Jedno z dań, które pamiętam z dzieciństwa, to fasolka po bretońsku. Nie wiem dlaczego niektórzy twierdzą, że za PRL-u fasolka po bretońsku była kiepska? Co do szpinaku to się zgodzę, jednak moja mama i babcia robiły fantastyczną fasolkę po bretońsku, więc tą potrawę wspominam miło.
Na naszym kanale nie ma wiele przepisów na fasole, na dania z fasolą, bo nie jest to najlepsze rozwiązanie pod kątem diety rozdzielnej, o czym pisał już dr Hay, a z matematycznego punktu widzenia mogę się z tym zgodzić.
👉Jak zrobić fasolkę po bretońsku❓
Jednak od czasu do czasu coś można z fasoli zrobić. Szczególnie jak ktoś lubi i nie stosuje diety rozdzielnej.
Zapraszamy na przepis na fasolkę po bretońsku...
Link do filmu z przepisem
Spis
0:00 -
1:01 - Składniki potrzebne do przepisu na fasolkę po bretońsku
1:28 - Jak przygotować fasolę
1:54 - Zalewamy bulionem
2:12 - Wrzucamy przyprawy
2:41 - Kroimy kiełbasę
3:11 - Pamiętajcie o naostrzeniu noży przed robotą
3:24 - Kroimy cebulkę
3:38 - Kroimy czosnek
3:48 - Dorzucamy cebulę
4:16 - Dorzucamy czosnek
4:29 - Czas pokroić wędzonkę
4:55 - Cebulkę z kiełbasą walimy do gara
5:06 - Dokładamy też wędzonkę
5:21 - Przyprawy
5:42 - Sól i pieprz
5:52 - Przecier pomidorowy
6:17 - Fasolka ugotowana
6:28 - Smacznego
Składniki:
- 500g fasoli jaś
- ok. 550g wędzonki (boczek, żeberka)
- 300g dobrej kiełbasy
- 1 duża cebula
- 4-5 ząbków czosnku
- 500g przecieru pomidorowego/passaty pomidorowej
- ok. 1 litr bulionu (mięsnego, warzywnego)
- 5 kulek ziela angielskiego
- 2-3 listki laurowe
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- 1 łyżka majeranku
- sól
- pieprz
Fasolę wsypujemy do miski, zalewamy wodą (z 10cm ponad fasolę, ponieważ będzie pęcznieć) i zostawiamy na noc. Następnego dnia wylewamy wodę, fasolę dajemy na sitko i przepłukujemy zimną wodą.
Wędzonkę zalewamy zimną wodą, dajemy włoszczyznę (por, seler, pietruszkę, marchew, cebulę) i gotujemy do miękkości mięsa. Powstały bulion/wywar użyjemy do gotowania fasoli.
Przygotowaną fasolę wkładamy do garnka, zalewamy bulionem (fasola ma być całkowicie przykryta). Stawiamy na kuchnię i gotujemy do miękkości fasoli.
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz