Zbli偶aj膮 si臋 艣wi臋ta馃悾, a wraz z nimi i pytania do jakich grup zaliczamy, np: majonez, chrzan i musztard臋?
Zazwyczaj te dodatki s膮 neutralne. Cz臋sto s膮 jednak dos艂adzane bo cukier to doskona艂y i tani wype艂niacz. Aby kupi膰 neutralny dodatek trzeba czyta膰 etykietki i wybiera膰 te, kt贸re s膮 zr贸wnowa偶ane co do zawarto艣ci bia艂ka i w臋glowodan贸w馃挌, oraz zawieraj膮 jak najmniejsze ich ilo艣ci, a szczeg贸lnie najmniejsze ilo艣ci w臋glowodan贸w.
Ketchup jest neutralny, o ile zrobiony jest w domu, bez cukru jako wype艂niacza - zag臋szczacza. Te ze sklepu zazwyczaj s膮 w臋glowodanowe, zawieraj膮 nawet 25 g cukru - a rekordowy, kt贸ry znalaz艂em mia艂 35g /100g - czyli 35% cukru.
Zazwyczaj te dodatki s膮 neutralne. Cz臋sto s膮 jednak dos艂adzane bo cukier to doskona艂y i tani wype艂niacz. Aby kupi膰 neutralny dodatek trzeba czyta膰 etykietki i wybiera膰 te, kt贸re s膮 zr贸wnowa偶ane co do zawarto艣ci bia艂ka i w臋glowodan贸w馃挌, oraz zawieraj膮 jak najmniejsze ich ilo艣ci, a szczeg贸lnie najmniejsze ilo艣ci w臋glowodan贸w.
Musztarda
Przyk艂adowo nasza musztarda (Sarepska) ma 6g B i 9,4 g w臋glowodan贸w. Mog艂em wybra膰 tak膮 co ma 17 g w臋glowodan贸w... tylko po co mi 17% cukru. Oczywi艣cie do mi臋sa/w臋dlin najlepsza by艂aby musztarda, kt贸ra ma 7 g B i 4,4 g w臋glowodan贸w - jak to艣 j膮 znajdzie to gratuluje, z kolei do kanapki w臋glowodanowej proporcje powinny by膰 odwrotne. Zapomnijmy o musztardach s艂odkich, bo zawarto艣膰 w臋glowodan贸w to 21, 27 a nawet 49%...Ketchup
Najgorzej jest z ketchupem...Ketchup jest neutralny, o ile zrobiony jest w domu, bez cukru jako wype艂niacza - zag臋szczacza. Te ze sklepu zazwyczaj s膮 w臋glowodanowe, zawieraj膮 nawet 25 g cukru - a rekordowy, kt贸ry znalaz艂em mia艂 35g /100g - czyli 35% cukru.
Majonez
A z tego wszystkiego najmniej problem贸w jest z majonezem, kt贸ry uwa偶ny jest za bia艂kowy, a ma z regu艂y 3-4x mniej bia艂ka ni偶 musztarda... Z regu艂y od 1,3 do 1,8g bia艂ka... troch臋 wi臋cej w臋glowodan贸w, nieraz przekraczaj膮 zaledwie 10 g. Oczywi艣cie te偶 czytamy etykietki...
I co ciekawe najmniej nadaje si臋 do produkt贸w mi臋snych, czy te偶 do jajek, ze wzgl臋du na du偶膮 zawarto艣膰 t艂uszczy, kt贸re alkalizuj膮 kwasy 偶o艂膮dkowe i utrudniaj膮 trawienie bia艂ek... i tu z pomoc膮 przychodzi og贸rek kiszony lub chrzan...
I co ciekawe najmniej nadaje si臋 do produkt贸w mi臋snych, czy te偶 do jajek, ze wzgl臋du na du偶膮 zawarto艣膰 t艂uszczy, kt贸re alkalizuj膮 kwasy 偶o艂膮dkowe i utrudniaj膮 trawienie bia艂ek... i tu z pomoc膮 przychodzi og贸rek kiszony lub chrzan...
Chrzan
To ju偶 nasi przodkowie wiedzieli, 偶e chrzan nie tylko podkre艣la smak w臋dliny jako ostra przyprawa, lecz tak偶e neutralizuje t艂uszcze i dlatego od wiek贸w go艣ci艂 na stole wielkanocnym... Oby pieczona bia艂a kie艂baska i boczek nie poszed艂 nam w boki... 馃榿
RANKING dodatk贸w neutralnych, pod k膮tem 艣wi膮tecznego zdrowia:
ZaSubskrybuj馃榾❗ i daj 艂apk臋 w g贸r臋馃憤 馃榿❗
RANKING dodatk贸w neutralnych, pod k膮tem 艣wi膮tecznego zdrowia:
- Chrzan (1g B/ 11g W / 0,7g T艂)
- Buraczki z chrzanem (podobnie jw.)
- Musztarda (1-8g B/ 4-16g W/ 1-11g T艂)
- Ketchup - neutralny o ile zrobiony w domu... Sklepowy wypada z listy
- Majonez (0,5-2g B/ 2-12g W/ do 84g T艂)
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kana艂 na YouTube:
https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA
ZaSubskrybuj馃榾❗ i daj 艂apk臋 w g贸r臋馃憤 馃榿❗
Nie wiedzia艂em 偶e istnieje tyle odmian i rodzaj贸w tych naszych najpopularniejszych sos贸w...
OdpowiedzUsu艅