poniedziałek, 12 marca 2018

Owsianka czekoladowa

     Jak się kiedyś dowiedziałem, że gorzka czekolada🍫 dostarcza magnez, którego brakuje, a objawem są skurcze mięśni, to nie chciałem wierzyć, że problem można rozwiązać czekoladą🍫...
     Miłym zaskoczeniem było, kiedy zjadłem tabliczkę czekolady🍫 w 2-3 dni i skurcze zniknęły. Oczywiście musi być to czekolada🍫 o dużej zawartości kakao i małej ilości cukru. W takiej sytuacji mówimy o czekoladach🍫🍫 które mają 70 - 90% kakao. Nawet taka 70% czekolada🔥 ma prawie połowę mniej cukru niż zwykła słodka, w której cukru jest ponad połowa, a 90% czekolada to już ma jakieś znikome ilości... 😁
     Drugą zaletą tej czekolady🍫 i owsianki🍵 jest power🔋! To odczuła bardziej Agnieszka, która stwierdziła, że na długo zasyciła głód i zaaplikowała taką dawkę energii🔋, że długo nie chciało jej się jeść...


Składniki:
  • płatki owsiane
  • 3 kostki czekolady gorzkiej (90% kakao)
  • garść rodzynek
Przygotowanie:
Wsypujemy płatki do miseczki i zalewamy mlekiem roślinnym lub przegotowaną wodą 1 cm nad płatkami, przykrywamy talerzykiem i zostawiamy na całą noc. Rano wkruszamy do płatków czekoladę, wsypujemy rodzynki (jeśli lubimy ciepłą owsiankę to wystarczy przełożyć do garnka i podgrzać - pamiętając aby często mieszać).


Smacznego :)

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA


4 komentarze:

  1. Witam, mam pytanie o seler (korzeń), jest w zestawieniu węglowodanowym z wartością 20 gr W w 100 gr. Żadne tabele nie podają tak wysokich wartości tego warzywa...

    OdpowiedzUsuń
  2. mam też pytanie o nasiona chia, są zarówno w zestawieniu białkowym jak i neutralnym. Jak to rozumieć? Gdzie sklasyfikować awokado i pietruszkę (korzeń)?

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo smakowite jest, bardzo miłe to jest gdy się :)

    OdpowiedzUsuń