poniedziałek, 5 lutego 2018

Naleśniki zapiekane z sosem beszamelowym

- Kup kaszę gryczaną❗ - no to kupiłem... 😁Przychodzę i słyszę:
- Nie taka, białą, nie paloną❗  - słyszę.
- Jaka białaJaka nie palona Pierwszy raz słyszę... ❗  - Odpowiadam nieźle poirytowany😠 nowymi wymogami... 
- Mówiłam! Biała nie palona! Jest zdrowsza! - Powtarza Aga...
- Nie mówiłaś
- Mówiłam
- Nie mówiłaś
- Mówiłam
- ... ❗
Znacie, wiecie jak to jest... Jadę następnym razem na zakupy. Tym razem bacznie przeglądam półki, z góry na dół, a potem całe regały... Cały sklep❗ Może między rodzynkami się zaplątała... ? NIE❗ Tam też nie ma! Zakładam okulary patrzę, patrzę, widzę, widzę, wszystko widzę, a co do białej nie prażonej G***o widzę. Biorę starą kaszę i kończę zakupy, idę do optyka i mówię:
- Pani mi wyczyści te okulary, bo zamiast białej kaszy G***o zobaczyłem i okulary się upaprały... 😁
Wracam do domu i słyszę:
- Kasza biała... ❗❗❗❗❗❗ Miała być❗❗❗
- A se sama idź i kup❗❗❗  Jak taka mądra jesteś
- Nie było... ❓❓❓
W końcu... za którymś razem trafiłem❗ Była❗  Biała❗  Zdrowsza❗  Już nie musiałem iść do optyka... 😏 Nakupiłem... Obkupiłem się... Tyle, że pani w kasie zapytała:
- Trzecia wojna🔫 światowa🌍 ma być... ❓

Ok❗ Dość wygłupów, i już na serio wczorajsza nowość... w moim brzuchu, a dla Was przepis... 😀

Przepis na naleśniki w linku poniżej:
Krokiety z grzybami i kapustą

Przepis na farsz w linku poniżej:
Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

Przepis na sos beszamelowy w linku poniżej:
Uzależniająca zapiekanka ze szpinakiem

Przygotowanie:
Na usmażone naleśniki nakładamy farsz i zwijamy w rulon. Gotowe naleśniki układamy w brytfance (dno posmarować tłuszczem) lub prostokątnym naczyniu żaroodpornym, a po wierzchu polewamy sosem beszamelowym. Wkładamy brytfanke do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 15 minut i zapiekamy, aż naleśniki będą mocno rumiane.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz