poniedziałek, 17 lipca 2017

Pierogi z jagodami

    Pierogi wracają do mody, a na naszych ulicach coraz częściej pojawiają się pierogarnie lub inne miejsca z tradycyjną polską kuchnią. Jest to znakomita forma dla zagranicznych fast foodów.
Owszem pierogi wymagają trochę pracy, ale efekt jest znakomity.
    Oczywiście poruszając temat pierogów musimy wybrać te przepisy, które będą  zgodne z dietą rozdzielną. Na początek eliminujemy w 100% pierogi z mięsem i z serem. Na liście pozostanie jeszcze kilka opcji, a wśród nich PIEROGI Z JAGODAMI.
 

Link do filmu z przepisem
 


Składniki na farsz:
  • jagody
  • mąka zwykła lub ziemniaczana
  • śmietana lub cukier i masło do podania
Przygotowanie:
Jagody mieszamy z mąką (na ok. 500g jagód ok. 2 łyżki). Mąkę dodajemy po to aby sok, który się wydzieli z jagód podczas gotowania nie rozkleił pierogów.
 
Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki
  • duża szczypta soli
  • około 220 ml bardzo gorącej wody
  • kopiasta łyżka masła lub 2-3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, sól, dokładamy masło i zaczynamy powoli wszystko mieszać po trochu wlewając wodę (uważać aby się nie poparzyć). Wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne i gładkie, łatwo odchodzące od ręki. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut lub dłużej aby odpoczęło. Po tym czasie odrywamy porcję ciasta i rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek, z którego będziemy wykrawać kółka. Następnie na środek nakładamy farsz i zlepiamy brzegi aby powstał nam pierożek (jeśli pierogi słabo nam się sklejają to trzeba brzegi ciasta posmarować wodą). Przygotowane pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty (od czasu wypłynięcia) w zależności od grubości ciasta. Ugotowane pierogi świetnie smakują polane śmietaną lub jeśli ktoś lubi w wersji bardziej słodko polane masłem i posypane cukrem.



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

2 komentarze: