piątek, 10 marca 2017

Przepis: Pieczarki w cieście

Pieczarki w cieście

na obiad lub kolację

albo jako przekąska

 
     To było zaskoczenie. Jak zwykle miłe zaskoczenie. Jak słyszałem, myślałem "coś w cieście" to kojarzyły mi się parówki w cieście, kalmary w cieście... Wszystko to jednak nie było zgodne z dietą rozdzielną. Nie zaprzątałem sobie głowy tą tematyką.
     Aż tu nagle Agnieszka wprowadza taki eksperyment! Proszę bardzo! Prawdziwy szok!

     Mało, że zgodne z dietą rozdzielną to na dodatek posiłek wegetariański oraz wegański.
 

Link do filmu z przepisem:

 
 





Składniki:
  • pieczarki (dowolna ilość)
  • 1,5 szkl. mąki
  • ok. 3/4 szkl. wody lub mleka roślinnego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:
Pieczarki czyścimy i obieramy. Z mąki, wody, proszku do pieczenia robimy ciasto, wszystko razem miksujemy na gładką masę, musi być gęściejsze niż na naleśniki (konsystencja gęstej śmietany). Doprawiamy ciasto solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Rozgrzewamy tłuszcz (tyle aby pieczarki mogły pływać), pieczarki dokładnie ze wszystkich stron zanurzamy w cieście i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na rumiany kolor  z obu stron. Wyjmujemy na papierowy ręcznik aby obciekł nadmiar tłuszczu.

Smacznego :)

P.S. Pieczarki w cieście możemy serwować jako przekąskę, samodzielne danie np. z surówką, buraczkami czy jako przystawkę.

1 komentarz: