wtorek, 27 lutego 2018

Sałatka obiadowa z buraków z zielonym groszkiem - #18

    Burak jest chyba najbliższym cenowo💲 warzywem do ziemniaków👍. Poza tym ma wiele więcej zalet:
💚jest neutralny
💚ma tylko 10 g węglowodanów i to nie skrobiowych,
💚odkwasza organizm
💚można go jeść na ciepło i na zimno
💚można z niego zrobić sok
💚kiszonkę i kilka odmian barszczu
💚może być pesto do kanapek albo... niedługo totalna nowość
💚a nawet carpaccio
💚...
    Zbawienny📈 wpływ na zdrowie buraka to długa i szeroka lista📋, więc powinien gościć jak najczęściej⌛ na naszym talerzu... 😀
    Ilość potraw jest chyba nieskończona...❗ Wystarczy puścić wodze fantazji💫💭 i mamy co chcemy,  wszystko byle było tylko zdrowe... 😁


Link do filmu z przepisem:119 - Przepis na SAŁATKĘ z pieczonych czerwonych BURAKÓW i zielonego groszku. - Posiłek wegański!



Składniki:
  • 4 średnie buraki
  • mała puszka groszku konserwowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy lub oleju
  • sok z cytryny (ilość według własnych upodobań)
  • 1 łyżka bazylii
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
 
    Buraki upiec lub ugotować. Jak wystygną obrać i pokroić w kostkę. Dodać odcedzony groszek, przeciśnięty czosnek, sok z cytryny, oliwę, drobno pokrojoną bazylię i przyprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 15-20 minut aby smaki się przegryzły. Sałatka idealna do drugiego dania, ale jest tak pyszna, że można ją jeść jako samodzielne danie.


Smacznego :)
 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz