wtorek, 27 lutego 2018

Bułeczki pszenno-kukurydziane

Nieraz Aga kusi😈. Staram się unikać wyrobów z mąki pszennej, bo GMO mi się nie podoba, a pszenica to przecież 3003👎 generacja modyfikacja od praprzodka...
     Gdzie diabeł👹 nie może tam pośle kobietę...👰 Mówi stare powiedzenie, a z historii👀 wypędzenia z raju🐍 wiemy, że zaczęło się to dawno...  Aga zrobi, poda🍎 i problem w tym, że lubię😋 i się skuszę! Ok na szczęście rzadko!
   Wyśmienite👌 bułeczki... :)

Składniki:
  • 350g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200g mąki kukurydzianej
  • 15g drożdży
  • 3 łyżki letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20g oleju
  • 320g letniej wody
  • sezam do posypania bułek
Przygtowanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w 3 łyżkach wody. Oba rodzaje mąk, plus sól połączyć ze sobą i dodać do rozpuszczonych drożdży. Małymi porcjami wlewać wodę i zacząć wyrabiać ciasto, na koniec dodać olej. Ciasto dobrze wyrobić, postawić w ciepłym miejscu, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lub jeśli nie mamy to możemy układać na samej blaszce posmarowwnej tłuszczem). Wierzch bułeczek posmarować wodą i posypać sezamem. Poczekać aż trochę podrosną i piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez pól godziny, aż będą złociste. Z tej porcji będzie około 10-12 bułeczek (zależy jakiej wielkości zrobimy).

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz