wtorek, 7 lutego 2017

Drożdżowe racuszki

   Racuchy zazwyczaj są z jajkami, ta wersja jest typowo przygotowana pod fanów i praktykantów diety rozdzielnej. 
   A od siebie dodam😃, że jedząc drugą porcje tych racuszków, wpadłem do łazienki i stwierdziłem:
- Są zajebiste, takich rewelacyjnych jeszcze nie jadłem... ! 😋 - z nadzieją😉, że dostanę więcej 😆.
   Niestety Aga pilnowała dwa nasze bąblątka, które właśnie chlapały się pod prysznicem... 😄

Składniki:
  • 3 szkl. mąki
  • 20g drożdży 
  • 2 łyżki cukru trzcinowego lub innego
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej 
  • 2 łyżki spirytusu
  • mleko roślinne (każde inne, oprócz sojowego)
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w kilku łyżkach letniego mleka z dodatkiem cukru. Następnie dodajemy mąkę, skórkę, spirytus (można zastąpić octem), mleko (tyle mleka aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły) i mieszamy łyżką. Ciasto nie może być lejące, musi mieć taką konsystencję aby łatwo nabierać i kłaść łyżką na patelnię. Wyrobioną masę zostawiamy aby urosła (podwoiła swoją objętość). Gotowe ciasto nabieramy łyżką i kładziemy taką porcję na patelnię. Smażymy racuszki w niewielkiej ilości tłuszczu z dwóch stron  na rumiany kolor. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

 

6 komentarzy:

  1. fajny przepis, tylko kostka drozdzy kostce nie rowna. Jakiej gramatury kostki uzyliscie w przepisie?

    OdpowiedzUsuń
  2. Już poprawione, chodzi o 25g drożdży. U mnie do kupienia są tylko 100g kostki, dlatego napisałam 1/4 kostki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy można dodać owoce? Np. jabłka - tak mi brakuje placków z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać jabłka. Nie jemy potraw tylko z surowymi owocami.

      Usuń
  4. Mleko roslinne bez znaczenia sojowe, czy ryzowe np.?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każde mleko roślinne może być, oprócz sojowego. Sojowe mleko jest produktem białkowym.

      Usuń