piątek, 2 czerwca 2017

Ciasteczka maślane - mąka kokosowa w akcji

Niezwykle wydajne ciasteczka. Najpierw mąka kokosowa rosła niczym chleb, który dzielił Jezus, a potem nie można wziąć kęsa normalnego bo zatyka. Trzeba jeść BARDZO KULTURALNIE czyli mega małymi gryzkami niczym rodem z najlepszej szkoły dobrych manier. Mówiąc krótko wydajne ciasteczka, które uczą dobrego zachowania... 😁

P.S.
Oczywiście jako deser po posiłku węglowodanowym by wszystko było zgodne z dietę rozdzielną.


Składniki:
  • 3 kopiaste łyżki mąki kokosowej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • śmietana
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło (o temp. pokojowej), miód, skórkę pomarańczową i tyle śmietany aby wszystkie składniki dobrze się połączyły (mąka kokosowa dużo więcej chłonie śmietany, czy innych płynów niż tradycyjna mąka pszenna). Ciasto musi być wilgotne i gładkie. Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy mąką kokosową. Z przygotowanej masy nabieramy łyżką porcję ciasta i rękami robimy kulkę, którą następnie spłaszczamy i kładziemy na brytfankę. Ciastka pieczemy w piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 190 stopni (długość pieczenia zależy od grubości ciastek i jak nam piecze piekarnik).

Smacznego :)

P.S. Jeśli ktoś preferuje ciastka bardziej słodkie to trzeba dodać więcej miodu.



Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


6 komentarzy:

  1. Dziś upieklam ciastka na jutro do pracy jako posilek/przekąska.Mam 1 zarzut- za szybko się kończą 😅😂😂. Mimo iż nieco za długo siedziały w piekarniku i kruszarki się są boskie w smaku, córka potwierdza 😉. Jutro kolejna partia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Są obłędne.... dziękuję za ten przepis.
    Szybkie w wykonaniu, zdrowe i pyszne, cudowne do kawy i faktycznie nie można ich szybko łykać, uwazam to za wielki plus bo jestem łasuchem...he.. he.. Te ciasteczko- bułeczki robię w różnych wersjach np. z musem pomarańczowym, umieszczonym w dołeczku na środku ciastka albo z wisienką lub też w wersji z sezamem lub orzechem. Mam jeszcze pomysł na cytrynowe i migdałowe. A, dodaję o połowę mniej miodu na rzecz lukumy i chcę spróbować wersji zupełnie bez miodu tylko z lukumą.
    Jeszcze raz serdecznie dziękuję za ten przepis bo to są dla mnie, ciasteczka "namber one", pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję 🙂😘. Cieszę się że smakują ❤️. Pozdrawiam 🙂

      Usuń
  3. Jaką smietanę najlepiej dodać.. 12%, 18% czy jeszcze tłustszą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy 12%, ale jak nie mamy to możemy użyć tłuściejszej (chodzi o kwaśną śmietanę).

      Usuń