wtorek, 22 sierpnia 2017

Naleśniki orkiszowe z kabaczkiem i pomidorami

Sezon na pomidory został zapowiedziany i proszę bardzo...

    Tego typu naleśniki kojarzą mi się wizualnie z różnymi innymi potrawami z różnych części świata. począwszy od kebaba skończywszy na tortilli. Obie opcje bardzo lubię niestety nie są one zgodne z dietą rozdzielną.
     Dlatego wspaniałą alternatywą na wypełnienie tej pustki jest przygotowanie właśnie takich naleśników orkiszowych z warzywnym, czyli neutralnym farszem...

Składniki na naleśniki:
  • 3 szkl. mąki orkiszowej
  • 2 szkl. mleka roślinnego
  • 1 szkl. wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju
Przygotowanie:

     Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wlewamy mleko, wodę, olej i wszystko dokładnie razem miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zostawiamy ciasto na 15 minut aby odpoczęło, po tym czasie albo dolewamy trochę mleka lub dosypujemy mąki. Ciasto musi być lejące i gładkie. Na rozgrzanej i posmarowanej lekko tłuszczem patelni smażymy naleśnik z obu stron na złoty kolor. Do smażenia następnych naleśników nie trzeba na patelnię dodawać już tłuszczu.

Składniki na farsz:
  • 700g kabaczka po obraniu (może być też cukinia)
  • 3 średnie pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • bazylia
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:

     Kabaczek kroimy w kostkę plus papryczkę chili i podsmażamy na patelni z niewielką ilością tłuszczu (ok. 7 minut). Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy i dodajemy do kabaczka. Wszystko razem smażymy do momentu aż warzywa będą miękkie i wyparuje jak najwięcej wody, wtedy dodajemy przeciśnięty czosnek, świeże zioła i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chwilę jeszcze trzymamy na ogniu aby smaki się połączyły i gotowe.

Smacznego :)

P.S. Naleśniki świetnie smakują polane sosem czosnkowym. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz