wtorek, 7 lutego 2017

Drożdżowe racuszki

   Racuchy zazwyczaj są z jajkami, ta wersja jest typowo przygotowana pod fanów i praktykantów diety rozdzielnej. 
   A od siebie dodam😃, że jedząc drugą porcje tych racuszków, wpadłem do łazienki i stwierdziłem:
- Są zajebiste, takich rewelacyjnych jeszcze nie jadłem... ! 😋 - z nadzieją😉, że dostanę więcej 😆.
   Niestety Aga pilnowała dwa nasze bąblątka, które właśnie chlapały się pod prysznicem... 😄

Składniki:
  • 3 szkl. mąki
  • 20g drożdży 
  • 2 łyżki cukru trzcinowego lub innego
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej 
  • 2 łyżki spirytusu
  • mleko roślinne (każde inne, oprócz sojowego)
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w kilku łyżkach letniego mleka z dodatkiem cukru. Następnie dodajemy mąkę, skórkę, spirytus (można zastąpić octem), mleko (tyle mleka aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły) i mieszamy łyżką. Ciasto nie może być lejące, musi mieć taką konsystencję aby łatwo nabierać i kłaść łyżką na patelnię. Wyrobioną masę zostawiamy aby urosła (podwoiła swoją objętość). Gotowe ciasto nabieramy łyżką i kładziemy taką porcję na patelnię. Smażymy racuszki w niewielkiej ilości tłuszczu z dwóch stron  na rumiany kolor. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

 

7 komentarzy:

  1. fajny przepis, tylko kostka drozdzy kostce nie rowna. Jakiej gramatury kostki uzyliscie w przepisie?

    OdpowiedzUsuń
  2. Już poprawione, chodzi o 25g drożdży. U mnie do kupienia są tylko 100g kostki, dlatego napisałam 1/4 kostki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy można dodać owoce? Np. jabłka - tak mi brakuje placków z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać jabłka. Nie jemy potraw tylko z surowymi owocami.

      Usuń
  4. Mleko roslinne bez znaczenia sojowe, czy ryzowe np.?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każde mleko roślinne może być, oprócz sojowego. Sojowe mleko jest produktem białkowym.

      Usuń
  5. jaka mąka będzie najlepsza dla kogoś z nietolerancją glutenu?

    OdpowiedzUsuń