poniedzia艂ek, 19 lutego 2018

Indyk pieczony w musztardzie

Pieczone mi臋so, pieczone udka, pieczone skrzyde艂ka, pieczone 膰wiartki, czasami pieczone 偶eberka...馃崡馃崠 To wszystko dominowa艂o u mnie zanim pojawi艂a si臋 Agnieszka.馃槏 Na g贸rnym ruszcie w kombiwarze k艂ad艂em to co mia艂o by膰 upieczone馃崡, a na dolnym talerz, na kt贸ry skapywa艂 t艂uszcz... Nie przeszkadza艂o to by i tak ca艂y kombiwar by艂 uwalony t艂uszczem馃槵. Mycie by艂o proste❕ Co jaki艣 czas szklana misa do艂u kombiwara l膮dowa艂a w wannie i gor膮cy prysznic robi艂 swoje... Reszt臋 domywa艂em p艂ynem do mycia naczy艅馃挦, nie zapominaj膮c馃挱 o wannie... 馃榿
     Dzi艣 te偶 Agnieszka coraz cz臋艣ciej robi pieczone mi臋so馃崡 oczywi艣cie wg przepis贸w bardziej wyrafinowanych i poszerzaj膮c gam臋 tego co l膮duje na talerzu... i bardzo si臋 z tego ciesz臋 - z jednej strony❗ Bo z drugiej strony, moje drugie podej艣cie do wegetarianizmu馃崉 uleg艂o regresji... 馃槈


Przepis❗

Sk艂adniki:
  • 1 udziec z indyka
  • 300g pieczarek
  • 4-5 z膮bk贸w czosnku
  • musztarda 
  • majeranek
  • s贸l
  • papryka s艂odka w proszku
Przygotowanie: 
Udziec myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawa艂ki. Kawa艂ki mi臋sa z ka偶dej strony smarujemy musztard膮 i przyprawiamy sol膮, majerankiem i papryk膮. Pieczarki obieramy i je艣li sa du偶e to kroimy na po艂贸wki lub 膰wiartki. W naczyniu 偶aroodpornym uk艂adamy mi臋so, obrany czosnek i przek艂adamy pieczarkami. Podlewamy ze 2-3 艂y偶ki wody, przykrywamy pokrywk膮 i wk艂adamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni - pieczemy 50 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywk臋, zmniejszamy temperatur臋 do 160 stopni i pieczemy 15-20 minut na jedn膮 stron臋, obracamy mi臋sko i tyle samo na drug膮 stron臋 (aby si臋 zarumieni艂o).


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kana艂 na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj馃榾❗ i daj 艂apk臋 w g贸r臋馃憤 馃榿❗
 
 

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz