Masa makowa to podstawa do wielu potraw i wypieków. Nie jestem i nigdy
nie byłem fanem makowca. Na wigilii możemy fantastycznie koegzystować,
ja przy stole, on na stole i na pewno z mojego powodu nic mu się nie
stanie.
Co innego kluski z makiem, które uwielbiam i nie mogą liczyć na
moje "zmiłowanie", wręcz mogą być pewne, że nastąpi moment ich
ewaporacji...
👉Jak zrobić masę makową❓
Najpierw trzeba zrobić masę makową, a potem, to już mamy wachlarz
możliwości...
👉Jak zrobić kluski z makiem i bakaliami❓
Na szczęście Aga wie o moich preferencjach i nie tylko moich, więc dla
wyznawców klusek z makiem prezentuje jak zrobić kluski z makiem od
podstaw, czyli zaczynając od zrobienia masy makowej z nie mielonego
maku.
Zapraszamy na przepis na masę makową i na przepis na kluski z makiem na
wigilię.
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 250g grubego makaronu (świderki, kokardki, muszelki itd.)
- 200g maku
- 200ml śmietanki (użyłam 12%)
- 160g bakalii (rodzynki, morele, daktyle, śliwki itp.)
- czubata łyżka pomarańczowej skórki kandyzowanej
- miód (ilość według własnego uznania)
- kilka kropli aromatu migdałowego
- czubata łyżka masła
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Do garnka wlewamy śmietankę, doprowadzamy do zagotowania i wsypujemy mak. Mieszamy, zmniejszamy moc palnika i na wolnym ogniu gotujemy przez 10-15 minut (do momentu aż mak wchłonie całą śmietankę). Zostawiamy do ostygnięcia, a następnie mielimy w maszynce (sitko z drobnymi oczkami) dwa razy.
Bakalie oprócz rodzynek, kroimy na mniejsze kawałki.
Do zmielonego maku dodajemy bakalie, kandyzowaną skórkę, miód, aromat migdałowy i całość dokładnie mieszamy.
Masło roztapiamy w rondlu, dodajemy ugotowany makaron i chwilę podgrzewamy. Dokładamy przygotowaną masę makową i całość mieszamy, trzymamy jeszcze chwilę aby wszystko było ciepłe i makaron przeszedł aromatem i smakiem maku. Gotowe!
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz