Produkty neutralne

Grupa produktów neutralnych, 
które można łączyć z białkami i węglowodanami:

Warzywa
  • Bakłażan (1g B/ 6g W / 0,2g Tł)
  • Brokuły (2,5g B/ 7,5g W / 0,4g Tł)
  • Brukselka (9g W/ 3,5g B)
  • Burak czerwony (2g B/10gW)
  • Cebula (1g B/6g W)*
  • Chrzan (1g B/ 11g W / 0,7g Tł)
  • Czosnek (6g B/ 31g W)*
  • Fasola szparagowa (2,5g B/ 4g W)
  • Groszek zielony (6g B/ 10g W/ 0,6 Tł)
  • Jarmuż (4g B/ 9g W / 1g Tł)
  • Kabaczek (3g B/ 3g W)
  • Kalafior (2g B/ 4g W)
  • Kalarepa (2g B/ 6g W / 0,1g Tł)
  • Kapusta 
    • biała (1,3g B/ 6g W /  0,1g Tł)
    • czerwona (1,4g B/ 7,5g W /  0,2g Tł)
    • pekińska (1,2g B/ 3g W /  0,2g Tł)
    • włoska (2g B/ 6g W / 0,1g Tł)
  • Kiełki 
  • Marchewka (1g B /9g W) IG 16, gotowana IG 47
  • Ogórek (1g B/ 3g W)
  • Oliwki (1g B/ 6g W / 11 g Tł)
  • Papryka (1g B/ 5-6g W / 0,2-0,3g Tł)
  • Pietruszka korzeń (2g B/ 10-12g W / 0,6g Tł) - gotowana10,5g
  • Pietruszka liście (3g B/ 6g W / 0,7g Tł)
  • Pomidor (1g B/ 3,6g W)
  • Por (1,5g B/ 14g W / 0,3g Tł) !
  • Rzepa (1g B/ 4g W / 0g Tł)
  • Rzeżucha (2,6g B/ 5,5g W / 0,7g Tł)
  • Sałata (1,4g B/ 2,2g W)
  • Seler naciowy (0,7g B/ 3g W)
  • Seler korzeniowy (7g W/ 2g B) 
  • Szparagi (2g B/ 4g W / 0,2g Tł)

Nasiona
  • Mak (18g B/ 28g W / g Tł)
  • Migdały (21g B/ 21g W / 50g Tł)
  • Sezam (17,5g B/ 23,5g W/ 50g Tł)
  • Siemie lniane (18g B/ 29g W/ 42g Tł)
  • Nasiona konopii - Niełuskane! (30g B / 28g W / 23g Tł) 463 kcal

Orzechy (z wyjątkiem arachidowych - białkowe)
  • włoskie (16g B/ 11-18g W / 60g Tł)**
  • laskowe (15g B/ 6-17g W / 61g Tł)**
  • nerkowca (15-18g B/ 30g W/ 44-46g Tł)**
Grzyby
  • Pieczarki (3,1g B/ 3,3g W/ 0,3g Tł)
Zioła
Inne
  • Awokado (2g B/ 8,5g W / 15g Tł)
  • Rabarbar (0,9 g B/ 4,5g W /  0,2g Tł)
PRODUKTY
Tłuszcze
  • Masło (0,8g B/ 0,7g W)
  • Śmietana (2,8g B/ 4g W)
  • Oleje roślinne (0 g B/ 0 g W)
  • Oliva z olivek (0 g B/ 0 g W)
  • Smalec (0,1 g B/ 0 g W)
Mleka roślinne:
  • Mleko kokosowe  (2,3g B/ 3,3g W/ 24g Tł)
  • Mleko migdałowe (0,5-1g B/ 3-5g W/ 1,1g Tł)
  • Mleko z nerkowców (1g B/ 1,6g W/ 2,8g Tł)
  • Mleko owsiane (0.3g B/ 7-9 g W/ 1g Tł)
SOSy
  • Sos sojowy (3g B/ 4g W/ 0,1g Tł)

Inne
    • Wiórki kokosowe (6g B/ 6g W/ 63g Tł)
    • Majonez (0,5-2g B/ 2-12g W/ do 84g Tł)
    • Musztarda (1-8g B/ 4-16g W/ 1-11g Tł)
    • Serwatka w płynie (1g B / 5g W / 0,4g Tł) 27 kcal
    • Wegański majonez (1g B / 3g W / 0,2g Tł) 27 kcal
    • Aquafaba (0g B / 0g W / 0g Tł)

    Mąki
    • kokosowa (5-19 g B / 7-22g W / 15-45 g Tł) 310-480 kcal Uwaga! Trzeba sprawdzać skład na opakowaniu bo są też odmiany węglowodanowe: 55-57 g węglowodanów.

    *Produkty, które używamy w niewielkich ilościach dla walorów smakowych jako przyprawy (jak czosnek czy cebula) możemy traktować jako neutralne
    ** Produkty zawierające duże ilości zarówno białek jak i węglowodanów będą przez nasz organizm wykorzystane w zależności od kontekstu potrawy, albo jako węglowodany albo jako białka.

    W internecie można znaleźć wiele podziałów produktów, często bardzo rozbudowane. Niestety budzą one kontrowersje i są często pełne nieścisłości. Tworząc nasz podział staramy się wyeliminować te problemy. Dlatego nasze listy nie są tak rozbudowane. Systematycznie będziemy je powiększać uzupełniając produkty, których przynależność do grup staramy się weryfikować.

    73 komentarze:

    1. Czy jest dozwolone jedzenie chleba z maslem orzechowym?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Nie jest dozwolone, ponieważ chleb to węglowodany, a w maśle są orzechy ziemne, które są białkowe.

        Usuń
    2. Czy pomidory gotowane, przecier i sok pomidorowy zaliczamy do grupy białek?

      OdpowiedzUsuń
    3. Witam, czy można łączyć ziemniaki lub ryż z zupą gotowaną na mięsie? Przykład waszego przepisu na zupę pomidorową. I drugie pytanie: jak traktować majonez?

      OdpowiedzUsuń
    4. Witam, czy można dodawać ziemniaki lub ryż do zupy gotowanej na wywarze z mięsa? I drugie pytanie -jak traktować majonez?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Majonez można stosować zarówno do produktów białkowych, jak i węglowodanowych, ponieważ zawiera minimalną ilość białka (od 1g do 1,6g/100g). Warto jednak wybierać majonez taki, który ma 1g białka w 100g produktu.

        Usuń
      2. Czy to sie tyczy też ketchupu i musztardy?

        Usuń
    5. Jeśli zupa jest na rosole to można dodać ziemniaki, czy ryż. W takiej zupie oczywiście nie może być mięsa, wyjmujemy go i wykorzystujemy do drugiego dania.

      OdpowiedzUsuń
    6. Czy w wywarze ugotowanym na mięsie nie pozostają wygotowane z niego białka? Zawsze jadłam rosół z warzywami bez makaronu,może niepotrzebnie...

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Proszę przeczytać ten artykuł, wszystko jest na ten temat opisane. Jeśli będą jeszcze jakieś pytania to proszę pytać.
        http://dieta-rozdzielna.blogspot.com/2018/01/roso-i-inne-zupy-na-wywarze-z-miesa.html

        Usuń
    7. Jak zaklasyfikować kapusty białą, czerwoną, włoską, jarmuż,kalarepę, rzepę, chrzan czy brokuł albo por? Jak je można łączyć a czego się wystrzegać?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Wszystkie te produkty są dopisane do odpowiednich grup. Nie należy łączyć białek i węglowodanów, natomiast produkty neutralne można łączyć i z białkami, i z węglowodanami. Jak coś niezrozumiałe to proszę pisać.

        Usuń
    8. do Jakiej grupy można zaliczyć sery kozie ?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Sery kozie są jeszcze bardziej tłuste niż zwykłe i zachowują bardziej spójne proporcje białek do tłuszczów np 31gB/36gTł lub 9gB/11gTł i o wiele mniejsze ilości węglowodanów... Czyli też zaliczamy do białek :)

        Usuń
    9. Witam, do jakiej grupy można zaliczyc sery, ktore mają więcej niż 50 % tłuszczu w m.s. Do jakiej grupy zaliczamy sery kozie ? Pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Odpowiedź brzmi NIE WIEM! Musiałbym zobaczyć etykietkę i przeanalizować... :)
        Odbyłem ostatnio rundę po sklepach i Obejrzałem ponad 50 serów żółtych pod kontem zawartości Białka i Tłuszczy... Maksymalny ser miał 31% :) Ponadto sery mają dużą zawartość białka nieraz wyższą niż tłuszczu 31% B / 30% Tł... Z dostępnych u nas serów wszystkie są białkowe... O serach pow 50% czytałem tylko w książkach... :)

        Usuń
      2. A taki ser: Protein8.0g Glycemic carbohydrate 3.0g Total fat 40.0g?

        Usuń
      3. Jest już na granicy serów białkowych.

        Usuń
    10. Czyli pasztet z grochu można na chlebek?

      OdpowiedzUsuń
    11. Czyli chleb ze smalcem można. A jak jest ogólnie z wielkością zjadanych porcji?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Teoretycznie można... :) i sam tak kiedyś jadłem... ze wzgledów finansowych. Dodaje dużo energii w zimę, jednak obniża procesy myślowe więc trzeba z umiarem... :) Obecnie nie jadamy już w ogóle chleba ze smalcem... :) Jak się raz na kwartał zrobi samemu trochę smalcu i zje kilka kanapek to się nic nie stanie... Jeśli ktoś np pracuje tylko fizycznie to doda mu energii, a jak ktoś pracuje fizycznie na dworze w zimę to doda mu dodatkowo ciepła... :)

        Usuń
    12. Wasze podziały są bardzo przydatne, super, że tu jesteście! pytanie mam o mąkę kokosową - do jakiej grupy przynależy?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Po 2. Mąka kokosowa jest albo neutralna albo węglowodanowa. Zależy od producenta i przetwarzania. Weglowodanowa będzie miał np 54-59 g W i 18 g Białka.
        Albo neutralna: 3-19g białek i 7-23g węglowodanów... :)

        Usuń
    13. Witam, do jakiej grupy zaliczamy awokado oraz paprykę? Pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
    14. Witam, do jakiej grupy zaliczamy suszone owoce - rodzynki, żurawina, daktyle, figi, morele, śliwki?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Do Węglowodanów i to o bardzo wysokiej zawartości węglowodanów!

        Usuń
    15. Witam,czy serek topiony jest neutralny ? I czy jogurt grecki można zaliczyć do neutranej grupy ?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. po 1 serki topione to produkty białkowe posiadają podobne ilości białka co kiełbasy... Ja bym miał wątpliwość czy są jadalne ze względu na ilość chemii... Konserwantów, topików itd... :)

        Usuń
    16. Jogurt grecki to też produkt białkowy, ma tylko większą zawartość tłuszczy jogurt grecki (3,5g B / 4,5g W / 10g Tł)

      OdpowiedzUsuń
    17. Do jakiej grupy zaliczyć mąkę z migdałów i orzechow

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Mąka z migdałów i orzechów jest teoretycznie neutralna, ale bywają też białkowe. Trzeba czytać etykietki ze składem, bo każdy producent ma inaczej.

        Usuń
    18. Pomyślcie o stworzeniu aplikacji albo chociażby zestawienia w excelu, gdzie można filtrować produkty i błyskawicznie wiedzieć czy jest białkowe, węgiel czy neutralne. Ułatwi to każdemu życie.

      Priorytet, na Waszym blogu nie uczycie ludzi jak sami mogą zacząć klasyfikować produkty do poszczególnej grupy. Nigdzie nie znalazłam informacji, jaki musi być stosunek W do B, żeby np. uznać produkt za neutralny. Czekam na taki wpis u Was na blogu, żeby po jego przeczytaniu, patrząc na etykietę danego produktu, wiedzieć, że jest to produkt białkowy. Przyda to się dużo bardziej niż kolejny przepis na lemoniadę ;).

      OdpowiedzUsuń
    19. Gdzieś wyczytałam, że kefir i maślanka to produkty neutralne i że mogę przygotować koktajl z truskawek i kefiru. Ale chyba jednak nie? A koktajl z mleka kokosowego i truskawek dozwolony? Czy owoców w ogóle z niczym nie łączyć?

      OdpowiedzUsuń
    20. A co pozostałymi mlekami roślinnymi? Odpowiadają grupą z których pochodzą produkty bazowe? No np.owsiane -węglowodany? Dyniowe - białka? Ryżowe - węglowodany? Znaczy sojowo-ryżowe to trucizna? :P

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Mleko sojowe jest białkowe. Ryżowe, owsiane, orkiszowe, jaglane, gryczane, jęczmienne są węglowodanowe. Z dyniowym mlekiem się nie spotkałam, ale jeśli takie jest to będzie w grupie węglowodanowej (dynia jest węglowodanem).

        Usuń
    21. czesc:) zbieram się od jakiegoś czasu aby coskaj napisac, ale ten czas...słuchajcie, 2-3 tygodnie temu wpadłam na diete rozdzielna, i zaczełam ja powoli wdrażać w zycie. Nie żeby schudnąć bo tu jest OK, ale aby pomóc sobie zdrowotnie. Przejrzałam mnóstwo stron i w końcu wpadłam do was :)

      Agnieszko, Mariuszu - wielkie podziękowania, bo w końcu mam wszystko w pigułce... mnóstwo pracy włożyliście w ten blog. Jest mega przejrzysty, pomocny. Oby tak dalej :-) miłego dnia:) Kasia

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dziękujemy za tak miłe słowa. Pozdrawiamy i również życzymy miłego dnia :)

        Usuń
    22. A jak zakwalifikować avocado? Neutralne?
      Gratuluje stronki, jest super :-)

      OdpowiedzUsuń
    23. Witam

      w której grupie znajduję się szpinak? Wg tabeli ma więcej białka
      a co z młodym jęczmieniem?
      Pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
    24. Witam, chcialam zapytac konkretnie o danie takie jak: nalesniki z maki owsianej. Czy mozna je przygotowac na kefirze, i polaczyc np z owocami i ze smietana? Czy raczej zamiast kefiru nalezy dodac wody?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Witam :)
        Nie można z kefirem, należy użyć wody lub mleka roślinnego (każde inne oprócz sojowego - jest białkowe). Owoców świeżych też nie dodajemy, chyba że poddamy je obróbce cieplnej (gotowanie, smażenie itp.). Śmietanę możemy użyć - jest neutralna.

        Usuń
    25. Witam czy nalesniki z maki owsianej mozna przygotowac na kefirze z owocami i smietana?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Witam :)
        Nie można przygotować na kefirze. Śmietana jest neutralna i możemy ją stosować do produktów węglowodanowych i białkowych. Owoce możemy dodać ale tylko takie, które poddamy obróbce cieplnej (gotowanie, pieczenie itp.). Surowych owoców nie dodajemy, wyjątkiem jest banan, który możemy dodawać do innych węglowodanów w postaci surowej.

        Usuń
    26. Mam pytanie czy jesli do maki owsianej dodam konopnej czy to juz bedzie złe połączenie? Bo chyba konopna jest bogata w białko

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Mąka konopna jest bogata w białko, ale jeszcze więcej ma węglowodanów. Jest zaliczana do produktów węglowodanowych.

        Usuń
    27. witam, do jakiej grypy zaliczana jest zielona papaja? wiem ze ta pomaranczowa slodka do weglowodanow, ale nie jestem pewna co do tej zielonej

      OdpowiedzUsuń
    28. Cebula jako dodatek jest traktowana jako neutralna, a jesli zblenduje całą cebulę czerwoną do tego tez dymke z zielonymi warzywami plus do tego lyzeczka bialka konopnego na smoothy i pytanie czy dalej jest traktowana jako neutralna jesli bedzie jej tam wiecej, zabieram zawsze taki szejk do pracy na lunch a do tego ser bialy np typu feta lub kozi. Czy wszystko jest ok polaczone?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Cebula jest zawsze neutralna, natomiast danie które z niej zrobimy może być np. białkowe jeśli dodamy ser, lub węglowodanowe jak zjemy ją z pieczywem. To nie cebula lub inne neutralne warzywa determinują charakter dania tylko produkty białkowe lub węglowodanowe... :)

        Usuń
    29. Dziękuję Wam, że jesteście! Przepisy są boskie, same pyszne jedzonko. Dzięki Wam wszystko co najważniejsze o diecie wraz z przepisami zebrane jest w jednym miejscu. Przyjemnie będzie powrócić do tego stylu odżywiania po 15 latach 😉.

      OdpowiedzUsuń
    30. Czy buraka mozna połączyć z marchewką i jabłkiem?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Witam 🙂 Jeśli to ma być sok to można. Jeśli jako surówka do obiadu gdzie będzie mięsny dodatek to już nie, chyba że do obiadu nie zawierającego białka to może być. Ewentualnie burak i marchewka bez jabłka będzie pasować do dania białkowego i węglowodanowego.

        Usuń
    31. Chodzi o poranne smoothy na sniadanie z buraka marchwi i jablka

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Smoothy z samych owoców i warzyw na śniadanie może być (bez dodatków białkowych tzn. mleka, kefiru, jogurtu), oczywiście należy pamiętać, że kolejny posiłek dopiero po pół godzinie lub dłużej.

        Usuń
    32. Czy mąkę bananową taką z plantanów mozna łączyć z owsianą i mieszac z dowolnymi owocami np w formie wypieków?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Można łaczyć, obie te mąki są węglowodanowe. Jeśli to mają być wypieki (ciasto, babeczki, racuchy, mufinki itp.) to możemy dodawać owoce.

        Usuń
      2. Dziekuje za odpowiedz:-)

        Usuń
    33. Witam, bardzo prosze o opowiedz czy kiszone warzywa mozna laczyc z surowymi nie kiszonymi warzywami? albo kiszone z gotowanymi np do obiadu powiedzmy do ryby?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Łączenie ogórka z innymi gotowanymi warzywami to stara szkoła... Takie sałatki pamiętam z dzieciństwa i nadal to stosujemy. Natomiast do ryby jak najbardziej można dodać wszytko co kiszone po to pomaga w trawieniu białek...
        Oczywiście trzeba pamiętać o tym jak reaguje własny organizm. Np u mnie łączenie jajecznicy z ogórkiem kiszonym jest ok, ale eksperyment z kapustą kiszoną i jajecznicą już nie wypalił... :)

        Usuń
      2. Hehe, bardzo dziekuje za odpowiedz,a jesli w jednym daniu mamy surowe warzywa ale juz nie kiszone i gotowane warzywa? czy tak jest ok?

        Usuń
    34. witam serdecznie, czy banany mozna polewac mleczkiem kokosowym takim z puszki z 60% ekstraktem z kokosa i 19g tluszczu?

      OdpowiedzUsuń
    35. Witam :)
      Mleko kokosowe jest neutralne, więc można go stosować do węglowodanów. Banan jest owocem skrobiowym i długość jego trawienia jest 1,5 godz.

      OdpowiedzUsuń
    36. Witam, zastanawiam sie czy 100% nasiona konopi w formie masła z nasion konopii czy tez sypkie mozna łączyc z owocami, podawac na chlebie,nie wiem za bardzo czy zaliczyc takie nasiona albo maslo z nich do grupy neutralnej czy białkowej poniewaz w skladzie jest jednak wiecej tłuszczu niz białka, a dokladnie kolo 30g bialka i 44g tłuszczu, prosze o pomoc

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Witam :)
        Po 1. Klasyfikując patrzymy na zawartość białek i węglowodanów, a nie tłuszczy. Patrzymy czy dominują białka, czy węglowodany lub czy jest balans pomiędzy innym, oraz skala zawartości. Tłuszcze są neutralne i nie zmieniają klasyfikacji. Co najwyżej tłuszcze utrudniają trawienie białek.

        Usuń
    37. Grupa produktów neutralnych, które można łączyć z białkami i węglowodanami, stanowi wszechstronne podstawy diety.

      OdpowiedzUsuń