Produkty białkowe

Pokarmy które zawierają białko:

  • Mięso
    • wieprzowe (14-23g B / 0g W / 2-30g Tł)
    • wołowe (17-25g B / 0g W / 3,5-19g Tł)
    • kurczak (17-22g B / 0g W / 1-10g Tł)
    • indyk (16,5-19,5g B / 0g W / 0,5-7g Tł)
    • kaczka (13,5g B / 0g W / 28,5g Tł)
    • gęś (14g B / 0g W / 32g Tł)
    • dziczyzna (19-30g B / 0g W / 0,5-7,5g Tł)
  • Wędliny
    • Parówki  (10-12g B / 3g W/ 20-25g Tł)
    • Kiełbasa zwyczajna (12-13g B / 2-7g W/ 14-28g Tł)
    • KIełbasa śląska (12-17g B / 0,5-3,5g W/ 11-24g Tł)
    • Kiełbasa podwawelska (12-18g B / 0,5-2g W/ 14-25g Tł)
    • Kiełbasa myśliwska (16,5-28g B / 0-5g W/ 7-37g Tł)
    • Kabanosy (24-28g B / 0-g W / 10-50g Tł)
    • Salami (12-30g B / 0-4g W / 4-49g Tł)
    • Szynka surowa (18g B / 0g W / 21g Tł)
    • Szynka wędzona (16-26g B / 0g W / 5-15g Tł)
    • Szynka suszona (27,5 B / 0g W / 3-12g Tł) - parmeńska, prosciutto
    • Baleron (15g B / 1g W / 20g Tł)
    • Polędwica (19-36g B / 0g W / 3-10g Tł)
    • Pasztetowa (14,5g B / 3g W / 28,5g Tł)
    • Boczek (10-20g B / 0-4g W / 16-53g Tł)
    • Wołowina suszona (37-53g B / 4g W / 3-5g Tł)
    • Kurczak wędzny (23-27g B / 4g W / 11g Tł)
  • Ryby
    • mintaj (12g B / 0g W / 0,5g Tł)
    • miruna (15g B / 0g W / 1g Tł)
    • panga (16,5g B / 0g W / 3g Tł) hdowlana  (15g B / 0g W / 6g Tł)
    • dorsz (18g B / 0g W / 0,5g Tł)
    • śledź (18g B / 0g W / 9g Tł)
    • makrela (19g B / 0g W / 14g Tł)
    • halibut (19g B / 0g W / 1,5g Tł)
    • łosoś (20g B / 0g W / 10,5g Tł)
    • pstrąg (21g B / 0g W / 3,5g Tł)
    • karp (23g B / 0g W / 7g Tł)
    • tuńczyk (24g B / 0g W / 1,5g Tł)
  • Owoce morza
    • krewetki (g B/ g W/ g Tł)
    • kalmary (g B/ g W/ g Tł)
    • ośmiornice (g B/ g W/ g Tł)
    • małże (g B/ g W/ g Tł)
Nabiał
  • Jajka (13% B/ 1g W / 10 g Tł)
  • Mleko:
    • mleko krowie (3-5g B/ 4-5g W/ 0,5-3,2g Tł),
    • mleko kozie  (3,6g B/ 4,5g W/ 2,5g Tł)
    • mleko owcze (6g B/ 5g W/ 7g Tł)
  • Przetwory mleczne:
    • jogurt (3,6-9g B / 4-6g W / 1,5-3g Tł), 
    • jogurt grecki (3,5g B / 4,5g W / 10g Tł)
    • mleko zsiadłe (2,9-3,3g B / 4-5g W / 2g Tł), 
    • kefir (3-8g B / 4-9g W / 0-5g Tł), 
    • maślanka (3-4% B / 3-5g W / 1-2g Tł)
    • serwatka białkowa w proszku:
      • (73g B / 8g W / 3g Tł) 351kcal, 
      • (77g B / 6g W / 7g Tł) 395kcal, 
      • (82g B / 3g W / 2,4g Tł) 356 kcal
      • (87g B / 1g W / 0,6g Tł) 356 kcal
  • Sery:
    • mascarpone (6-7g B / 0-3 g W / 36-46g Tł)
    • białe tłusty (17g B / 4 g W / 9g Tł)
    • białe półtłusty (18g B / 3g W / 4-5g Tł)
    • białe chudy (19-20g B / 2g W / 1,5g Tł)
    • i żółte (25-31g B / g W / g Tł))
    • mozzarella (24-25g B / 3g W/16g Tł)
    • feta (14-17g B / 1,5-4g W/ 20-21g Tł)
    • parmezan (36g B / g W/ 28,5g Tł)
Rośliny
  • Rośliny białkowe:
    • Soja (36,5g B/ 30g W / 20 g Tł)
    • Orzechy ziemne (arachidowe, fistaszki)

      http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/orzechy-ziemne-arachidowe-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-fistaszkow_40699.html

  • Pestki, ziarna, nasiona i orzechy
    • Pestki dyni (30g B / 11g W /  49g tł)
    • Ziarna: słonecznika (19-21g B/ 17g W / 51,5g Tł),
    • Orzechy ziemne (arachidowe, fistaszki) (26g B / 16g W / 49g Tł) białka 
      Orzechy ziemne (arachidowe, fistaszki)

      http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/orzechy-ziemne-arachidowe-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-fistaszkow_40699.html
    • Nasiona konopii - łuskane! (32-37g B / 1-7g W / 45-52g Tł) 580 kcal

  • Produkty roślinne:
    • Masło orzechowe (19-36g B / 8-20g W / 30-58g Tł)
    • Tofu (12-16g B / 0g W / 6-9g Tł)
    • Mleko sojowe (3-4,5g B/ 0-3,3g W/ 2g Tł) - 0gW - mleko niesłodzone
    • Mąka z konopii (35g B / 3g W / 9g Tł)
    • Mąka sojowa (36-42g B / 14-30g W / 20g Tł)
    • Mąka migdałowa (33g B / 13g W / 20g Tł)
Produkty
  • Płatki drożdżowe nieaktywne (47g B / 9g W / 4,8 g Tł) 320kcal
  • Żelatyna (85g B / 0g W / 0,1 g Tł)

Rośliny kontrowersyjne
  • Nasiona chia (18g B/ 42g W/ 31g Tł), (białkowe w dużej ilości z dodatkiem cytryny np jako kotajl)
  • Fasola czerwona (21-30g B / 45-50g W)*
  • Fasola biała  (21g B / 46g W /  2g tł)*
Wartości podane - w 100g

* Fasole są uznawane za warzywa wysoko białkowe, jest to podział zaczerpnięty z wegetarianizmu i weganizmu, z punktu zawartości dużych ilości węglowodanów nie jest to do końca  właściwy podział. Dr Hay nie zalecał korzystania z fasoli

W internecie można znaleźć wiele podziałów produktów, często bardzo rozbudowane. Niestety budzą one kontrowersje i są często pełne nieścisłości. Tworząc nasz podział staramy się wyeliminować te problemy. Dlatego nasze listy nie są tak rozbudowane. Systematycznie będziemy je powiększać uzupełniając produkty, których przynależność do grup staramy się weryfikować.

41 komentarzy:

  1. Witam znam tą dietę i jest wiele błędów odnośnie produktów na internecie.Przykladowo w niektórych książkach o tej diecie pisze że kefir maslanka i śmietana należą do grupy neutralnej.Odnisnie jajek to całe jajka należą do Bialkowej a samo żółtko do grupy neutralnej(bo to głównie tłuszcz)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam :)
    Tak zgadzam się, że jest w necie wiele błędów, dlatego mamy własne listy produktów, które są ciągle weryfikowane i uzupełniane o nowe produkty.
    Jeśli chodzi o kefir, maślankę, czy jogurty to sa produkty białkowe, natomiast śmietana jest już neutralna.
    Jaja są produktem białkowym i nie ma rozgraniczenia na białko i żółtko. Owszem w żółtku są tłuszcze (jest ich ok. 32% w 100g) ale białek jest też dużo (16%/100g) i dlatego nie możemy zaliczyć żółtka do produktów neutralnych. Tak naprawdę to białek w żółtku jest nieznacznie więcej niż w białku. Jest to mylone z tego względu, że białko jajka zajmuje 60% powierzchni, a żółtko tylko 30% i dlatego ilościowo białka jest więcej bo jego powierzchnia jest większa. W białku w 100g mamy 88% wody, 11% białka i 1% pozostałe składniki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dlaczego niektóre produkty znajdujące się na liście białkowych w składzie mają więcej węglowodanów a mimo to znajdują się w tej grupie?

    OdpowiedzUsuń
  4. W każdej roślinie jest białko i są węglowodany. Jeśli węglowodany są skrobiowe to klasyfikujemy jako węglowodanowe. Jeśli są to inne typy węglowodanów to wtedy DOMINUJE białko nawet jeśli jest go mniej... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam serdecznie.Proszę o podpowiedz.Jak traktowana jest kaszanka? A czy wszystkie płatki śniadaniowe (mam na myśli gryczane, jaglane, orkiszowe) należą do weglowodanów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. PO 1 Kaszanka... jest węglowodanowa
      proponuje zapoznać się z postem na ten temat:
      http://dieta-rozdzielna.blogspot.com/2017/05/dieta-wydolnosc-organizmu.html

      Usuń
    2. PO 2. Wszystkie te płatki są węglowodanowe

      Usuń
  6. Czy można łączyć mleko sojowe z płatkami jaglanymi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko sojowe jest białkowe. Ma taką samą zawartość białka jak mleko krowie. Natomiast dobre mleko sojowe (nie z supermarketu) może mieć jeszcze większą zawartość białka. Więc! Zgodnie z dietą rozdzielną nie można go łączyć z węglowodanami... :-)

      Usuń
    2. Dziekuje��

      Usuń
  7. Witam serdecznie. Czy mozna laczyc rozne bialka np. orzechy arachidowe + pestki slonecznika i dyni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można... O ile się dobrze po tym czujesz i zadbasz o pH kwasowe żołądka by strawiły się białka... Oraz o ile Twój organizm sobie z tym poradzi... Kwestia obserwacji samopoczucia :)

      Usuń
  8. Witam,
    do jakiej grupy zaliczamy mąkę sojową, skoro w 100g produktu mamy 38,4g węglowodanów (w tym 19g cukru!) i 47g białka? czy można łączyć z białkami?
    z góry dziękuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są różne mąki sojowe sugerował bym poszukać mąki która nie będzie w składzie miała dodatkowo cukru... Tylko np 45g białka i 20g węglowodanów i będzie to mąka o charakterze białkowym.
      Są też takie mąki sojowe, które mają np po 35g białka i węglowodanów. te też bym nie brał pod uwagę :)

      Usuń
  9. co mozna zrobic z maki konopnej? z czym ja polaczyc albo czy jest sposob by zrobic z niej jakies pozywne ciaseczka nie stosujac przy tym nieodpowiednich polaczen? zwykle mieszalam ja z inna maka by sie sklejalo, nie wiem teraz jak za bardzo ja wykorzystac? z owocami chyba raczej jej nie mozna laczyc bo z tego co wiem zawiera duzo bialka. prosze o odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie stosowałam jeszcze tej mąki u siebie w kuchni. Mąka konopna nie zawiera glutenu, więc do wypieku chleba i ciast się nie nadaje, chyba że do ciasteczek. Mąka ta jest dość wyrazista w smaku (orzechowa) i ciemnego koloru. Możemy ją dodawać do innych mąk.

      Usuń
  10. Do jakiej grupy zaliczamy serek mascarpone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serek mascarpone (6-7g B / 0-3 g W / 36-46g Tł) jest białkowy i najlepiej wybierać taki co ma 0g węglowodanów i 7 gram białek zamiast takiego co ma 6 g białek i 3 g węglowodanów.

      Usuń
  11. Dziendobry, chcialabym sie poradzic czy kiszonki typu ogorki kiszone mozna spozywac razem z białkiem np serem kozim czy jajkami? I jeszcze jedno pytanie czy jesli mam posilek skladający sie z bialka i do tego jakas salatka typu marchewka gotowana czy ma jakies znaczenie ktore z nich lepiej zjeść w pierwszej kolejnosci? Warzywa czy białko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam... :)
      Po 1. Kiszonki są wręcz wskazane by jeść je z posiłkami białkowymi. Poza dostarczaniem probiotyków, pomagają w trawieniu białek wspomagając obniżanie pH kwasów żołądkowych.
      Po 2. Nie ma specjalnego znaczenie... :) nie komplikujmy. :-)

      Usuń
  12. Witam, poczytałam sobie troche o tej diecie i wymysliłam taką sałatkę na kolacje z koziego sera a do tego kawałki ananasa i papai, czy bedzie ok? A do tego dodaje jeszze łyżeczkę białka konopnego czy takie połączenie jest właściwe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :)
      Takie zestawienie jest niewłaściwe. Ser to produkt białkowy, a owoce to węglowodany. Węglowodanów i białek nie łączymy ze sobą. Białka możemy łączyć z produktami neutralnymi np. z warzywami, i węglowodany możemy łączyć z produktami neutralnymi.

      Usuń
  13. Witam, barszo podobami sie ten blog i checi Wasze w doradzaniu innym:-)ale teraz sie zastanawiam nad laczeniem tluszczy z bialkiem oraz owocow z tluszczem, bo podobno nie zaleca sie w tej diecie. Jak to jest, bardzo prosze o odpowiedz.Podam przyklad jednej mojej salatki skladajacej sie z fety i zielonych warzyw, dodaje so niej lyzke oliwy z oliwek. Czy dodawanie oliwy jest zlym pomyslem? Tak samo np jajko sadzone na masle klarowanym do tego marchewka gotowana na tym samym masle czy to zle zestawienie? I jeszcze jedno pytanie dotyczy placuszkow z jablkami (racuchy nazywane) bardzo je lubie smazyc na masle klarowanym, ALE w plackach sa owoce czy mozna je smazyc w takim razie na takim masle? Maslo nalezy do grupy neutralnej, ale nie wiem jak to jest z tym polaczeniem, dodam ze NIE odchudzam sie;-)BEDE BARDZO WDZIECZNA ZA ODPOWIEDZ

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1. Najbardziej istotne w tym wszystkim jest aby starać się nie łączyć tłuszczy z białkami. Tłuszcze alkalizują kwasy żołądkowe co utrudnia i wydłuża proces trawienia białek, a nieraz nawet uniemożliwia...
      2. Ser feta z założenia jest tłusty więc łyżka oliwy z oliwek nie zrobi różnicy. Można tu pomóc w trawieniu wciskając dodatkowo do sałatki cytrynę lub ocet winnym...
      3. Lepsze rozwiązanie to marchewka na maśle niż jajka (na ten temat był artykuł na blogu)
      4. Smażone, pieczone, podgrzewane owoce to już nie to samo co surowe i nie przeszkadza tu smażenie na czymkolwiek :)

      Usuń
  14. Dziekuje za odpowiez, czyli marchewka na masle jest ok,a jesli jajka i marchewka na masle jest w jednym posilku to juz nie bedzie dobre polaczenie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie polecam... Po dłuższym stosowaniu diety rozdzielnej i poprawie energetyki łatwo zauważyć po takim posiłku zjazd energetyczny i długi czas przebywani takiego posiłku w żołądku zanim pH dostosuje się do trawienia białek nawet ok 5-6 godzin zamiast 4 godz.

      Usuń
  15. Dopiero się zapoznałam z głównymi zasadami tej diety, ale nie umiem komponować posiłków. Chętnie obejrzałabym jakies przykładowe jadłospisy, żeby móc je zaplanować, bo jak juz przychodzi pora jedzenia, a ja nie wiem co z czym, to wychodzi po staremu. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam, super strona. Dziękuje za trud włożony w jej powstanie. Naprawdę jest to wiedza podana w przyswajalny sposób.
    Mam pytanie odnośnie bobu i groszku? Gdzie je umieścić?? A np. Pasta z groszku z oliwa czosnkiem i kurkuma może być na kanapki? Czy jest to już białko plus węglowodany?. I forma podania bobu tez jest ważna? Bo ja np. uwielbiam pieczony :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam 🙂
      Bób jest węglowodanowy i czy on będzie pieczony, czy gotowany pozostanie węglowodanem. Groszek zielony jest neutralny i można z niego przygotować pastę na kanapki.

      Usuń
  17. Dzień dobry Pisałam już do Państwa wcześniej ponieważ Wasze rady uważam za nieocenione Chciałam spytać czy serwetka w proszku z mleka dodana do pesto będzie traktowana jako dodatek białkowy i nie można takiego pesto dodawać do makaronu Nie ma w tym pesto sera Z góry dziękuję i serdecznie pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy jaką serwatkę kupimy. Czy będzie to serwatka białkowa w proszku (73g B / 8g W / 3g Tł) czy Serwatka w proszku o wyższej zawartości węglowodanów (12g B / 77g W / 2g Tł)...

      Usuń
  18. Czy jajka z avocado i brokulem mozna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można. Avokado i brokuł to produkty neutralne, które możemy łączyć i z białkami i z węglowodanami.

      Usuń
  19. Dziendobry:-) chcialam zapytac czy pestki dyni mozna polaczyc z jajkami lub serkiem wiejskim, kozim serem lub jogurtem w jednym posilku? Pytam bo pestki sa bialkowe i nie jestem pewna czy mozna w jednym posilku łączyc kilka bialek tak jak wlasnie jogurt z pestkami plus jakies warzywa np brokuł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można! Białka roślinne są łatwiejsze w strawieniu niż inne. Gorzej jak się miesza sery z mięsem itp... Do pewnego wieku nie miałem z tym problemów potem musiałem zacząć minimalizować... :)

      Usuń
  20. Witam
    Czy kurczak bezmiesny typu Qourn nalezy do bialka czy weglowodanow ? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli patrzymy na taka secyfikację - skłąd:
      WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
      wartość energetyczna (kj/kcal): 546 kJ / 131 kcal
      białko (g): 21,2
      węglowodany (g): 5,8
      w tym cukry (g): 0,7
      tłuszcz (g): 2
      błonnik pokarmowy (g): 2,8
      To widzimy, że jest ewidentnie białkowy :)

      Usuń
  21. Mam pytanie o masło orzechowe. Do tej pory używałam do owsianki na mleku migdałowym, ale do płatków nie można, do chleba nie można więc do czego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie można do tego... Mamy pewien pomysł (natchnienie z dziś)! Sprawdzimy jak wyjdzie będzie film z przepisem na YouTube na naszym kanale :)

      Usuń