Sezon na pomidory został zapowiedziany i proszę bardzo...
Tego typu naleśniki kojarzą mi się wizualnie z różnymi innymi potrawami z różnych części świata. począwszy od kebaba skończywszy na tortilli. Obie opcje bardzo lubię niestety nie są one zgodne z dietą rozdzielną.
Dlatego wspaniałą alternatywą na wypełnienie tej pustki jest przygotowanie właśnie takich naleśników orkiszowych z warzywnym, czyli neutralnym farszem...
Składniki na naleśniki:
Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wlewamy mleko, wodę, olej i wszystko dokładnie razem miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zostawiamy ciasto na 15 minut aby odpoczęło, po tym czasie albo dolewamy trochę mleka lub dosypujemy mąki. Ciasto musi być lejące i gładkie. Na rozgrzanej i posmarowanej lekko tłuszczem patelni smażymy naleśnik z obu stron na złoty kolor. Do smażenia następnych naleśników nie trzeba na patelnię dodawać już tłuszczu.
Składniki na farsz:
Kabaczek kroimy w kostkę plus papryczkę chili i podsmażamy na patelni z niewielką ilością tłuszczu (ok. 7 minut). Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy i dodajemy do kabaczka. Wszystko razem smażymy do momentu aż warzywa będą miękkie i wyparuje jak najwięcej wody, wtedy dodajemy przeciśnięty czosnek, świeże zioła i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chwilę jeszcze trzymamy na ogniu aby smaki się połączyły i gotowe.
Tego typu naleśniki kojarzą mi się wizualnie z różnymi innymi potrawami z różnych części świata. począwszy od kebaba skończywszy na tortilli. Obie opcje bardzo lubię niestety nie są one zgodne z dietą rozdzielną.
Dlatego wspaniałą alternatywą na wypełnienie tej pustki jest przygotowanie właśnie takich naleśników orkiszowych z warzywnym, czyli neutralnym farszem...
Składniki na naleśniki:
- 3 szkl. mąki orkiszowej
- 2 szkl. mleka roślinnego
- 1 szkl. wody gazowanej
- szczypta soli
- 4 łyżki oleju
Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wlewamy mleko, wodę, olej i wszystko dokładnie razem miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zostawiamy ciasto na 15 minut aby odpoczęło, po tym czasie albo dolewamy trochę mleka lub dosypujemy mąki. Ciasto musi być lejące i gładkie. Na rozgrzanej i posmarowanej lekko tłuszczem patelni smażymy naleśnik z obu stron na złoty kolor. Do smażenia następnych naleśników nie trzeba na patelnię dodawać już tłuszczu.
Składniki na farsz:
- 700g kabaczka po obraniu (może być też cukinia)
- 3 średnie pomidory
- 3 ząbki czosnku
- papryczka chili
- bazylia
- oregano
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia
Kabaczek kroimy w kostkę plus papryczkę chili i podsmażamy na patelni z niewielką ilością tłuszczu (ok. 7 minut). Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy i dodajemy do kabaczka. Wszystko razem smażymy do momentu aż warzywa będą miękkie i wyparuje jak najwięcej wody, wtedy dodajemy przeciśnięty czosnek, świeże zioła i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chwilę jeszcze trzymamy na ogniu aby smaki się połączyły i gotowe.
Smacznego :)
P.S. Naleśniki świetnie smakują polane sosem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz