środa, 24 sierpnia 2022

Przepis na salsę pomidorową


Oryginalna salsa pomidorowa


    Salsa to zarówno sos, pasta jak i drobno posiekane warzywa. Osobiście bym miksował, czy tez wpakował wszytko do blendera, by pasowała do nachos. Jednak starożytni meksykanie nie mieli mikserów ani blenderów i byli skazani na siekani lub rozgniatanie... 
   Wprawdzie można było by coś zmiażdżyć w moździerzu jednak pomimo że ten wynalazek był znany już w starożytnym Egipcie i Azji to do nie znalazłem informacji by korzystali z niego indiańscy szamani i kucharki z czasów przed hiszpańskich. 

👉Jak zrobić salsę pomidorową ❓ 

   Co się da rozgniatamy, co sie da siekamy tak po staremu. Przepis na salse przywieźli do europy konkwistadorzy i nawet na na ziemiach polskich była już znana w połowie XVI wieku. Skoro nasi przodkowie dawali sobie radę to mu tez zrobimy oryginalną salsę. 
   Zapraszamy na przepis na orginalną salsę pomidorową
 

Link do filmu z przepisem

 



Składniki:
  • 5 sztuk pomidorów (mało wodnistych)
  • pół czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z połowy limonki
  • 10ml octu winnego/jabłkowego
  • 2 czubate łyżki kolendry lub natki pietruszki
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:
    Pomidory myjemy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę i czosnek również drobniutko kroimy. Warzywa przekładamy do miski, dodajemy sok z limonki, ocet, kolendrę/natkę pietruszki, przyprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
    Salsę przed podaniem porządnie schładzamy i gotowe.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz