Produkty węglowodanowe

Lista pokarmów, składników, które zawierają Węglowodany:
  • Ziemniaki (17g W/ 2g B / g Tł)
  • Zboża: 
    • pszenica 
    • żyto 
    • owies (28g W / 9g B / 4g Tł)
    • amarantus  (65g W / 14g B / 7g Tł)
  • Mąki
    • ciabatta ( 46g W / 8g B / 3g Tł)
    • z ciecierzycy ( 50-58g W / 22g B / 3-7g Tł)
    • grochowa (80g W / 18g B / 2g Tł)
    • gryczana (71g W / 13g B / 3g Tł)
    • kokosowa ( 22-59g W / 16-19g B / 8-18g Tł) Uwaga maki o przybliżonych wartościach można traktować jako neutralne 22W /19B
    • konopna (41g W / 36g B / 10g Tł)
    • kukurydziana ( 70-76g W / 8-9g B / g 2-4Tł)
    • orkiszowa (59-69g W / 12-15g B / 1-3g Tł)
    • owsiana  (56-67g W / 14-15g B / 7-9g Tł)
    • z prosa ( 73g W / 11g B / 4g Tł)
    • pszenna (63-76g W / 9-15g B / 1-2g Tł)
    • razowa ( 62-74g W / 8-12g B / 2-3g Tł)
    • ryżowa (76-80g W / 6-7g B / 1-3g Tł)
    • z tapioki (88g W / 0,2g B / 0g Tł)
    • wiesiołkowa (45g W / 30g B / 8g Tł) 
    • ziemniaczana (81-91g W / 0,3-7g B / 0,1-0,5g Tł)
    • żytnia (75g W / 11g B / 2g Tł)
  • Ryż (77-81g W /7-8g B / g Tł)
  • Komosa ryżowa (64g W / 14g B / 6g Tł)
  • Kasza (64-75g W / 11-14g B / 2-4g Tł)
  • Pieczywo (~45g W / 7g B / g Tł)
  • Kiełki pszenicy (42,5g W / 7,5g B / g Tł)
  • Kiełki owsa
  • Makarony:
    • Makaron bez jajeczny (31-79g W / 2-10g B / g Tł)
    • Makaron (56-71g W / 6-14g B / g Tł)
    • Makaron bezglutenowy, niskobiałkowy (67g W / 0,2g B / g Tł)
    • Makaron sojowy (67-85g W / 0,5-15g B / g Tł)
  • Płatki śniadaniowe
    • Kukurydziane (82g W / 8,5g B / g Tł)
    • Owsiane (56-67 g W /14g B / g Tł)
    • Gryczane (71-81g W / 9g B / 2-3g Tł)
    • Jaglane (69-74g W / 9-12g B / 4g Tł)
    • Orkiszowe (62-71g W / 12-15g B / 2-3g Tł)
  • Otręby
    • owsiane (~46-56g W /17-18g B / g Tł)
    • konopne (~66g W / 20g B / 5g Tł) 362 kcal
  • Ciecierzyca - groch włoski (27,5g W / 9g B / g Tł)
  • Groch zwyczajny (14g W / 5g B) 
  • Soczewica (20g W / 9g B / 2,6g Tł)
  • Kukurydza (21g W / 3g B / 0,8g Tł)
  • Dynia (6,5g W / 1g B / 0,1g Tł)
  • Bób (20g W / 7,5g B / 0,4g Tł)
  • Kakao (58g W / 20g B / 14g Tł)
  • Bakalie:
    • Rodzynki (64-79g W / 2-3g B / 1g Tł)
    • Banany (1g W / 23g B / 0,3g Tł)
    • Morele (g W / g B / g Tł)
    • Śliwki (g W / g B / g Tł)
    •  (g W / g B / g Tł)
  • Owoce
  • Paluszki Krabowe  (15-18g W / 6,5-7,8g B / 0-2,2g Tł)
  • Serwatka w proszku (12g B / 77g W / 2g Tł) 370 kcal
  • Tapioka (86g W / 0,5g B / 0,5g Tł)

Substancje słodzące:
  • Cukier (100g W / 0g B / 0g Tł) 386 kcal IG 100
  • Stewia (99g W / 0g B / 0g Tł) 394 kcal
  • Erytrol (99g W / 0g B / 0g Tł)
  • Ksylitol - cukier brzozowy (100g W / 0g B / 0g Tł) 240 kcal, IG 8

  • Rośliny kontrowersyjne
    • Nasiona chia (18g B / 42g W / 31g Tł) , (białkowe w dużej ilości z dodatkiem cytryny np jako koktajl, jak nie zneutralizujemy tłuszczy uzyskamy tylko węglowodany)
    • Fasola czerwona (21-30g B / 45-50g W)*
    • Fasola biała  (21g B / 46g W /  2g tł)*

W internecie można znaleźć wiele podziałów produktów, często bardzo rozbudowane. Niestety budzą one kontrowersje i są często pełne nieścisłości. Tworząc nasz podział staramy się wyeliminować te problemy. Dlatego nasze listy nie są tak rozbudowane. Systematycznie będziemy je powiększać uzupełniając produkty, których przynależność do grup staramy się weryfikować.

97 komentarzy:

  1. Dzien dobry,
    do ktorej grupy zaliczymy kalafior?

    OdpowiedzUsuń
  2. witam
    do neutralnych: Kalafior (2g B/ 4g W), jest już w zakładce neutralne:
    http://dieta-rozdzielna.blogspot.com/p/neutralne.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej super blog. Czyli mleko roślinne jak migdałowe czy kokosowe nie można jeść z płatkami?

    OdpowiedzUsuń
  4. Super blog. Czyli mleko roślinne np migdałowe czy kokosowe nie można łączyć z płatkami czy musli?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można łączyć te mleka z płatkami i musli (w musli nie może być orzechów arachidowych i chia - bo te produkty są białkowe). Do płatków można jeszcze używać mleka ryżowego, owsianego, orkiszowego

      Usuń
  5. A czy budyń mozna jeść bo gdzieś w internecie był zaliczany do produktów węglowodanowych ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli mamy na myśli budyń taki z torebki... to z tego co mi wiadomo to gotuje się go na mleku, więc nie jest to zgodne z dietą rozdzielną. Mleko jest zaliczane do białek, a proszek w torebce to mąka, cukier które są zaliczane do węglowodanów.

      Usuń
  6. A czy można jeść budyń gdzieś w internecie widziałam ze był w grupie węglowodanowej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Budyń zrobiony samemu, na bazie mleka roślinnego (z wyłączeniem mleka sojowego) i kaszy jaglanej (słyszałam o takiej wersji, osobiście jeszcze nie robiłam) można jeść, i będzie on w grupie węglowodanów.

      Usuń
  7. Czy pasty "humusopodobne" np. moja ulubiona pasta z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami są dozwolone z chlebem? I drugie pytanie jak zaliczamy sezam (oraz pastę tahini - składnik humusu), gdy jak czytam ma na 100 g: W 21g/ B 17?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. po 1 soczewica jest węglowodanowa, a suszone pomidory neutralne - jak dla mnie pasują do chleba... :)

      Usuń
    2. Po 3 Co do pasty pasta tahini to białka raczej z niej nie strawimy generalnie jest neutralna. Jednak ja bym ja stosował wyłącznie jako dodatek do innych neutralnych dań lub z węglowodanami... :) ze względu na zawartość tłuszczy... :)

      Usuń
  8. bardzo dziękuję za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam, a mąka gryczana, owsiana i mąka z ciecierzycy nadają się ????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy co chcemy z tych mąk zrobić? Gryczaną możemy np. używać do naleśników,owsianą łączę z mąką żytnią i piekę bułeczki. Z ciecierzycy mąki jeszcze nie używałam. Najczęściej używam mąki orkiszowej, żytniej, kokosowej, ryżowej, owsianej i jaglanej.

      Usuń
    2. Dziękuję. Mąka z ciecierzycy jest rewelacyjna do gofrów, naleśników- w połączeniu z pełnoziarnistą lub sama, dlatego tak mi zależało, aby dowiedzieć się, czy można jej używać jako węglowodanów.

      Usuń
    3. Tak można używać mąki z ciecierzycy i należy do produktów węglowodanowych.

      Usuń
  10. To będzie trudne pytanie: jak wyglada sprawa z jogurtem owsianym?
    No owies jest węglowodanem, więc wydawało by się to oczywiste, że i przetwor z niego też, ale... w procensie fermentacji mlekowej cześć cukrów (nie wiem jak duża, pewnie nie wszystkie) zostaje przerobiona na kwas mlekowy. Zostaje więc x węglowodanów i 14g białka i niby te 7g tłuszczy? Nie znam dokładnego marko, bo nikt nigdzie nie pokwapił się chociaż o przybliżone wartości. Ale przyjmijmy, że jemy jogurt bardziej niż mniej kwaśny (2dni minimum), czy może on wtedy już zakrawa na produkt białkowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jogurt jest białkowy i zawiera więcej białka niż mleko... :) Więc z owsem pasuje jak pięść do nosa... :-)
      Na tomista jogurt owsiany to inna bajka... z proporcji wynika (podejrzewam z pewnością 95%) ze będzie miał ok 50g węglowodanów. Czyli będziemy go zaliczać do węglowodanowych... Raczej nie zniknie za dużo węglowodanów... :)
      Mam wątpliwości (z tego co czytałem) co do fermentacji i kultur bakteryjnych, których jest w nim znikoma ilość... :) albo praktycznie zerowa - taka jest oficjalna wiedza dietetyków... :)
      Poczekamy... zobaczymy... :)

      Usuń
  11. czesc:) Czy batata podciągamy pod ziemniaki czyli węglowodan? z gory dziekuje za odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
  12. Pani Agnieszko, a czy mozna prosic o jakies fajne filmiki z wypiekami typu szarlotka albo inne zgodnie z dieta rozdzielna:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już niedługo filmy będą się pojawiały, a także nowe przepisy. Proszę cierpliwie czekać. Pozdrawiam 🙂

      Usuń
  13. Czy produkty skrobiowe typu banan czy ziemniaki mozna łączyć z tluszczami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak... :)
      Chociaż na kursach dla trenerów personalnych uczą, że to zły zestaw. To jednak takie połączenie jest o wiele lepsze (bo nie utrudnia to w trawieniu węglowodanów wręcz tłuszcz alkalizuje kwasy tłuszczowe i wydłuż czas działania lipolizy ślinowej) niż połączenie tłuszczy z białkami... O tym były już posty :-)

      Usuń
  14. Czy kasza jaglana z bananem z dodatkiem masla jest dozwolona?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jest dozwolona, pod warunkiem, że jest ugotowana na wodzie lub mleku roślinnym (oprócz sojowego - jest białkowe).

      Usuń
  15. Czy do posilku weglowodanowego mozna dodawac białko konopne w proszku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że NIE... :) żadnego białka nie łączymy z węglowodanami... :)

      Usuń
  16. Czy banany mozna spryskiwac sokiem z cytryny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Banan zawiera węglowodany skrobiowe, które są trudniejsze i bardziej wymagające w trawieniu. Amylaza ślinowa jest dezaktywowana przez kwasy żołądkowe gdy pH spada poniżej 4. Więc jak nie trzeba to sugeruje nie pryskać cytryną... :)
      Nasuwa się jedno pytanie: W jakim celu pryskać banany cytryną?
      Czy chodzi o smak czy o opcje konserwacji, cz może coś innego?

      Usuń
  17. Chodzi o smak, ale dziekuje za odpowiedz:-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Miód, dżem? rozumiem, że ze względu na cukier oraz na to, że w dżemie owoc jest poddany obróbce, zaliczamy je do grupy węglowodanowej?
    Tak lubię chleb z masełkiem i dżemem....ehhh

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miód i dżem to węglowodany. Chleb to też węglowodan, a masło jest neutralne, więc kanapka z dżemem lub miodem jak najbardziej pasuje.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź :)

      Ps...żałuję, że dopiero teraz odkryłam Wasz blog...pierwsza, tak rzeczowa strona na temat tej diety.

      Usuń
  19. Czy owoce bzu czarnego np w formie konfitury takiej bez cukru mozna łączyć z pieczywem i maslem lub kaszami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, mozna łączyć. Dżemy, konfitury, powidła możemy łączyć z pieczywem i masłem, oraz kaszami.

      Usuń
  20. Witam, czy masło orzechowe z orzechów laskowych mozna łączyć z weglowodanami powiedzmy do wypiekow np nalesniki czy ciastka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :)
      Jeśli to jest masło wyłącznie zrobione z orzechów laskowych to można łączyć.

      Usuń
  21. Dziekuje za odpowiedz:-) jeszcze chcialam dopytac czy takie maslo z orzechow laskowych mozna jesc w towarzystwie banana?

    OdpowiedzUsuń
  22. Czy maslo z samych orzechow laskowych mozna łączyc z bananem lub innymi owocami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło z samych orzechów laskowych można łączyć z owocami.

      Usuń
    2. Super, dziekuje za odpowiedz:-)

      Usuń
  23. Dziendobry,czy produkty gotowane czy pieczone typu kasze czy nalesniki mozna łaczyc z surowymi owocami lub warzywami? Czy musza byc po obrobce termicznej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień Dobry :) Surowych owoców nie można łączyć z kaszami, czy naleśnikami itp. Owoce muszą być poddane obróbce cieplnej. Wyjątkiem jest banan, który możemy dodawać w postaci surowej do owsianki, kasz, ryżu itp.

      Usuń
    2. Bardzo dziekuje za odpowiedz:-)

      Usuń
    3. Dodam tylko, że surowe warzywa można łączyć z kaszami, ryżem, naleśnikami itp. Jakoś mi umknęła druga część pytania. Pozdrawiam :)

      Usuń
  24. Witam serdecznie Dzięki Państwa rzetelnej wiedzy i rad wreszcie przeszłam na dietę rozdzielną Miałabym pytanie dotyczące pasty z ciecierzycy i sera wegańskiego. Czy można je łączyć z chlebem? Z góry dziękuję za odpowiedz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) Pastę z ciecierzycy (bez dodatków białkowych) jak najbardziej można używać do chleba. Sery wegańskie, które nie zawierają soi i innych dodatków białkowych również można jeść z chlebem.

      Usuń
  25. Eitajcie :) próbuje odszukać kapustę kiszoną. Do jakiej grupy ja zaliczamy?
    Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za tak przydatne informacje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam 🙂 Kapustę kiszoną zaliczamy do produktów neutralnych.

      Usuń
  26. Witam stawiam swoje pierwsze kroki w tej diecie mam pytanie z czym mogę łączyć ziemniak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, ziemniaki można dodawać do zup,w drugim daniu np. z duszonymi pieczarkami, czy kotletami z kaszy gryczanej, kotletami warzywnymi, czy innymi kotletami nie zawierającymi mięsa (białka).

      Usuń
  27. Dziękuję bardzo za odpowiedź i cenne wskazówki pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  28. witam, czy banana mozna polaczyc z salata zielona w formie koktajlu z dodatkiem wody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam 🙂
      Można zrobić takie połączenie, tylko należy pamiętać, że taki koktajl będzie węglowodanowy i długość trawienia będzie ok 1,5 godziny.

      Usuń
    2. dziekuje bardzo:-)

      Usuń
  29. Szkoda ze dodajecie tylko te komentarze, ktore sa wam na reke..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak! Wszystkie posty z reklamami nie publikujemy, a niektóre oznaczamy nawet jako spamy... :)

      Usuń
  30. Witam, bardzo prosze bapisac czy mleko migdalowe, z nerkowcow i kokosowe to sa produkty neutralne? Czy mozna gotowac na nich owsianke lub jaglanke? Dodawac do deserow...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :)
      Mleko migdałowe, z nerkowców i kokosowe to produkty neutralne. Można na nich gotować owsiankę i jaglankę. Jaglankę i owsiankę można również gotować na mleku owsianym, ryżowym, orkiszowym.

      Usuń
  31. Witam, chcialam zapytac czy banana mozna polaczyc z avocado? i czy kefir mozna dodawac do zblendowanych zielonych warzyw, i ostatnie czy do owocow np mango czy innych w formie smoothy moge dodac bialko konopne w proszku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Banan + avocado - nie widzę problemów
      Kefir + zielona warzywa - Ok
      białka z owocami nie łączymy! :)

      Usuń
  32. Dziekuje za odpowiedz, a co do polaczenia owocow z bialkiem konopnym w formie suplementu to myslalam ze skoro jest to bialko roslinne z konopi a nie zwierzece to mozna uznac je za dopuszczalne? czyli taki suplement nawet roslinny mozna tylko z warzzywami zmieszac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. białko zawsze jest białkiem i jeśli nie jest w jednej roślinie zestaw białek i węglowodanów to nie warto komplikować. Np. fasola ma duże zawartości i białek i węglowodanów (Fasola czerwona 21-30g B / 45-50g W) i jest już kontrowersyjna. Dr hay nie zalecał jedzenia fasoli, a ja osobiście też nie jadam, jakoś mi nie wchodzi.
      Tak :) Jeśli chcemy zastosować olej z konopi jak suplement to proszę eksperymentować jako dodatek do neutralnych warzyw, sałatek... zamiast do węglowodanowych owoców... :)

      Usuń
    2. Dziekuje za odpowiedz:-)

      Usuń
  33. Czy banana mozna połączyc z maslem klarowanym chodzi mi o deser bananowy na bazie mąki owsianej,gdzie musi byc dodane maslo klarowane aby powstal kruchy spód:-)

    OdpowiedzUsuń
  34. Tak, można. Banan jest owocem skrobiowym i długość jego trawienia jest taka jak większość węglowodanów, czyli 1,5 do 2 godzin.

    OdpowiedzUsuń
  35. Czy banany mozna polaczyc z pestkami dyni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie można, banany są węglowodanowe, a pestki dyni białkowe.

      Usuń
  36. Witam,czy nasiona ostropestu mozna łączyc razem z nasionami czarnuszki? I czy nasiona te mozna razem z produktami bialkowymi i weglowodanowymi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam 🙂
      Nasiona ostropestu i czarnuszki są produktami neutralnymi. Nasiona te można dodawać do produktów białkowych i produktów węglowodanowych.

      Usuń
  37. witam, prosze o odpowiedz czy nasiona ostropestu mozna laczyc razem z nasionami z czarnuszki? np zmielone dodawac do posilkow

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam 🙂
      Oba te nasiona należą do produktów neutralnych. Można je dodawać do posiłków.

      Usuń
  38. Bardzo dziekuje:-)

    OdpowiedzUsuń
  39. Witam, do jakiej grupy zaliczymy wini wytrawne /półwytrawne.. czy jeśli już się na takie zdecydujemy ważne jest czy wybierzemy czerwone czy białe?

    OdpowiedzUsuń
  40. Nie widzę w tej grupie makaronu ryżowego, czy jest on wyjątkiem i nie należy do węglowodanów czy po prostu nie ma go na tej liście?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brak na liście bo jeszcze nikt nie pytała :) Zdecydowanie węglowodanowy 71-89g W na 100g. Po ugotowaniu 25-26 g W

      Usuń
  41. Witam, czy kefir mozna blendowsc z owocami i ktorymi? Kiedys u Prof Tombaka czytalam o kefirze i owocach ale nie pamietam dokladnie ktore owoce?

    OdpowiedzUsuń
  42. Witam serdecznie.
    Fajna stronka. Wiele cennych informacji. 😊
    Takie pytanko... Czy można łączyć kaszkę kukurydzianą lub makaron kukurydziany z gotowanymi jabłkami lub rodzynkami ?

    OdpowiedzUsuń
  43. Czy do zupy grochowej ( groch suszony błyskawiczny) na bulionie warzywnym mogę dodać ziemniaki ?

    OdpowiedzUsuń
  44. Hej a masło migdalowe gdzie zaliczymy :) ?

    OdpowiedzUsuń
  45. Hej a do jakiej grupy zaliczymy maslo migdalowe ? Jest jakas mąka białkowa?

    OdpowiedzUsuń
  46. I czy można laczyc karob z maslem orzechowym hy byly ciasteczka? :) í jeszcze chciałam sie zapytać o make migdałowa, laczyc z weglami czy bialkiem?

    OdpowiedzUsuń
  47. Dziękuję serdecznie za odpowiedź a masło migdałowe bo to mnie gryzie najbardziej? :)

    OdpowiedzUsuń
  48. Dzień dobry Do jakiej grupy zaliczamy masło migdałowe i maslo z nerkowcow ?:)

    OdpowiedzUsuń
  49. Witam. Czy makaron z bulwy konjacu jest weglowodanowy czy neutralny. 9kcal w 100 g, 0białka,0weglowodanów,0tłuszczy.

    OdpowiedzUsuń