Sezon na ogórki
Ryż można serwować w różnych postaciach. Jako dodatek do zup np. pomidorowej, element drugiego dania, samodzielne danie wegetariańskie - ryż z warzywami. Jeśli nadal nam mało urozmaiceń proponujemy w postaci kotletów.
Szereg pomysłów, które Agnieszka proponuje, jako kotlety wegetariańskie lub wegańskie zamiast mięsnych, śmiało przebija smakiem klasyczne kotlety schabowe lub mielone... Warto eksperymentować... !
Składniki:
- 200g ryżu
- 250g pieczarek
- 1 duża cebula
- 3-4 kopiaste łyżki mąki ryżowej lub innej
- sól
- pieprz
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- sezam do obtaczania kotletów
- tłuszcz do smażenia
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy (ok. 7 minut) na niewielkiej ilości oleju, następnie dodajemy obrane i drobniutko pokrojone pieczarki. Wszystko smażymy do momentu aż wyparuje nam woda z pieczarek. Gdy już cebula i pieczarki są miękkie dodajemy przeciśnięty czosnek. Trzymamy jeszcze chwilę na ogniu aby smaki się połączyły i zestawiamy z ognia. Wystudzone pieczarki z cebulą łączymy z zimnym ryżem, dodajemy mąkę, przyprawy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, formujemy kotleciki, obtaczamy w sezamie i smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
Smacznego :)
Czy potrzeba tutaj jajko?
OdpowiedzUsuńNie, jajko nie jest potrzebne. Mąka tutaj nam wszystko scala. Gdyby masa była zbyt wolna to można dodać łyżkę mąki więcej.
Usuń