wtorek, 15 sierpnia 2017

Sałatka grillowa - #7

Od kiedy pojawiła się miska dzięki, której na świecie🌍 miał zapanować pokój, a ludzie mieli mieć lepszy sex😙 (zobacz: Sałatka z kalafiorem), AGNIESZKA szaleje z sałatkami warstwowymi, rodzajami, składnikami, różnymi odmianami i wariacjami - po prostu symfonia smaków😄 - Mozart byłby w szoku... 😲 Już się pogubiłem ile tego było🤔 - a na pewno było zdrowo👍. Dodatkowo kombinuje😎💭 jak nazwać nowe sałatki🍜 i tak dziś mamy do zaprezentowania "SAŁATKĘ GRILLOWĄ"... Oczywiście nie tylko na grill. Ponieważ sałatka wygląda zjawiskowo👻, spokojnie możemy zabrać na imprezę by nie przychodzić z pustymi rękami...

Składniki:
  • kalafior
  • 3-4 średnie pomidory
  • 2 małe papryki zielone lub 1 duża
  • 2 małe papryki czerwone lub 1 duża
  • 250g serka tofu (najlepiej wędzonego)
  • szczypiorek
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy najlepiej na parze (uważać aby nie rozgotować). Papryki i pomidory myjemy, a następnie kroimy w kostkę. Przygotowujemy głęboką salaterkę i zaczynamy układać warstwami produkty. Zaczynamy od pomidora, później kalafior, zielona papryka, pokrojony w kostkę serek tofu, druga warstwa kalafiora, a na niego czerwona papryka. Z majonezu, śmietany, przeciśniętego czosnku, soli i pieprzu przygotowujemy sos (trzeba dobrze doprawić, ponieważ warzyw nie solimy i nie pieprzymy, a sos musi nadać smaku całości potrawy). Tak przygotowanym sosem polewamy nasze warzywa, a na wierzchu posypujemy szczypiorkiem. Sałatkę wstawiamy do lodówki aby się dobrze schłodziła.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz