Kapuśniak to moja druga zupa, #2 w rankingu zaraz po ogórkowej i przed białym barszczem.
Z dodatkiem ziemniaków pełni funkcję posiłku węglowodanowego. Choć ze względu na kwaskowy charakter zamiast węglowodanów -ziemniaków, równie dobrze można było by dodać mięsa z żeberek i miała by charakter zupy białkowej... :)
Oczywiście po dodaniu żeberek, nie będzie miała już charakteru wegetariańskiego ani wegańskiego... :)
Składniki:
Warzywa obrać i umyć. Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki pokroić w kostkę, por pokroić w plasterki. Do garnka włożyć warzywa, dodać listek laurowy, ziele angielskie i wlać wody z 3-4cm nad warzywa. Postawić na kuchni i gotować na wolnym ogniu. Kapustę kiszoną jeśli jest zbyt kwaśna to należy przepłukać w zimnej wodzie (jak ktoś lubi bardzo kwaśny kapuśniak, to nie musi tego robić), włożyć do osobnego garnka, zalać wodą i gotować aż będzie miękka. Gdy warzywa są już miękkie dodajemy ugotowaną kapustę razem z wodą, w której się gotowała, dodajemy kminek, majeranek i gotujemy jeszcze 10 minut. Obraną cebulkę i pokrojoną w kostkę podsmażamy na oleju lub maśle na patelni. Wrzucamy ją do garnka z zupą, a na tłuszczyku którym sie smażyła robimy zasmażkę (wsypujemy mąkę i cały czas mieszając przesmażamy aż nabierze złotego koloru). Delikatnie mieszając zupę dodajemy zasmażkę, tak aby nie powstały grudki. Zupę stawiamy na ogniu, zagotowujemy i od razu zestawiamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Z dodatkiem ziemniaków pełni funkcję posiłku węglowodanowego. Choć ze względu na kwaskowy charakter zamiast węglowodanów -ziemniaków, równie dobrze można było by dodać mięsa z żeberek i miała by charakter zupy białkowej... :)
Oczywiście po dodaniu żeberek, nie będzie miała już charakteru wegetariańskiego ani wegańskiego... :)
Składniki:
- 0,5kg kapusty kiszonej
- 5 ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- kawałek pora (ok. 10cm)
- kawałek selera 1/4
- 2 listki laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- 0,5 łyżeczki ziarenek kminku
- 1,5 łyżki mąki
- masło lub olej do podsmażenia
- sól
- pieprz
Warzywa obrać i umyć. Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki pokroić w kostkę, por pokroić w plasterki. Do garnka włożyć warzywa, dodać listek laurowy, ziele angielskie i wlać wody z 3-4cm nad warzywa. Postawić na kuchni i gotować na wolnym ogniu. Kapustę kiszoną jeśli jest zbyt kwaśna to należy przepłukać w zimnej wodzie (jak ktoś lubi bardzo kwaśny kapuśniak, to nie musi tego robić), włożyć do osobnego garnka, zalać wodą i gotować aż będzie miękka. Gdy warzywa są już miękkie dodajemy ugotowaną kapustę razem z wodą, w której się gotowała, dodajemy kminek, majeranek i gotujemy jeszcze 10 minut. Obraną cebulkę i pokrojoną w kostkę podsmażamy na oleju lub maśle na patelni. Wrzucamy ją do garnka z zupą, a na tłuszczyku którym sie smażyła robimy zasmażkę (wsypujemy mąkę i cały czas mieszając przesmażamy aż nabierze złotego koloru). Delikatnie mieszając zupę dodajemy zasmażkę, tak aby nie powstały grudki. Zupę stawiamy na ogniu, zagotowujemy i od razu zestawiamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz