niedziela, 25 lutego 2018

Pancakes - amerykańskie naleśniki

     Do tej pory oglądałem te "naleśniki" tylko w amerykańskich filmach🎬. W niedziele Agnieszka zaserwowała amerykańskie danie, które za wielką wodą🚢 najczęściej bywa podawane na śniadanie.
     Ponieważ planujemy publikacje na rano, to już od poniedziałku możesz wprowadzić nowość do swojego jadłospisu.❗
     Polska wersja Agnieszki różni się przede wszystkim tym, że te naleśniki oparte są na mące orkiszowej... Dodatkowo zamiast syropu klonowego proponujemy zmiksowany banan... 😁


Link do filmu z przepisem:
 106 Przepis na PANCAKES AMERYKAŃSKIE naleśniki! Czym różnią się od POLSKICH? Padła patelnie... i co?




Składniki:
  • 200g mąki orkiszowej jasnej lub pełnoziarnistej (ja użyłam pełnoziarnistej), może być też zwykła pszenna
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 330-350ml dowolnego mleka roślinnego (oprócz sojowego)
  • 1-2 łyżki miodu lub innego słodzidła
  • szczypta soli 
  • 2-3 łyżki oleju 
Przygotowanie:

Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać razem. W osobnej misce rozmieszać mleko roślinne z olejem i miodem. Suche składniki wsypać do mokrych i dobrze wymieszać. Rozgrzać lekko natłuszczoną patelnię na średnim ogniu. Nabierać małą porcję ciasta i wylewać na gorącą patelnię. Smażyć aż na powierzchni placuszka pojawią się pęcherzyki powietrza, obrócić i zarumienić z drugiej strony. Kolejne placki smażyć już na suchej patelni, nie trzeba dodawać tłuszczu.



Smacznego :)




Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz