Grupa produktów neutralnych,
które można łączyć z białkami i węglowodanami:
Nasiona
Orzechy (z wyjątkiem arachidowych - białkowe)
Mąki
które można łączyć z białkami i węglowodanami:
- Bakłażan (1g B/ 6g W / 0,2g Tł)
- Brokuły (2,5g B/ 7,5g W / 0,4g Tł)
- Brukselka (9g W/ 3,5g B)
- Burak czerwony (2g B/10gW)
- Cebula (1g B/6g W)*
- Chrzan (1g B/ 11g W / 0,7g Tł)
- Czosnek (6g B/ 31g W)*
- Fasola szparagowa (2,5g B/ 4g W)
- Groszek zielony (6g B/ 10g W/ 0,6 Tł)
- Jarmuż (4g B/ 9g W / 1g Tł)
- Kabaczek (3g B/ 3g W)
- Kalafior (2g B/ 4g W)
- Kalarepa (2g B/ 6g W / 0,1g Tł)
- Kapusta
- biała (1,3g B/ 6g W / 0,1g Tł)
- czerwona (1,4g B/ 7,5g W / 0,2g Tł)
- pekińska (1,2g B/ 3g W / 0,2g Tł)
- włoska (2g B/ 6g W / 0,1g Tł)
- Kiełki
- Marchewka (1g B /9g W) IG 16, gotowana IG 47
- Ogórek (1g B/ 3g W)
- Oliwki (1g B/ 6g W / 11 g Tł)
- Papryka (1g B/ 5-6g W / 0,2-0,3g Tł)
- Pietruszka korzeń (2g B/ 10-12g W / 0,6g Tł) - gotowana10,5g
- Pietruszka liście (3g B/ 6g W / 0,7g Tł)
- Pomidor (1g B/ 3,6g W)
- Por (1,5g B/ 14g W / 0,3g Tł) !
- Rzepa (1g B/ 4g W / 0g Tł)
- Rzeżucha (2,6g B/ 5,5g W / 0,7g Tł)
- Sałata (1,4g B/ 2,2g W)
- Seler naciowy (0,7g B/ 3g W)
- Seler korzeniowy (7g W/ 2g B)
- Szparagi (2g B/ 4g W / 0,2g Tł)
Nasiona
- Mak (18g B/ 28g W / g Tł)
- Migdały (21g B/ 21g W / 50g Tł)
- Sezam (17,5g B/ 23,5g W/ 50g Tł)
- Siemie lniane (18g B/ 29g W/ 42g Tł)
- Nasiona konopii - Niełuskane! (30g B / 28g W / 23g Tł) 463 kcal
Orzechy (z wyjątkiem arachidowych - białkowe)
- włoskie (16g B/ 11-18g W / 60g Tł)**
- laskowe (15g B/ 6-17g W / 61g Tł)**
- nerkowca (15-18g B/ 30g W/ 44-46g Tł)**
- Pieczarki (3,1g B/ 3,3g W/ 0,3g Tł)
- Awokado (2g B/ 8,5g W / 15g Tł)
- Rabarbar (0,9 g B/ 4,5g W / 0,2g Tł)
- Masło (0,8g B/ 0,7g W)
- Śmietana (2,8g B/ 4g W)
- Oleje roślinne (0 g B/ 0 g W)
- Oliva z olivek (0 g B/ 0 g W)
- Smalec (0,1 g B/ 0 g W)
- Mleko kokosowe (2,3g B/ 3,3g W/ 24g Tł)
- Mleko migdałowe (0,5-1g B/ 3-5g W/ 1,1g Tł)
- Mleko z nerkowców (1g B/ 1,6g W/ 2,8g Tł)
- Mleko owsiane (0.3g B/ 7-9 g W/ 1g Tł)
- Sos sojowy (3g B/ 4g W/ 0,1g Tł)
- Wiórki kokosowe (6g B/ 6g W/ 63g Tł)
- Majonez (0,5-2g B/ 2-12g W/ do 84g Tł)
- Musztarda (1-8g B/ 4-16g W/ 1-11g Tł)
- Serwatka w płynie (1g B / 5g W / 0,4g Tł) 27 kcal
- Wegański majonez (1g B / 3g W / 0,2g Tł) 27 kcal
- Aquafaba (0g B / 0g W / 0g Tł)
- kokosowa (5-19 g B / 7-22g W / 15-45 g Tł) 310-480 kcal Uwaga! Trzeba sprawdzać skład na opakowaniu bo są też odmiany węglowodanowe: 55-57 g węglowodanów.
*Produkty, które używamy w niewielkich ilościach dla walorów smakowych jako przyprawy (jak czosnek czy cebula) możemy traktować jako neutralne
** Produkty zawierające duże ilości zarówno białek jak i węglowodanów będą przez nasz organizm wykorzystane w zależności od kontekstu potrawy, albo jako węglowodany albo jako białka.
** Produkty zawierające duże ilości zarówno białek jak i węglowodanów będą przez nasz organizm wykorzystane w zależności od kontekstu potrawy, albo jako węglowodany albo jako białka.
W internecie można znaleźć wiele podziałów produktów, często bardzo rozbudowane. Niestety budzą one kontrowersje i są często pełne nieścisłości. Tworząc nasz podział staramy się wyeliminować te problemy. Dlatego nasze listy nie są tak rozbudowane. Systematycznie będziemy je powiększać uzupełniając produkty, których przynależność do grup staramy się weryfikować.
Czy jest dozwolone jedzenie chleba z maslem orzechowym?
OdpowiedzUsuńNie jest dozwolone, ponieważ chleb to węglowodany, a w maśle są orzechy ziemne, które są białkowe.
UsuńCzy pomidory gotowane, przecier i sok pomidorowy zaliczamy do grupy białek?
OdpowiedzUsuńNie zaliczamy do grupy białek, są to produkty neutralne.
UsuńWitam, czy można łączyć ziemniaki lub ryż z zupą gotowaną na mięsie? Przykład waszego przepisu na zupę pomidorową. I drugie pytanie: jak traktować majonez?
OdpowiedzUsuńWitam, czy można dodawać ziemniaki lub ryż do zupy gotowanej na wywarze z mięsa? I drugie pytanie -jak traktować majonez?
OdpowiedzUsuńMajonez można stosować zarówno do produktów białkowych, jak i węglowodanowych, ponieważ zawiera minimalną ilość białka (od 1g do 1,6g/100g). Warto jednak wybierać majonez taki, który ma 1g białka w 100g produktu.
UsuńCzy to sie tyczy też ketchupu i musztardy?
UsuńJeśli zupa jest na rosole to można dodać ziemniaki, czy ryż. W takiej zupie oczywiście nie może być mięsa, wyjmujemy go i wykorzystujemy do drugiego dania.
OdpowiedzUsuńCzy w wywarze ugotowanym na mięsie nie pozostają wygotowane z niego białka? Zawsze jadłam rosół z warzywami bez makaronu,może niepotrzebnie...
OdpowiedzUsuńProszę przeczytać ten artykuł, wszystko jest na ten temat opisane. Jeśli będą jeszcze jakieś pytania to proszę pytać.
Usuńhttp://dieta-rozdzielna.blogspot.com/2018/01/roso-i-inne-zupy-na-wywarze-z-miesa.html
Jak zaklasyfikować kapusty białą, czerwoną, włoską, jarmuż,kalarepę, rzepę, chrzan czy brokuł albo por? Jak je można łączyć a czego się wystrzegać?
OdpowiedzUsuńWszystkie te produkty są dopisane do odpowiednich grup. Nie należy łączyć białek i węglowodanów, natomiast produkty neutralne można łączyć i z białkami, i z węglowodanami. Jak coś niezrozumiałe to proszę pisać.
Usuńdo Jakiej grupy można zaliczyć sery kozie ?
OdpowiedzUsuńSery kozie są jeszcze bardziej tłuste niż zwykłe i zachowują bardziej spójne proporcje białek do tłuszczów np 31gB/36gTł lub 9gB/11gTł i o wiele mniejsze ilości węglowodanów... Czyli też zaliczamy do białek :)
UsuńCzy mogę łączyć ziemniaki z jogurtem naturalnym, lub zsiadłym mlekiem?
UsuńWitam, do jakiej grupy można zaliczyc sery, ktore mają więcej niż 50 % tłuszczu w m.s. Do jakiej grupy zaliczamy sery kozie ? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOdpowiedź brzmi NIE WIEM! Musiałbym zobaczyć etykietkę i przeanalizować... :)
UsuńOdbyłem ostatnio rundę po sklepach i Obejrzałem ponad 50 serów żółtych pod kontem zawartości Białka i Tłuszczy... Maksymalny ser miał 31% :) Ponadto sery mają dużą zawartość białka nieraz wyższą niż tłuszczu 31% B / 30% Tł... Z dostępnych u nas serów wszystkie są białkowe... O serach pow 50% czytałem tylko w książkach... :)
A taki ser: Protein8.0g Glycemic carbohydrate 3.0g Total fat 40.0g?
UsuńJest już na granicy serów białkowych.
UsuńCzyli pasztet z grochu można na chlebek?
OdpowiedzUsuńTak, można.
UsuńCzyli chleb ze smalcem można. A jak jest ogólnie z wielkością zjadanych porcji?
OdpowiedzUsuńTeoretycznie można... :) i sam tak kiedyś jadłem... ze wzgledów finansowych. Dodaje dużo energii w zimę, jednak obniża procesy myślowe więc trzeba z umiarem... :) Obecnie nie jadamy już w ogóle chleba ze smalcem... :) Jak się raz na kwartał zrobi samemu trochę smalcu i zje kilka kanapek to się nic nie stanie... Jeśli ktoś np pracuje tylko fizycznie to doda mu energii, a jak ktoś pracuje fizycznie na dworze w zimę to doda mu dodatkowo ciepła... :)
UsuńWasze podziały są bardzo przydatne, super, że tu jesteście! pytanie mam o mąkę kokosową - do jakiej grupy przynależy?
OdpowiedzUsuńPo 1. Dziękujemy... Miło nam... :)
UsuńPo 2. Mąka kokosowa jest albo neutralna albo węglowodanowa. Zależy od producenta i przetwarzania. Weglowodanowa będzie miał np 54-59 g W i 18 g Białka.
UsuńAlbo neutralna: 3-19g białek i 7-23g węglowodanów... :)
Witam, do jakiej grupy zaliczamy awokado oraz paprykę? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdo neutralnych... :)
UsuńWitam, do jakiej grupy zaliczamy suszone owoce - rodzynki, żurawina, daktyle, figi, morele, śliwki?
OdpowiedzUsuńDo Węglowodanów i to o bardzo wysokiej zawartości węglowodanów!
UsuńWitam,czy serek topiony jest neutralny ? I czy jogurt grecki można zaliczyć do neutranej grupy ?
OdpowiedzUsuńpo 1 serki topione to produkty białkowe posiadają podobne ilości białka co kiełbasy... Ja bym miał wątpliwość czy są jadalne ze względu na ilość chemii... Konserwantów, topików itd... :)
UsuńJogurt grecki to też produkt białkowy, ma tylko większą zawartość tłuszczy jogurt grecki (3,5g B / 4,5g W / 10g Tł)
OdpowiedzUsuńDo jakiej grupy zaliczyć mąkę z migdałów i orzechow
OdpowiedzUsuńMąka z migdałów i orzechów jest teoretycznie neutralna, ale bywają też białkowe. Trzeba czytać etykietki ze składem, bo każdy producent ma inaczej.
UsuńPomyślcie o stworzeniu aplikacji albo chociażby zestawienia w excelu, gdzie można filtrować produkty i błyskawicznie wiedzieć czy jest białkowe, węgiel czy neutralne. Ułatwi to każdemu życie.
OdpowiedzUsuńPriorytet, na Waszym blogu nie uczycie ludzi jak sami mogą zacząć klasyfikować produkty do poszczególnej grupy. Nigdzie nie znalazłam informacji, jaki musi być stosunek W do B, żeby np. uznać produkt za neutralny. Czekam na taki wpis u Was na blogu, żeby po jego przeczytaniu, patrząc na etykietę danego produktu, wiedzieć, że jest to produkt białkowy. Przyda to się dużo bardziej niż kolejny przepis na lemoniadę ;).
Gdzieś wyczytałam, że kefir i maślanka to produkty neutralne i że mogę przygotować koktajl z truskawek i kefiru. Ale chyba jednak nie? A koktajl z mleka kokosowego i truskawek dozwolony? Czy owoców w ogóle z niczym nie łączyć?
OdpowiedzUsuńW końcu nie neutralne tylko białkowe... Jednak nie! :)
UsuńA co pozostałymi mlekami roślinnymi? Odpowiadają grupą z których pochodzą produkty bazowe? No np.owsiane -węglowodany? Dyniowe - białka? Ryżowe - węglowodany? Znaczy sojowo-ryżowe to trucizna? :P
OdpowiedzUsuńMleko sojowe jest białkowe. Ryżowe, owsiane, orkiszowe, jaglane, gryczane, jęczmienne są węglowodanowe. Z dyniowym mlekiem się nie spotkałam, ale jeśli takie jest to będzie w grupie węglowodanowej (dynia jest węglowodanem).
Usuńczesc:) zbieram się od jakiegoś czasu aby coskaj napisac, ale ten czas...słuchajcie, 2-3 tygodnie temu wpadłam na diete rozdzielna, i zaczełam ja powoli wdrażać w zycie. Nie żeby schudnąć bo tu jest OK, ale aby pomóc sobie zdrowotnie. Przejrzałam mnóstwo stron i w końcu wpadłam do was :)
OdpowiedzUsuńAgnieszko, Mariuszu - wielkie podziękowania, bo w końcu mam wszystko w pigułce... mnóstwo pracy włożyliście w ten blog. Jest mega przejrzysty, pomocny. Oby tak dalej :-) miłego dnia:) Kasia
Dziękujemy za tak miłe słowa. Pozdrawiamy i również życzymy miłego dnia :)
UsuńA jak zakwalifikować avocado? Neutralne?
OdpowiedzUsuńGratuluje stronki, jest super :-)
Tak, awokado jest neutralne. Dziekujemy i pozdrawiamy :)
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńw której grupie znajduję się szpinak? Wg tabeli ma więcej białka
a co z młodym jęczmieniem?
Pozdrawiam
Szpinak należy do grupy neutralnej.
UsuńWitam, chcialam zapytac konkretnie o danie takie jak: nalesniki z maki owsianej. Czy mozna je przygotowac na kefirze, i polaczyc np z owocami i ze smietana? Czy raczej zamiast kefiru nalezy dodac wody?
OdpowiedzUsuńWitam :)
UsuńNie można z kefirem, należy użyć wody lub mleka roślinnego (każde inne oprócz sojowego - jest białkowe). Owoców świeżych też nie dodajemy, chyba że poddamy je obróbce cieplnej (gotowanie, smażenie itp.). Śmietanę możemy użyć - jest neutralna.
Witam czy nalesniki z maki owsianej mozna przygotowac na kefirze z owocami i smietana?
OdpowiedzUsuńWitam :)
UsuńNie można przygotować na kefirze. Śmietana jest neutralna i możemy ją stosować do produktów węglowodanowych i białkowych. Owoce możemy dodać ale tylko takie, które poddamy obróbce cieplnej (gotowanie, pieczenie itp.). Surowych owoców nie dodajemy, wyjątkiem jest banan, który możemy dodawać do innych węglowodanów w postaci surowej.
Mam pytanie czy jesli do maki owsianej dodam konopnej czy to juz bedzie złe połączenie? Bo chyba konopna jest bogata w białko
OdpowiedzUsuńMąka konopna jest bogata w białko, ale jeszcze więcej ma węglowodanów. Jest zaliczana do produktów węglowodanowych.
Usuńwitam, do jakiej grypy zaliczana jest zielona papaja? wiem ze ta pomaranczowa slodka do weglowodanow, ale nie jestem pewna co do tej zielonej
OdpowiedzUsuńWitam :)
UsuńZielona papaja należy również do węglowodanów.
Cebula jako dodatek jest traktowana jako neutralna, a jesli zblenduje całą cebulę czerwoną do tego tez dymke z zielonymi warzywami plus do tego lyzeczka bialka konopnego na smoothy i pytanie czy dalej jest traktowana jako neutralna jesli bedzie jej tam wiecej, zabieram zawsze taki szejk do pracy na lunch a do tego ser bialy np typu feta lub kozi. Czy wszystko jest ok polaczone?
OdpowiedzUsuńCebula jest zawsze neutralna, natomiast danie które z niej zrobimy może być np. białkowe jeśli dodamy ser, lub węglowodanowe jak zjemy ją z pieczywem. To nie cebula lub inne neutralne warzywa determinują charakter dania tylko produkty białkowe lub węglowodanowe... :)
UsuńDziękuję Wam, że jesteście! Przepisy są boskie, same pyszne jedzonko. Dzięki Wam wszystko co najważniejsze o diecie wraz z przepisami zebrane jest w jednym miejscu. Przyjemnie będzie powrócić do tego stylu odżywiania po 15 latach 😉.
OdpowiedzUsuńCzy buraka mozna połączyć z marchewką i jabłkiem?
OdpowiedzUsuńWitam 🙂 Jeśli to ma być sok to można. Jeśli jako surówka do obiadu gdzie będzie mięsny dodatek to już nie, chyba że do obiadu nie zawierającego białka to może być. Ewentualnie burak i marchewka bez jabłka będzie pasować do dania białkowego i węglowodanowego.
UsuńChodzi o poranne smoothy na sniadanie z buraka marchwi i jablka
OdpowiedzUsuńSmoothy z samych owoców i warzyw na śniadanie może być (bez dodatków białkowych tzn. mleka, kefiru, jogurtu), oczywiście należy pamiętać, że kolejny posiłek dopiero po pół godzinie lub dłużej.
UsuńCzy mąkę bananową taką z plantanów mozna łączyć z owsianą i mieszac z dowolnymi owocami np w formie wypieków?
OdpowiedzUsuńMożna łaczyć, obie te mąki są węglowodanowe. Jeśli to mają być wypieki (ciasto, babeczki, racuchy, mufinki itp.) to możemy dodawać owoce.
UsuńDziekuje za odpowiedz:-)
UsuńWitam, bardzo prosze o opowiedz czy kiszone warzywa mozna laczyc z surowymi nie kiszonymi warzywami? albo kiszone z gotowanymi np do obiadu powiedzmy do ryby?
OdpowiedzUsuńŁączenie ogórka z innymi gotowanymi warzywami to stara szkoła... Takie sałatki pamiętam z dzieciństwa i nadal to stosujemy. Natomiast do ryby jak najbardziej można dodać wszytko co kiszone po to pomaga w trawieniu białek...
UsuńOczywiście trzeba pamiętać o tym jak reaguje własny organizm. Np u mnie łączenie jajecznicy z ogórkiem kiszonym jest ok, ale eksperyment z kapustą kiszoną i jajecznicą już nie wypalił... :)
Hehe, bardzo dziekuje za odpowiedz,a jesli w jednym daniu mamy surowe warzywa ale juz nie kiszone i gotowane warzywa? czy tak jest ok?
UsuńTeż można tak łączyć. :)
Usuńwitam serdecznie, czy banany mozna polewac mleczkiem kokosowym takim z puszki z 60% ekstraktem z kokosa i 19g tluszczu?
OdpowiedzUsuńWitam :)
OdpowiedzUsuńMleko kokosowe jest neutralne, więc można go stosować do węglowodanów. Banan jest owocem skrobiowym i długość jego trawienia jest 1,5 godz.
Witam, zastanawiam sie czy 100% nasiona konopi w formie masła z nasion konopii czy tez sypkie mozna łączyc z owocami, podawac na chlebie,nie wiem za bardzo czy zaliczyc takie nasiona albo maslo z nich do grupy neutralnej czy białkowej poniewaz w skladzie jest jednak wiecej tłuszczu niz białka, a dokladnie kolo 30g bialka i 44g tłuszczu, prosze o pomoc
OdpowiedzUsuńWitam :)
UsuńPo 1. Klasyfikując patrzymy na zawartość białek i węglowodanów, a nie tłuszczy. Patrzymy czy dominują białka, czy węglowodany lub czy jest balans pomiędzy innym, oraz skala zawartości. Tłuszcze są neutralne i nie zmieniają klasyfikacji. Co najwyżej tłuszcze utrudniają trawienie białek.
Grupa produktów neutralnych, które można łączyć z białkami i węglowodanami, stanowi wszechstronne podstawy diety.
OdpowiedzUsuńJogurt naturalny można z owocami ? Pozdrawiam super blog
OdpowiedzUsuńNie można. Jogurt to białko, a owoce węglowodany.
Usuń