środa, 7 lutego 2018

Buraki pieczone

Przyszła Agnieszka i mówi:
- Spróbuj!
      Widziałem, że coś wcześniej szykuje do pieczenia, ale było już zakryte, więc nie podglądałem. Wziąłem do ust i do mojego mózgu zaczął docierać przekaz: smaczne, dobre, mmm rewelacyjne... Przeżyłem szok i zaskoczenie... Uwielbiam buraki we wszystkich postaciach i nie byłem w stanie pomyśleć, że można z nich wymyślić coś lepszego...
     Dodatkowym atutem poza smakowym jest fakt, że nie traci się wartości odżywczych, które zawsze zostają w garnku podczas 2 godz. procesu gotowania. Ponadto omijamy proces smażenia buraków, a w związku z tym kolejnej termicznej obróbce, nie mówiąc już o oleju i wszystkim co szkodliwe z nim związane...


Zobacz film jak upiec czerwone buraki:
035 - Pieczony czerwony burak - Czerwone buraki, buraczki z piekarnika



Składniki:
  • buraki najlepiej małe
Przygotowanie:
Buraki dokładnie myjemy, osuszamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego z przykrywką lub do brytfanki i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach od 45 minut do 70 minut (jak bardzo duże to może być nawet 90 minut) . Długość jest uzależniona od wielkości buraków. Im mniejsze tym szybciej się upieką.



P.S. Buraki pieczone mogą być jako dodatek do obiadu, ale również są wyśmienite jako samodzielna przekąska.


Smacznego :)


Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz