Salsa to zarówno sos, pasta jak i drobno posiekane warzywa. Osobiście 
bym miksował, czy tez wpakował wszytko do blendera, by pasowała do 
nachos. Jednak starożytni meksykanie nie mieli mikserów ani blenderów i 
byli skazani na siekani lub rozgniatanie... 
   Wprawdzie można było by coś 
zmiażdżyć w moździerzu jednak pomimo że ten wynalazek był znany już w 
starożytnym Egipcie i Azji to do nie znalazłem informacji by korzystali z
 niego indiańscy szamani i kucharki z czasów przed hiszpańskich. 
👉Jak zrobić salsę pomidorową ❓
   Co się da rozgniatamy, co sie da siekamy tak po staremu. Przepis na 
salse przywieźli do europy konkwistadorzy i nawet na na ziemiach 
polskich była już znana w połowie XVI wieku. Skoro nasi przodkowie 
dawali sobie radę to mu tez zrobimy oryginalną salsę. 
   Zapraszamy na przepis na orginalną salsę pomidorową
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 5 sztuk pomidorów (mało wodnistych)
- pół czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- sok z połowy limonki
- 10ml octu winnego/jabłkowego
- 2 czubate łyżki kolendry lub natki pietruszki
- sól
- pieprz
Pomidory myjemy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę i czosnek również drobniutko kroimy. Warzywa przekładamy do miski, dodajemy sok z limonki, ocet, kolendrę/natkę pietruszki, przyprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
    Salsę przed podaniem porządnie schładzamy i gotowe.
Smacznego :) 
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

 


















