Kandyzowana skórka z pomarańczy
Tym razem dodatek do domowych wypieków, ciast, serników na zimno, różnych deserów lub drinków...
👉Jak zrobić kandyzowaną skórkę pomarańczową❓
By zrobić taką kandyzowana skórkę będzie trochę krojenia, a potem to już się robi prawie sama... Zapraszamy na przepis na kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Link do filmu z przepisem:
Kandyzowana skórka pomarańczowa - Przepis na dodatek do ciast i deserów - 396
Składniki:
📌 skórka z 5 sztuk dużych pomarańczy
📌 1 szkl. cukru
📌 110ml wody
📌 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Pomarańcze dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Skórki zalewamy wodą, płuczemy, wylewamy wodę i zalewamy jeszcze raz. Garnek stawiamy na kuchni i gotujemy około 15 minut. Po ugotowaniu skórki wlewamy na sitko aby obciekły z wody i wystygły.
Jeśli skórki są grube, to za pomocą noża odcinamy tą białą część, jeśli są cienkie to zostawiamy w całości. Skórki kroimy w kostkę.
Wodę wlewamy do rondla, wsypujemy cukier i mieszając doprowadzamy do zagotowania. Wsypujemy pokrojoną skórkę, dokładnie mieszamy, a po zagotowaniu zmniejszamy moc palnika i smażymy na wolnym ogniu (bez przykrycia) sporadycznie mieszając. Takie smażenie trwa 45 minut, a nawet godzinę. Smażymy aż wyparuje nadmiar syropu, a skórka zrobi się szklista. Jeśli syrop wyparuje, a skórka nie jest jeszcze szklista, to należy co jakiś czas dolać 1-2 łyżki wody, zamieszać i dalej smażyć.
Gdy skórka jest już gotowa, wlewamy sok z cytryny, mieszamy i taką gorącą skórkę razem z resztą syropu przekładamy do szklanego słoja (wymyty i wyparzony). Słoik zakręcamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie wkładamy do lodówki.
Taką skórkę możemy przechowywać w lodówce przez ponad miesiąc.
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz