Nie wiem dlaczego barszcz biały kojarzy mi się z wiejskim obiadem... ? Może kiedyś, gdy byłem mały, gdzieś u rodziny na wsi coś takiego jadłem. Biały barszczyk z ziemniaczkami... :)
Taka prosta potrawa... tak naprawdę nie kojarzę takiego zestawu by podawano w restauracjach, czy innych knajpach... Może w ramach agroturystyki by się w ofercie znalazło 😀
Dla mnie to taki spokój, luz, beztroska, gdy jem czuję radość dziecka... Takie zakotwiczenie w emocjach... 😊
A Wam z czym się kojarzy biały barszczyk... ❓Co czujecie❓
Składniki:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni z rozgrzanym masłem wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Jak jest już gotowa to połowę cebuli wkładamy do garnka, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, zalewamy bulionem i stawiamy na kuchnię. Na wolnym ogniu gotujemy ok. 15 minut. Do tak przygotowanej bazy wlewamy dobrze rozmieszany barszcz (ilość dopasowujemy do uzyskania pożądanego smaku), dodajemy przeciśnięty czosnek i zagotowujemy. Po zagotowaniu garnek zestawiamy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i zabielamy śmietanką (ilość można dopasować według własnych preferencji, jak ktoś woli to zamiast słodkiej można użyć kwaśnej śmietany). W tym samym czasie kiedy przygotowujemy barszcz nastawiamy kartofle do ugotowania. W zależności jak lubimy możemy ugotować pokrojone w kostkę lub w całości i po ugotowaniu potłuc tłuczkiem. Pozostałą częścią cebuli okrasić ziemniaki i barszczyk.
Taka prosta potrawa... tak naprawdę nie kojarzę takiego zestawu by podawano w restauracjach, czy innych knajpach... Może w ramach agroturystyki by się w ofercie znalazło 😀
Dla mnie to taki spokój, luz, beztroska, gdy jem czuję radość dziecka... Takie zakotwiczenie w emocjach... 😊
A Wam z czym się kojarzy biały barszczyk... ❓Co czujecie❓
Składniki:
- 1/3 lub 1/2 butelki barszczu białego
- 1,5l bulionu warzywnego lub wody
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- listek laurowy
- kilka kulek ziela angielskiego
- ok. 100ml słodkiej śmietanki 12% (weganie użyją śmietany roślinnej)
- masło lub olej
- 1 łyżka majeranku
- sól
- pieprz
- ziemniaki (ilość według własnych potrzeb)
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni z rozgrzanym masłem wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Jak jest już gotowa to połowę cebuli wkładamy do garnka, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, zalewamy bulionem i stawiamy na kuchnię. Na wolnym ogniu gotujemy ok. 15 minut. Do tak przygotowanej bazy wlewamy dobrze rozmieszany barszcz (ilość dopasowujemy do uzyskania pożądanego smaku), dodajemy przeciśnięty czosnek i zagotowujemy. Po zagotowaniu garnek zestawiamy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i zabielamy śmietanką (ilość można dopasować według własnych preferencji, jak ktoś woli to zamiast słodkiej można użyć kwaśnej śmietany). W tym samym czasie kiedy przygotowujemy barszcz nastawiamy kartofle do ugotowania. W zależności jak lubimy możemy ugotować pokrojone w kostkę lub w całości i po ugotowaniu potłuc tłuczkiem. Pozostałą częścią cebuli okrasić ziemniaki i barszczyk.
Smacznego :)
Bardzo fajnie, że wegańskie przepisy się pojawiają ale poprawcie śmietanę na roślinną w takim razie 😉. Bo póki co etykieta WEGANSKIE pasuje jak kwiatek do kożucha.
OdpowiedzUsuńZrobienie = będziemy dopisywać :)
Usuńsuper, dzięki wielkie-teraz wszystko gra!!!bernatka199
OdpowiedzUsuń