Rozpoczyna się sezon ogórkowy. To czas kiedy możemy cieszyć się sałatkami, mizeriami i innymi formami dodatków do posiłków. To również okres pierwszych małosolnych ogórków oraz kiszenia na zimę.
Oczywiście najlepiej jak ogórki są z własnego ogródka lub od kogoś z rodziny by nie były pędzone sztucznymi nawozami. W zeszłym roku pierwszy raz posadziłem ogórki i przeżyłem szok. Można je jeść bez soli, pierzu i smakują fantastycznie.
Dodam jeszcze, że ogórki wykraczają poza obszar jedzenia i często dorodne ogórki budzą pewne fantazje... 😁 ... 😋 ...
Oczywiście najlepiej jak ogórki są z własnego ogródka lub od kogoś z rodziny by nie były pędzone sztucznymi nawozami. W zeszłym roku pierwszy raz posadziłem ogórki i przeżyłem szok. Można je jeść bez soli, pierzu i smakują fantastycznie.
Dodam jeszcze, że ogórki wykraczają poza obszar jedzenia i często dorodne ogórki budzą pewne fantazje... 😁 ... 😋 ...
Link do filmu z przepisem:
186 – Przepis na OGÓRKI KISZONE w słoikach – Domowe przetwory na zimę - Naturalne probiotyki!
186 – Przepis na OGÓRKI KISZONE w słoikach – Domowe przetwory na zimę - Naturalne probiotyki!
Składniki:
- ogórki
- koper
- czosnek
- liść lub korzeń chrzanu
- liść wiśni lub porzeczki
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz czarny w ziarenkach
- gorczyca
- sól kamienna nie jodowana
- woda
Słoiki i przykrywki dobrze umyć i wyparzyć. Jeśli ogórki kupujemy w sklepie lub na targu, to takie ogórki należy namoczyć w zimnej wodzie. Wkładamy ogórki do dużej miski, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na 2-3 godziny, a następnie myjemy i zostawiamy aby obciekły z nadmiaru wody. Gdy mamy ogórki własne, zerwane dopiero z krzaczka, to ten proces należy pominąć.
Do słoja o pojemności 1l wkładamy: płaską łyżeczkę gorczycy, pół łyżeczki ziarenek pieprzu, 6 ziarenek ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe, 2-3 ząbki czosnku, 3-4 liście wiśni, gałązkę kopru, liść chrzanu, a następnie ciasno układamy ogórki (ogórki nie mogą dotykać wieczka i wystawać ponad zalewę).
Zalewę przygotowujemy z wody i soli: na 1l wody duża łyżka soli. Wodę gotujemy z solą, a po zagotowaniu wrzątkiem zalewamy słoiki pod samą zakrętkę (ogórki mają być całkowicie przykryte).
Brzegi słoika wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem, a następnie zakręcamy szczelnie suchą przykrywką i odwracamy do góry dnem (zostawiamy na całą noc), a później przenosimy w ciemne i w miarę chłodne miejsce aby się kisiły.
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz