niedziela, 20 sierpnia 2017

Kotlety z ryżem i pieczarkami

Sezon na ogórki 

Ryż można serwować w różnych postaciach. Jako dodatek do zup np. pomidorowej, element drugiego dania, samodzielne danie wegetariańskie - ryż z warzywami. Jeśli nadal nam mało urozmaiceń proponujemy w postaci kotletów.
    Szereg pomysłów, które Agnieszka proponuje, jako kotlety wegetariańskie lub wegańskie zamiast mięsnych, śmiało przebija smakiem klasyczne kotlety schabowe lub mielone... Warto eksperymentować... !

Składniki:
  • 200g ryżu
  • 250g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3-4 kopiaste łyżki mąki ryżowej lub innej
  • sól
  • pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sezam  do obtaczania kotletów
  • tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy (ok. 7 minut) na niewielkiej ilości oleju, następnie dodajemy obrane i drobniutko pokrojone pieczarki. Wszystko smażymy do momentu aż wyparuje nam woda z pieczarek. Gdy już cebula i pieczarki są miękkie dodajemy przeciśnięty czosnek. Trzymamy jeszcze chwilę na ogniu aby smaki się połączyły i zestawiamy z ognia. Wystudzone pieczarki z cebulą łączymy z zimnym ryżem, dodajemy mąkę, przyprawy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, formujemy kotleciki, obtaczamy w sezamie i smażymy z dwóch stron na złoty kolor.

Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Czy potrzeba tutaj jajko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, jajko nie jest potrzebne. Mąka tutaj nam wszystko scala. Gdyby masa była zbyt wolna to można dodać łyżkę mąki więcej.

      Usuń