W ramach serii "Pora na... " serwujemy teraz Pora na cukinie. Cukinie zasypują półki supermarketów i przebijają się cenowymi promocjami.
W naszym ogródku przechodząc obok posadzonych kiedyś małych sadzonek, a dziś czegoś co raczej przypomina krzaki, też slychać głosy licytacji: "Ja mam już 42 cm." "A ja 45 cm." "A ja tylko 40 cm za to jestem grubsza."😉*
Dobrze, że chociaż cukinie
nie dbają o linie... 😄
I dokładnie z takich własnych, nie pryskanych, bez nawozów sztucznych cukinii Aga przyrządza pyszne dania i dzieli się z Wami swoimi przepisami... 😆
* P.S. dla psychiatrów
Chodziłem z miarką i mierzyłem, nie słyszałem żadnych głosów gadających cukinii... ! 🤗
Składniki:
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cukinię dobrze myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cukinię, smażymy często mieszając aby nie przypalić. Gdy cukinia będzie na wpół miękka, dodajemy przeciśnięty czosnek, świeże zioła (mogą też być suszone), doprawiamy kminkiem, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, dokładamy ugotowany ryż i trzymamy jeszcze na ogniu ok. 3 minut aby ryż przeszedł przyprawami i cukinią. Danie najlepiej smakuje na ciepło.
W naszym ogródku przechodząc obok posadzonych kiedyś małych sadzonek, a dziś czegoś co raczej przypomina krzaki, też slychać głosy licytacji: "Ja mam już 42 cm." "A ja 45 cm." "A ja tylko 40 cm za to jestem grubsza."😉*
Dobrze, że chociaż cukinie
nie dbają o linie... 😄
I dokładnie z takich własnych, nie pryskanych, bez nawozów sztucznych cukinii Aga przyrządza pyszne dania i dzieli się z Wami swoimi przepisami... 😆
* P.S. dla psychiatrów
Chodziłem z miarką i mierzyłem, nie słyszałem żadnych głosów gadających cukinii... ! 🤗
Składniki:
- 200g ryżu
- 800g-1000g cukini (może być więcej)
- 2-3 ząbki czosnku
- bazylia
- oregano
- kminek mielony
- pieprz
- sól
- tłuszcz do smażenia
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cukinię dobrze myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cukinię, smażymy często mieszając aby nie przypalić. Gdy cukinia będzie na wpół miękka, dodajemy przeciśnięty czosnek, świeże zioła (mogą też być suszone), doprawiamy kminkiem, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, dokładamy ugotowany ryż i trzymamy jeszcze na ogniu ok. 3 minut aby ryż przeszedł przyprawami i cukinią. Danie najlepiej smakuje na ciepło.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz