poniedziałek, 31 października 2016

Kotlety z dyni i kaszy gryczanej - Przepis wegański


Wegańskie kotlety mielone,

czyli kotlety bez mięsa!

 
Kolejny przepis z dynią. Świętujemy sezon na dynie... 😆  

"To na prawdę było rewelacyjne!!! Brawa dla Agnieszki! Owacja na stojąco. A ja poproszę o Bis!" 
 (Mariusz Woyda)
 
 



Składniki:
  • ok. 600-700g dyni już obranej
  • 150g kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki szczypiorku lub natki pietruszki
  • 3 łyżki mąki (orkiszowa, gryczana, żytnia, pszenna itp.)
  • sól
  • pieprz 
  • bułka tarta lub mąka z ciecierzycy
  • tłuszcz do smażenia

 

Przygotowanie
:
 
   Dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i zostawiamy na jakieś 15 minut aby puściła sok. Następnie dobrze odciskamy sok z dyni i dodajemy do ugotowanej i wystudzonej kaszy (kaszę dobrze jest lekko rozgotować, wtedy będzie bardziej kleista). Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, szczypiorek lub natkę pietruszki, mąkę, sól i pieprz do smaku i dobrze wyrabiamy ( jeśli masa jest zbyt luźna, to możemy dodać jeszcze trochę mąki, dlatego warto jest aby dynię dobrze wycisnąć zanim dodamy do kaszy). 
    Z tak przygotowanej masy kształtujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej lub mące z ciecierzycy i smażymy na patelni z dwóch stron na rumiany kolor.



Smacznego 😀

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz