sobota, 12 sierpnia 2017

Kasza gryczana z cukinią i pieczarkami

     Nie wytrzymałem! Zanim dotarłem do altanki musiałem zrobić już sesje w pełnym słońcu... :)
Wczoraj w ten gorący upalny dzień Aga zaserwowała na obiad kaszę z cukinią, kabaczkiem i pieczarkami - taki warzywny mix - wegański obiad!
     Podczas upałów zazwyczaj nie chce się jeść, a już tym bardziej stać przy kuchni. Dlatego warto zrobić coś szybkiego i prostego i zająć się czymś przyjemniejszym...
     Dziś kolejny dzień upałów. Zobaczymy co Aga zaserwuje na ten sobotni obiad. A Wy, co planujecie dziś na obiad? Zróbcie coś i wstawcie fotki na nasz FP na Fejsie:
https://www.facebook.com/DietaRozdzielnaIZdrowie/

Składniki:
  • 200g kaszy gryczanej
  • 250g - 300g pieczarek
  • ok. 600g cukini lub kabaczka (może być pół na pół z kabaczkiem)
  • 3 ząbki czosnku 
  • oregano
  • sól
  • pieprz 
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:
Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cukinię dobrze myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu, wkładamy pieczarki i dusimy. Gdy wyparuje nam woda, którą puściły pieczarki dodajemy cukinię i dalej dusimy. Jeśli cukinia jest już na wpół miękka dodajemy przeciśnięty czosnek i pozostałe przyprawy, i dusimy do miękkości. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę, dobrze mieszamy i trzymamy jeszcze z minutę na ogniu pod przykryciem aby wszystkie smaki się połączyły.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz