sobota, 3 grudnia 2022

Przepis na śledzie w porach

Śledź w porach

    Jak Agnieszka przygotowała składniki, to myślałem, że będzie to kolejna sałatka. Tym czasem wyszedł śledź w porach, a nie sałatka ze śledziem... Por, w tym przypadku, ma nadać smak śledziom, a nie zdominować potrawę. 
    Wprawdzie wygląda podobnie do sałatki jednak jest, to inna potrawa, czyli mamy urozmaicenie. 
👉Jak zrobić śledzie w porach❓ 
    Zrobienie to żaden problem, trzeba tylko pamiętać, by zrobić to poprzedniego dnia, by śledź mógł przejść smakami.
    Zapraszamy na przepis na śledzia w porach.



Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 350g filetów śledziowych
  • por biała część (ok. 150-170g)
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 duże łyżki gęstej śmietany
  • 1 duża łyżka majonezu
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie:
Śledzie płuczemy w zimnej wodzie i jeśli są bardzo słone, to należy je wymoczyć (zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin lub nawet na całą noc). Następnie śledzie osuszamy papierowym ręcznikiem aby pozbyć się wody i kroimy w paseczki lub większą kostkę.
Pora kroimy w półplasterki, dajemy na sitko i sparzamy wrzątkiem. Zostawiamy go aby ociekł z wody i wystygł.
Ogórki kiszone ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Do miski wkładamy śledzie, pora, ogórki, majonez, śmietanę, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Próbujemy i jeśli jest taka potrzeba to doprawiamy jeszcze solą. Śledzika wkładamy do lodówki i dopiero następnego dnia jest gotowy do jedzenia.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz