pi膮tek, 9 marca 2018

Gulasz z indyka

     Gulasz z indyka to 艣wietny obiad馃崪 bia艂kowy馃崡 z du偶膮 dawk膮 warzyw馃崊. Opr贸cz sa艂atki馃嵅 z og贸rka kiszonego dodatkowo sam gulasz jest nafaszerowany spor膮 ilo艣ci膮 warzyw. Warzyw duszonych w odpowiednich odst臋pach tak by zachowa艂y odpowiednio du偶膮 ilo艣膰 swoich od偶ywczych sk艂adnik贸w...馃榿
    Drug膮 ciekawostk膮 co do gulaszu z indyka jest fakt, 偶e nied艂ugo uka偶e si臋 przepis na YouTube... Jak tylko zmontuj臋 film b臋dziecie mogli zobaczy膰 jak Agnieszka z Olivk膮 przygotowuj膮 ca艂y obiad...
     馃嵉Oraz jak taki wynalazek smakuje dziecku... Zdradz臋 tylko, 偶e nie mo偶na by艂o Olivki odspawa膰 od talerza, ani od szafki kuchennej, gdzie zacz臋艂a i sko艅czy艂a je艣膰... 馃榾

Link do filmu kliknij, obejrzyj i subskrybuj:
https://www.youtube.com/watch?v=FElpdJ9oQWw

Sk艂adniki:
  • 600g ud藕ca z indyka
  • 250g pieczarek
  • 1 papryczka chili
  • 2 cebule
  • 1 du偶a czerwona papryka
  • 1 艂y偶ka przecieru pomidorowego
  • 2 listki laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 艂y偶eczka papryki s艂odkiej
  • s贸l
  • pieprz
  • 1 niepe艂na szklanka wody
  • 1 艂y偶ka t艂uszczu do sma偶enia
Przygotowanie:
Udziec z indyka umy膰, osuszy膰 i pokroi膰 na mniejsze kawa艂ki. Pieczarki obra膰 i podzieli膰 na mniejsze cz臋艣ci. Z papryczki chili wyj膮膰 tylko pestki. Cebul臋 i papryk臋 pokroi膰 w kostk臋. T艂uszcz rozgrza膰 na patelni i doda膰 mi臋so. Sma偶ymy tylko do momentu a偶 w mi臋sie pozamykaj膮 si臋 pory aby nie wyp艂ywa艂y soki (ca艂y czas mieszaj膮c). Nast臋pnie dodajemy cebul臋, listek laurowy, ziele angielskie, wod臋, przykrywamy pokrywk膮 i chwil臋 dusimy. Dodajemy papryczk臋 chili, pieczarki i dalej dusimy ok. 40 minut (od czasu do czasu przemiesza膰). Na 10 minut przed ko艅cem duszenia zdejmujemy pokrywk臋 i dalej dusimy aby odparowa膰 nadmiar wody. Po 40 minutach dodajemy pokrojon膮 papryk臋, przecier pomidorowy, papryk臋 w proszku, dok艂adnie mieszamy i dusimy a偶 papryka zmi臋knie (max. 15 minut), doprawiamy sol膮 i pieprzem. Przed podaniem wyj膮膰 z gulaszu papryczk臋 chili i listki laurowe. Gotowy gulasz wy艣mienicie smakuje z sa艂atk膮 z kiszonych og贸rk贸w.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. mam pytanie o papryke, wg diety rozdzielnej nie pasuje ona do miesa? znalazam info ze papryka zawiera Bia艂ko: 1.3 g T艂uszcze: 0.5 g W臋glowodany: 4.6 g
    http://bonavita.pl/papryka-czerwona, a skoro nie wolno laczyc bialka z weglowodanami czy jak to jest? pozdrawiam

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie warzywa maj膮 w swoim sk艂adzie W臋glowodany i Bia艂ka! Papryka nale偶y do neutralnych poniewa偶 zawiera znikome ilo艣ci jednego i drugiego...
      produkty w臋glowodanowe mog膮 mie膰 nawet po 80% w臋glowodan贸w i kilka procent bia艂ek... Natomiast produkty bia艂kowe maj膮 po 15, 20 czy nawet 35% bia艂ka i 0% lub kilka % w臋glowodan贸w... Dlatego s膮 3 klasyfikacje ;)
      prosz臋 przyj偶臋膰 si臋 sk艂膮dom, kt贸re publikujemy... :)

      Usu艅