wtorek, 1 sierpnia 2017

Cukinia w cieście

PORA NA CUKINIE

W ramach cyklu "Pora na... " dziś zapowiadana wcześniej w poście Cukinia prosto z patelni  Cukinia w cieście, czyli ta bardziej skomplikowana wersja, z którą oczywiście poradzi sobie każda kobieta... i na pewno nie jeden fan kuchni płci przeciwnej. Bardziej leniwi (jak JA!!!😇) będą musieli poczekać na powrót żony, partnerki, narzeczonej, dziewczyny czy też wybrać się do kochanki* by skosztować nowego wynalazku Agnieszki.

* Jak kochanka nie potrafi gotować - sugeruje zmienić kochankę na nowszy model... 😀

Składniki:
  • cukinia
  • 1,5 szkl. mąki
  • ok. 3/4 szkl. wody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Cukinię myjemy i kroimy w plastry (od 0,5 do 1cm, zbyt grube plastry mogą się nam nie upiec). Z mąki (ja użyłam orkiszowej ale może być każda inna), wody, proszku do pieczenia robimy ciasto, wszystko razem miksujemy na gładką masę. Musi być znacznie gęściejsze niż na naleśniki (konsystencja gęstej śmietany). Doprawiamy ciasto solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Rozgrzewamy tłuszcz (tyle aby cukinia mogła delikatnie pływać), plastry cukinii dokładnie ze wszystkich stron zanurzamy w cieście i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na rumiany kolor  z obu stron. Wyjmujemy na papierowy ręcznik aby obciekł nadmiar tłuszczu.

Smacznego :)

1 komentarz: