piątek, 9 grudnia 2022

Przepis na kandyzowaną skórkę pomarańczową


Kandyzowana skórka z pomarańczy

   Tym razem dodatek do domowych wypieków, ciast, serników na zimno, różnych deserów lub drinków... 

👉Jak zrobić kandyzowaną skórkę pomarańczową❓ 

By zrobić taką kandyzowana skórkę będzie trochę krojenia, a potem to już się robi prawie sama... Zapraszamy na przepis na kandyzowaną skórkę pomarańczową.



Link do filmu z przepisem:

Kandyzowana skórka pomarańczowa - Przepis na dodatek do ciast i deserów - 396


 



Składniki:

📌 skórka z 5 sztuk dużych pomarańczy 

📌 1 szkl. cukru 

📌 110ml wody 

📌 2 łyżki soku z cytryny  

Przygotowanie:

Pomarańcze dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Skórki zalewamy wodą, płuczemy, wylewamy wodę i zalewamy jeszcze raz. Garnek stawiamy na kuchni i gotujemy około 15 minut. Po ugotowaniu skórki wlewamy na sitko aby obciekły z wody i wystygły.

Jeśli skórki są grube, to za pomocą noża odcinamy tą białą część, jeśli są cienkie to zostawiamy w całości. Skórki kroimy w kostkę.

Wodę wlewamy do rondla, wsypujemy cukier i mieszając doprowadzamy do zagotowania. Wsypujemy pokrojoną skórkę, dokładnie mieszamy, a po zagotowaniu zmniejszamy moc palnika i smażymy na wolnym ogniu (bez przykrycia) sporadycznie mieszając. Takie smażenie trwa 45 minut, a nawet godzinę. Smażymy aż wyparuje nadmiar syropu, a skórka zrobi się szklista. Jeśli syrop wyparuje, a skórka nie jest jeszcze szklista, to należy co jakiś czas dolać 1-2 łyżki wody, zamieszać i dalej smażyć.

Gdy skórka jest już gotowa, wlewamy sok z cytryny, mieszamy i taką gorącą skórkę razem z resztą syropu przekładamy do szklanego słoja (wymyty i wyparzony). Słoik zakręcamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie wkładamy do lodówki.

Taką skórkę możemy przechowywać w lodówce przez ponad miesiąc.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz