piątek, 15 lipca 2022

Przepis na kawę mrożoną


Kawa mrożona

     Na pewno jestem kawoszem, lubię kawę i Agnieszka o tym wie. Gdybym miał wybór w życiu, kawa czy piwo to na bank wybrał bym kawę. Piwo smakuje mi tylko w lato, gdy jest gorąco, a piwo jest zimne... Jak wiadomo kawa też może być zimna, a nawet mrożona. Kawa mrożona, to świetna alternatywa dla gorącej porannej kawy, kiedy już słońce stanie w zenicie i daje po garach. Wtedy można wyciągnąć wcześniej przygotowane składniki z zamrażalnika i zrobić pyszną mrożona kawę.

👉Jak zrobić mrożoną kawę❓ 

    Aby zrobić kawę mrożoną, trzeba ją wcześniej zaplanować. W zamrażalniku mogą być przygotowane wszystkie składniki. Nie koniecznie tylko na jedną kawę. Do tego jeszcze wiaderko schłodzonego espresso w lodówce i mrożona kawa gotowa w moment, zanim nagrzeje się ekspres do kawy... Zapraszamy na przepis na mrożoną kawę.
 

Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 150ml mleka (użyłam mleka migdałowego), może być też mleko skondensowane
  • ok. 80ml podwójnego espresso lub zaparzonej kawy rozpuszczalnej 
  • gałka lodów waniliowych lub śmietankowych
  • 7-8 kostek zamrożonej kawy
  • erytrytol, ksylitol lub cukier do posłodzenia kawy jeśli pijemy słodką
Przygotowanie:
Espresso po wystudzeniu wkładamy do lodówki aby się porządnie schłodziło. Jeśli pijemy kawę słodką, to należy posłodzić według własnych preferencji.
Szklankę, w której będziemy robić kawę należy włożyć na parę minut do zamrażarki.
Na dno szklanki wlewamy espresso, następnie dodajemy zimne mleko, wkładamy kostki zamrożonej kawy i mieszamy. Na końcu nakładamy gałkę lodów i gotowe. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz