Sezon na ogórki
Proste połączenie ziemniaków z mizerią, którym dotąd towarzyszyło mięso. Od tej pory zapominamy o kotlecie, pieczeni lub innym mięsnym elemencie obiadu.
Taki rodzaj sklerozy jest bardzo zdrowy i dzięki temu może ominąć nas prawdziwa skleroza na stare lata.
Korzystając z tej świadomej sklerozy proponuje przypomnieć sobie o mięsnym elemencie obiadu po ok. 2 godzinach i zjeść go z drugą połową np. mizerii... :)
Zapraszamy na film z przepisem:
037 - Pieczone młode ziemniaki - Przepis pod piekarnik
Składniki:
- ziemniaki
- czosnek granulowany
- papryka słodka
- kminek mielony
- majeranek
- sól
- pieprz
- tłuszcz (oliwa, olej, masło itp.)
- kilka ząbków świeżego czosnku
Obrane i umyte ziemniaki zostawiamy na druszlaku aby obciekła woda i się osuszyły. Jeśli są równej wielkości to zostawiamy w całości, a jeśli nie to kroimy na ćwiartki (szybciej nam się upieką). Przygotowane ziemniaki układamy na brytfance, skrapiamy je lekko tłuszczem (aby nam się lepiej przyprawy obkleiły) i posypujemy przyprawami: czosnkiem, papryką, kminkiem, pieprzem i solą. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach od 35 minut, a nawet do 1 godz. Długość pieczenia zależy od odmiany ziemniaka, wielkości pokrojonych cząstek, najlepiej sprawdzić patyczkiem lub widelcem czy są miękkie.
Składniki na mizerię:
- ogórki
- śmietana
- sól
- pieprz
Ogórki myjemy (jeśli są z własnego ogródka, a takie posiadam to ja kroję ze skórką), obieramy i kroimy w plastry. Dodajemy śmietanę i przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i gotowe.
Smacznego :)
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz