wtorek, 27 marca 2018

Zupa brukselkowa

Zupka brukselkowa zawiera różne warzywa. Jak dla mnie mogłaby składać się z samych brukselek... 😀
Z brukselek w każdej postaci... całych, przekrojonych, zmiksowanych, zapiekanych, oraz sasmażanych, bo tak bardzo   kocham💚 brukselkę... Mam nadzieję, że kiedyś Aga mi taką zrobi... 😁

Składniki:
  • 0,5kg brukselki
  • 4-5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek pora ok. 10cm
  • kawałek selera 
  • 2 listki laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki oleju lub masła
  • 3 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz  
Przygotowanie:
Marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, seler obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i wkładamy do garnka. Dodajemy umytą brukselkę. Cebulę i pora kroimy w piórka. Rozgrzewamy olej na patelni i dodajemy por, cebulę i podsmażamy do zeszklenia, a następnie przekładamy do garnka. Zalewamy wszystko 2 litrami wody, wrzucamy listek laurowy, ziele angielskie i gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem. Gdy już wyłączymy palnik, zaprawiamy zupę śmietaną (już nie gotujemy) i posypujemy natką pietruszki.

Smacznego :)



Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz