Racuchy zazwyczaj są z jajkami, ta wersja jest typowo przygotowana pod fanów i praktykantów diety rozdzielnej.
A od siebie dodam😃, że jedząc drugą porcje tych racuszków, wpadłem do łazienki i stwierdziłem:
- Są zajebiste, takich rewelacyjnych jeszcze nie jadłem... ! 😋 - z nadzieją😉, że dostanę więcej 😆.
Niestety Aga pilnowała dwa nasze bąblątka, które właśnie chlapały się pod prysznicem... 😄
Składniki:
Drożdże rozpuszczamy w kilku łyżkach letniego mleka z dodatkiem cukru. Następnie dodajemy mąkę, skórkę, spirytus (można zastąpić octem), mleko (tyle mleka aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły) i mieszamy łyżką. Ciasto nie może być lejące, musi mieć taką konsystencję aby łatwo nabierać i kłaść łyżką na patelnię. Wyrobioną masę zostawiamy aby urosła (podwoiła swoją objętość). Gotowe ciasto nabieramy łyżką i kładziemy taką porcję na patelnię. Smażymy racuszki w niewielkiej ilości tłuszczu z dwóch stron na rumiany kolor. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem.
A od siebie dodam😃, że jedząc drugą porcje tych racuszków, wpadłem do łazienki i stwierdziłem:
- Są zajebiste, takich rewelacyjnych jeszcze nie jadłem... ! 😋 - z nadzieją😉, że dostanę więcej 😆.
Niestety Aga pilnowała dwa nasze bąblątka, które właśnie chlapały się pod prysznicem... 😄
Składniki:
- 3 szkl. mąki
- 20g drożdży
- 2 łyżki cukru trzcinowego lub innego
- 2 łyżki skórki pomarańczowej
- 2 łyżki spirytusu
- mleko roślinne (każde inne, oprócz sojowego)
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder
Drożdże rozpuszczamy w kilku łyżkach letniego mleka z dodatkiem cukru. Następnie dodajemy mąkę, skórkę, spirytus (można zastąpić octem), mleko (tyle mleka aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły) i mieszamy łyżką. Ciasto nie może być lejące, musi mieć taką konsystencję aby łatwo nabierać i kłaść łyżką na patelnię. Wyrobioną masę zostawiamy aby urosła (podwoiła swoją objętość). Gotowe ciasto nabieramy łyżką i kładziemy taką porcję na patelnię. Smażymy racuszki w niewielkiej ilości tłuszczu z dwóch stron na rumiany kolor. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
fajny przepis, tylko kostka drozdzy kostce nie rowna. Jakiej gramatury kostki uzyliscie w przepisie?
OdpowiedzUsuńJuż poprawione, chodzi o 25g drożdży. U mnie do kupienia są tylko 100g kostki, dlatego napisałam 1/4 kostki :)
OdpowiedzUsuńA czy można dodać owoce? Np. jabłka - tak mi brakuje placków z jabłkami :)
OdpowiedzUsuńMożna dodać jabłka. Nie jemy potraw tylko z surowymi owocami.
UsuńMleko roslinne bez znaczenia sojowe, czy ryzowe np.?
OdpowiedzUsuńKażde mleko roślinne może być, oprócz sojowego. Sojowe mleko jest produktem białkowym.
Usuńjaka mąka będzie najlepsza dla kogoś z nietolerancją glutenu?
OdpowiedzUsuń