wtorek, 6 lutego 2018

Owsianka z bakaliami


Owsianka domowa

 
      Owsianka to chyba jedno z najszybszych i najtańszych śniadań o ile nie zacznie się żonglować dodatkami...
      Może być zarówno na pierwsze śniadanie🍵 lub jeśli dodamy dużo bakalii to jako drugie śniadanie - posiłek po treningu🏃, by dostarczyć węglowodany do komórek i zadbać o dobrą regenerację energetyczną...🔥

Zapraszamy na przepis na owsianka z bakaliami.
 
Mariusz i Agnieszka
 

 



Składniki:
  • płatki owsiane lub inne płatki (jęczmienne, orkiszowe, jaglanej itp.)
  • mleko roślinne lub przegotowana woda (użyłam owsianego)
  • bakalie (rodzynki, żurawina, śliwki, daktyle itp.)
  • ewentualnie miód
Przygotowanie:
Wsypujemy do miseczki płatki, zalewamy ciepłym (ale nie wrzącym) mlekiem (1cm nad płatki) i dodajemy kilka daktyli. Przykrywamy talerzykiem i zostawiamy na jakieś 20 minut. Po 20 minutach dokładamy ulubione bakalie i owsianka gotowa. Jeśli chcemy, to możemy dodać trochę miodu.  Gdy lubimy rzadsze płatki, to dodajemy więcej mleka lub wody.

Owsianka nocna:
Wieczorem płatki wsypujemy do miseczki, dodajemy parę daktyli i zalewamy mlekiem roślinnym (lub przegotowaną letnią wodą) 1cm więcej niż jest płatków. Przykrywamy talerzykiem i zostawiamy na całą noc. Rano nasze płatki są gotowe do spożycia. Dodajemy ulubione bakalie i jeśli lubimy bardziej słodkie, to trochę miodu (jak ktoś nie lubi miodu, to może pominąć lub dodać więcej daktyli).

Smacznego :)

P.S. Mleko roślinne możemy również zastapić letnią, przegotowaną wodą.
 




Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz