Jak zrobić pyszna jajecznice na masełku?
Wpadłem na jakiś przepis i przeczytałem trochę komentarzy. Nie
spodziewałem się, że jajecznica wzbudza tyle kontrowersji. Solić na
początku, w środku, czy na końcu. Skąd wziął się mit, że sól utwardza,
skoro często jest stosowana jako zmiękczacz?
Jedno wiem na pewno, nie posolonej na patelni nie zjem... Jakby mi taką
podano w knajpie ty bym zasugerował by zmienili kucharza.
Dodatkowo
zrobiłem rekonesans, by dowiedzieć się, czy zawodowi kucharze pracujący w
kuchni solą jajecznice na początku, czy na talerzu...? Co może utwardzić
jajecznice? Co sądzą o teorii że sól utwardza jajecznice... ?
Odpowiedzi które uzyskałem streścił bym do jednego powiedzonka mojej
babci: "Złej baletnicy przeszkadza i rąbek u spódnicy"
👉Jak zrobić jajecznice na maśle❓
To proste, smacznie i nie spalić. Polecam poeksperymentować i wejść do
wprawy w robieniu pysznej i mięciutkiej jajecznicy... A pysznej bo
posolonej na początku!
Zapraszamy na przepis na jajecznice tradycyjną.
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- jajka (ilość według potrzeby)
- masło - jak najmniej
- sól
- pieprz
Masło rozgrzewamy na patelni. Wbijamy jajka do miseczki lub prosto na patelnie, solimy i smażymy, co jakiś czas mieszając. Robimy tak by wydobyć dwa piękne kolory, czyli biel białka i żółty kolor żółtka. A to wszytko po to, by jajecznica była dwu kolorowa, a nie jakimś bełtem...
Smażymy na małej mocy palnika by nie spalić i jajecznica nie stwardniała.
Sekret tkwi we wprawie, a nie teoriach o soli, która utwardza...
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz