wtorek, 27 grudnia 2022

Przepis na fasolkę po bretońsku


Fasolka po bretońsku

 
     Jedno z dań, które pamiętam z dzieciństwa, to fasolka po bretońsku. Nie wiem dlaczego niektórzy twierdzą, że za PRL-u fasolka po bretońsku była kiepska? Co do szpinaku to się zgodzę, jednak moja mama i babcia robiły fantastyczną fasolkę po bretońsku, więc tą potrawę wspominam miło. 
    Na naszym kanale nie ma wiele przepisów na fasole, na dania z fasolą, bo nie jest to najlepsze rozwiązanie pod kątem diety rozdzielnej, o czym pisał już dr Hay, a z matematycznego punktu widzenia mogę się z tym zgodzić. 

👉Jak zrobić fasolkę po bretońsku❓ 

    Jednak od czasu do czasu coś można z fasoli zrobić. Szczególnie jak ktoś lubi i nie stosuje diety rozdzielnej.
Zapraszamy na przepis na fasolkę po bretońsku...
 

Link do filmu z przepisem

 

Spis
0:00 - 
1:01 - Składniki potrzebne do przepisu na fasolkę po bretońsku
1:28 - Jak przygotować fasolę
1:54 - Zalewamy bulionem
2:12 - Wrzucamy przyprawy
2:41 - Kroimy kiełbasę
3:11 - Pamiętajcie o naostrzeniu noży przed robotą
3:24 - Kroimy cebulkę
3:38 - Kroimy czosnek
3:48 - Dorzucamy cebulę
4:16 - Dorzucamy czosnek
4:29 - Czas pokroić wędzonkę
4:55 - Cebulkę z kiełbasą walimy do gara
5:06 - Dokładamy też wędzonkę
5:21 - Przyprawy
5:42 - Sól i pieprz
5:52 - Przecier pomidorowy
6:17 - Fasolka ugotowana
6:28 - Smacznego



Składniki:
  • 500g fasoli jaś
  • ok. 550g wędzonki (boczek, żeberka)
  • 300g dobrej kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 500g przecieru pomidorowego/passaty pomidorowej
  • ok. 1 litr bulionu (mięsnego, warzywnego)
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 2-3 listki laurowe
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:
    Fasolę wsypujemy do miski, zalewamy wodą (z 10cm ponad fasolę, ponieważ będzie pęcznieć) i zostawiamy na noc. Następnego dnia wylewamy wodę, fasolę dajemy na sitko i przepłukujemy zimną wodą.
   Wędzonkę zalewamy zimną wodą, dajemy włoszczyznę (por, seler, pietruszkę, marchew, cebulę) i gotujemy do miękkości mięsa. Powstały bulion/wywar użyjemy do gotowania fasoli.
Przygotowaną fasolę wkładamy do garnka, zalewamy bulionem (fasola ma być całkowicie przykryta). Stawiamy na kuchnię i gotujemy do miękkości fasoli.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz