
- Ziemniaki (17g W/ 2g B / g Tł)
- Zboża:
- pszenica
- żyto
- owies (28g W / 9g B / 4g Tł)
- amarantus (65g W / 14g B / 7g Tł)
- Mąki
- ciabatta ( 46g W / 8g B / 3g Tł)
- z ciecierzycy ( 50-58g W / 22g B / 3-7g Tł)
- grochowa (80g W / 18g B / 2g Tł)
- gryczana (71g W / 13g B / 3g Tł)
- kokosowa ( 22-59g W / 16-19g B / 8-18g Tł) Uwaga maki o przybliżonych wartościach można traktować jako neutralne 22W /19B
- konopna (41g W / 36g B / 10g Tł)
- kukurydziana ( 70-76g W / 8-9g B / g 2-4Tł)
- orkiszowa (59-69g W / 12-15g B / 1-3g Tł)
- owsiana (56-67g W / 14-15g B / 7-9g Tł)
- z prosa ( 73g W / 11g B / 4g Tł)
- pszenna (63-76g W / 9-15g B / 1-2g Tł)
- razowa ( 62-74g W / 8-12g B / 2-3g Tł)
- ryżowa (76-80g W / 6-7g B / 1-3g Tł)
- z tapioki (88g W / 0,2g B / 0g Tł)
- wiesiołkowa (45g W / 30g B / 8g Tł)
- ziemniaczana (81-91g W / 0,3-7g B / 0,1-0,5g Tł)
- żytnia (75g W / 11g B / 2g Tł)
- Ryż (77-81g W /7-8g B / g Tł)
- Komosa ryżowa (64g W / 14g B / 6g Tł)
- Kasza (64-75g W / 11-14g B / 2-4g Tł)
- Pieczywo (~45g W / 7g B / g Tł)
- Kiełki pszenicy (42,5g W / 7,5g B / g Tł)
- Kiełki owsa
- Makarony:
- Makaron bez jajeczny (31-79g W / 2-10g B / g Tł)
- Makaron (56-71g W / 6-14g B / g Tł)
- Makaron bezglutenowy, niskobiałkowy (67g W / 0,2g B / g Tł)
- Makaron sojowy (67-85g W / 0,5-15g B / g Tł)
- Płatki śniadaniowe
- Kukurydziane (82g W / 8,5g B / g Tł)
- Owsiane (56-67 g W /14g B / g Tł)
- Gryczane (71-81g W / 9g B / 2-3g Tł)
- Jaglane (69-74g W / 9-12g B / 4g Tł)
- Orkiszowe (62-71g W / 12-15g B / 2-3g Tł)
- Otręby
- owsiane (~46-56g W /17-18g B / g Tł)
- konopne (~66g W / 20g B / 5g Tł) 362 kcal
- Ciecierzyca - groch włoski (27,5g W / 9g B / g Tł)
- Groch zwyczajny (14g W / 5g B)
- Soczewica (20g W / 9g B / 2,6g Tł)
- Kukurydza (21g W / 3g B / 0,8g Tł)
- Dynia (6,5g W / 1g B / 0,1g Tł)
- Bób (20g W / 7,5g B / 0,4g Tł)
- Kakao (58g W / 20g B / 14g Tł)
- Bakalie:
- Rodzynki (64-79g W / 2-3g B / 1g Tł)
- Banany (1g W / 23g B / 0,3g Tł)
- Morele (g W / g B / g Tł)
- Śliwki (g W / g B / g Tł)
- (g W / g B / g Tł)
- Owoce
- Paluszki Krabowe (15-18g W / 6,5-7,8g B / 0-2,2g Tł)
- Serwatka w proszku (12g B / 77g W / 2g Tł) 370 kcal
- Tapioka (86g W / 0,5g B / 0,5g Tł)
Substancje słodzące:
- Cukier (100g W / 0g B / 0g Tł) 386 kcal IG 100
- Stewia (99g W / 0g B / 0g Tł) 394 kcal
- Erytrol (99g W / 0g B / 0g Tł)
- Ksylitol - cukier brzozowy (100g W / 0g B / 0g Tł) 240 kcal, IG 8
- Rośliny kontrowersyjne
- Nasiona chia (18g B / 42g W / 31g Tł) , (białkowe w dużej ilości z dodatkiem cytryny np jako koktajl, jak nie zneutralizujemy tłuszczy uzyskamy tylko węglowodany)
- Fasola czerwona (21-30g B / 45-50g W)*
- Fasola biała (21g B / 46g W / 2g tł)*
W internecie można znaleźć wiele podziałów produktów, często bardzo rozbudowane. Niestety budzą one kontrowersje i są często pełne nieścisłości. Tworząc nasz podział staramy się wyeliminować te problemy. Dlatego nasze listy nie są tak rozbudowane. Systematycznie będziemy je powiększać uzupełniając produkty, których przynależność do grup staramy się weryfikować.
Dzien dobry,
OdpowiedzUsuńdo ktorej grupy zaliczymy kalafior?
witam
OdpowiedzUsuńdo neutralnych: Kalafior (2g B/ 4g W), jest już w zakładce neutralne:
http://dieta-rozdzielna.blogspot.com/p/neutralne.html
Hej super blog. Czyli mleko roślinne jak migdałowe czy kokosowe nie można jeść z płatkami?
OdpowiedzUsuńZarówno mleko migdałowe i kokosowe można jeść z płatkami.
UsuńSuper blog. Czyli mleko roślinne np migdałowe czy kokosowe nie można łączyć z płatkami czy musli?
OdpowiedzUsuńMożna łączyć te mleka z płatkami i musli (w musli nie może być orzechów arachidowych i chia - bo te produkty są białkowe). Do płatków można jeszcze używać mleka ryżowego, owsianego, orkiszowego
UsuńA czy budyń mozna jeść bo gdzieś w internecie był zaliczany do produktów węglowodanowych ?
OdpowiedzUsuńJeśli mamy na myśli budyń taki z torebki... to z tego co mi wiadomo to gotuje się go na mleku, więc nie jest to zgodne z dietą rozdzielną. Mleko jest zaliczane do białek, a proszek w torebce to mąka, cukier które są zaliczane do węglowodanów.
UsuńA czy można jeść budyń gdzieś w internecie widziałam ze był w grupie węglowodanowej ?
OdpowiedzUsuńBudyń zrobiony samemu, na bazie mleka roślinnego (z wyłączeniem mleka sojowego) i kaszy jaglanej (słyszałam o takiej wersji, osobiście jeszcze nie robiłam) można jeść, i będzie on w grupie węglowodanów.
UsuńCzy pasty "humusopodobne" np. moja ulubiona pasta z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami są dozwolone z chlebem? I drugie pytanie jak zaliczamy sezam (oraz pastę tahini - składnik humusu), gdy jak czytam ma na 100 g: W 21g/ B 17?
OdpowiedzUsuńpo 1 soczewica jest węglowodanowa, a suszone pomidory neutralne - jak dla mnie pasują do chleba... :)
Usuńpo 2 sezam jest neutralny... :)
UsuńPo 3 Co do pasty pasta tahini to białka raczej z niej nie strawimy generalnie jest neutralna. Jednak ja bym ja stosował wyłącznie jako dodatek do innych neutralnych dań lub z węglowodanami... :) ze względu na zawartość tłuszczy... :)
Usuńbardzo dziękuję za odpowiedź
OdpowiedzUsuńWitam, a mąka gryczana, owsiana i mąka z ciecierzycy nadają się ????
OdpowiedzUsuńZależy co chcemy z tych mąk zrobić? Gryczaną możemy np. używać do naleśników,owsianą łączę z mąką żytnią i piekę bułeczki. Z ciecierzycy mąki jeszcze nie używałam. Najczęściej używam mąki orkiszowej, żytniej, kokosowej, ryżowej, owsianej i jaglanej.
UsuńDziękuję. Mąka z ciecierzycy jest rewelacyjna do gofrów, naleśników- w połączeniu z pełnoziarnistą lub sama, dlatego tak mi zależało, aby dowiedzieć się, czy można jej używać jako węglowodanów.
UsuńTak można używać mąki z ciecierzycy i należy do produktów węglowodanowych.
UsuńTo będzie trudne pytanie: jak wyglada sprawa z jogurtem owsianym?
OdpowiedzUsuńNo owies jest węglowodanem, więc wydawało by się to oczywiste, że i przetwor z niego też, ale... w procensie fermentacji mlekowej cześć cukrów (nie wiem jak duża, pewnie nie wszystkie) zostaje przerobiona na kwas mlekowy. Zostaje więc x węglowodanów i 14g białka i niby te 7g tłuszczy? Nie znam dokładnego marko, bo nikt nigdzie nie pokwapił się chociaż o przybliżone wartości. Ale przyjmijmy, że jemy jogurt bardziej niż mniej kwaśny (2dni minimum), czy może on wtedy już zakrawa na produkt białkowy?
jogurt jest białkowy i zawiera więcej białka niż mleko... :) Więc z owsem pasuje jak pięść do nosa... :-)
UsuńNa tomista jogurt owsiany to inna bajka... z proporcji wynika (podejrzewam z pewnością 95%) ze będzie miał ok 50g węglowodanów. Czyli będziemy go zaliczać do węglowodanowych... Raczej nie zniknie za dużo węglowodanów... :)
Mam wątpliwości (z tego co czytałem) co do fermentacji i kultur bakteryjnych, których jest w nim znikoma ilość... :) albo praktycznie zerowa - taka jest oficjalna wiedza dietetyków... :)
Poczekamy... zobaczymy... :)
czesc:) Czy batata podciągamy pod ziemniaki czyli węglowodan? z gory dziekuje za odpowiedz
OdpowiedzUsuńTak, bataty są węglowodanowe.
UsuńPani Agnieszko, a czy mozna prosic o jakies fajne filmiki z wypiekami typu szarlotka albo inne zgodnie z dieta rozdzielna:-)
OdpowiedzUsuńJuż niedługo filmy będą się pojawiały, a także nowe przepisy. Proszę cierpliwie czekać. Pozdrawiam 🙂
UsuńCzy produkty skrobiowe typu banan czy ziemniaki mozna łączyć z tluszczami?
OdpowiedzUsuńTak... :)
UsuńChociaż na kursach dla trenerów personalnych uczą, że to zły zestaw. To jednak takie połączenie jest o wiele lepsze (bo nie utrudnia to w trawieniu węglowodanów wręcz tłuszcz alkalizuje kwasy tłuszczowe i wydłuż czas działania lipolizy ślinowej) niż połączenie tłuszczy z białkami... O tym były już posty :-)
Czy kasza jaglana z bananem z dodatkiem masla jest dozwolona?
OdpowiedzUsuńTak, jest dozwolona, pod warunkiem, że jest ugotowana na wodzie lub mleku roślinnym (oprócz sojowego - jest białkowe).
UsuńCzy do posilku weglowodanowego mozna dodawac białko konopne w proszku?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że NIE... :) żadnego białka nie łączymy z węglowodanami... :)
UsuńCzy banany mozna spryskiwac sokiem z cytryny?
OdpowiedzUsuńBanan zawiera węglowodany skrobiowe, które są trudniejsze i bardziej wymagające w trawieniu. Amylaza ślinowa jest dezaktywowana przez kwasy żołądkowe gdy pH spada poniżej 4. Więc jak nie trzeba to sugeruje nie pryskać cytryną... :)
UsuńNasuwa się jedno pytanie: W jakim celu pryskać banany cytryną?
Czy chodzi o smak czy o opcje konserwacji, cz może coś innego?
Chodzi o smak, ale dziekuje za odpowiedz:-)
OdpowiedzUsuńMiód, dżem? rozumiem, że ze względu na cukier oraz na to, że w dżemie owoc jest poddany obróbce, zaliczamy je do grupy węglowodanowej?
OdpowiedzUsuńTak lubię chleb z masełkiem i dżemem....ehhh
Miód i dżem to węglowodany. Chleb to też węglowodan, a masło jest neutralne, więc kanapka z dżemem lub miodem jak najbardziej pasuje.
UsuńDziękuję za odpowiedź :)
UsuńPs...żałuję, że dopiero teraz odkryłam Wasz blog...pierwsza, tak rzeczowa strona na temat tej diety.
Czy owoce bzu czarnego np w formie konfitury takiej bez cukru mozna łączyć z pieczywem i maslem lub kaszami?
OdpowiedzUsuńTak, mozna łączyć. Dżemy, konfitury, powidła możemy łączyć z pieczywem i masłem, oraz kaszami.
UsuńWitam, czy masło orzechowe z orzechów laskowych mozna łączyć z weglowodanami powiedzmy do wypiekow np nalesniki czy ciastka?
OdpowiedzUsuńWitam :)
UsuńJeśli to jest masło wyłącznie zrobione z orzechów laskowych to można łączyć.
Dziekuje za odpowiedz:-) jeszcze chcialam dopytac czy takie maslo z orzechow laskowych mozna jesc w towarzystwie banana?
OdpowiedzUsuńMasło z orzechów laskowych można jeść z bananem.
UsuńCzy maslo z samych orzechow laskowych mozna łączyc z bananem lub innymi owocami?
OdpowiedzUsuńMasło z samych orzechów laskowych można łączyć z owocami.
UsuńSuper, dziekuje za odpowiedz:-)
UsuńDziendobry,czy produkty gotowane czy pieczone typu kasze czy nalesniki mozna łaczyc z surowymi owocami lub warzywami? Czy musza byc po obrobce termicznej?
OdpowiedzUsuńDzień Dobry :) Surowych owoców nie można łączyć z kaszami, czy naleśnikami itp. Owoce muszą być poddane obróbce cieplnej. Wyjątkiem jest banan, który możemy dodawać w postaci surowej do owsianki, kasz, ryżu itp.
UsuńBardzo dziekuje za odpowiedz:-)
UsuńDodam tylko, że surowe warzywa można łączyć z kaszami, ryżem, naleśnikami itp. Jakoś mi umknęła druga część pytania. Pozdrawiam :)
UsuńWitam serdecznie Dzięki Państwa rzetelnej wiedzy i rad wreszcie przeszłam na dietę rozdzielną Miałabym pytanie dotyczące pasty z ciecierzycy i sera wegańskiego. Czy można je łączyć z chlebem? Z góry dziękuję za odpowiedz.
OdpowiedzUsuńWitam :) Pastę z ciecierzycy (bez dodatków białkowych) jak najbardziej można używać do chleba. Sery wegańskie, które nie zawierają soi i innych dodatków białkowych również można jeść z chlebem.
UsuńEitajcie :) próbuje odszukać kapustę kiszoną. Do jakiej grupy ja zaliczamy?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i dziękuję za tak przydatne informacje :)
Witam 🙂 Kapustę kiszoną zaliczamy do produktów neutralnych.
UsuńWitam stawiam swoje pierwsze kroki w tej diecie mam pytanie z czym mogę łączyć ziemniak?
OdpowiedzUsuńWitam, ziemniaki można dodawać do zup,w drugim daniu np. z duszonymi pieczarkami, czy kotletami z kaszy gryczanej, kotletami warzywnymi, czy innymi kotletami nie zawierającymi mięsa (białka).
UsuńDziękuję bardzo za odpowiedź i cenne wskazówki pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwitam, czy banana mozna polaczyc z salata zielona w formie koktajlu z dodatkiem wody?
OdpowiedzUsuńWitam 🙂
UsuńMożna zrobić takie połączenie, tylko należy pamiętać, że taki koktajl będzie węglowodanowy i długość trawienia będzie ok 1,5 godziny.
dziekuje bardzo:-)
UsuńSzkoda ze dodajecie tylko te komentarze, ktore sa wam na reke..
OdpowiedzUsuńTak! Wszystkie posty z reklamami nie publikujemy, a niektóre oznaczamy nawet jako spamy... :)
UsuńWitam, bardzo prosze bapisac czy mleko migdalowe, z nerkowcow i kokosowe to sa produkty neutralne? Czy mozna gotowac na nich owsianke lub jaglanke? Dodawac do deserow...
OdpowiedzUsuńWitam :)
UsuńMleko migdałowe, z nerkowców i kokosowe to produkty neutralne. Można na nich gotować owsiankę i jaglankę. Jaglankę i owsiankę można również gotować na mleku owsianym, ryżowym, orkiszowym.
Witam, chcialam zapytac czy banana mozna polaczyc z avocado? i czy kefir mozna dodawac do zblendowanych zielonych warzyw, i ostatnie czy do owocow np mango czy innych w formie smoothy moge dodac bialko konopne w proszku?
OdpowiedzUsuńBanan + avocado - nie widzę problemów
UsuńKefir + zielona warzywa - Ok
białka z owocami nie łączymy! :)
Dziekuje za odpowiedz, a co do polaczenia owocow z bialkiem konopnym w formie suplementu to myslalam ze skoro jest to bialko roslinne z konopi a nie zwierzece to mozna uznac je za dopuszczalne? czyli taki suplement nawet roslinny mozna tylko z warzzywami zmieszac?
OdpowiedzUsuńbiałko zawsze jest białkiem i jeśli nie jest w jednej roślinie zestaw białek i węglowodanów to nie warto komplikować. Np. fasola ma duże zawartości i białek i węglowodanów (Fasola czerwona 21-30g B / 45-50g W) i jest już kontrowersyjna. Dr hay nie zalecał jedzenia fasoli, a ja osobiście też nie jadam, jakoś mi nie wchodzi.
UsuńTak :) Jeśli chcemy zastosować olej z konopi jak suplement to proszę eksperymentować jako dodatek do neutralnych warzyw, sałatek... zamiast do węglowodanowych owoców... :)
Dziekuje za odpowiedz:-)
UsuńCzy banana mozna połączyc z maslem klarowanym chodzi mi o deser bananowy na bazie mąki owsianej,gdzie musi byc dodane maslo klarowane aby powstal kruchy spód:-)
OdpowiedzUsuńTak, można. Banan jest owocem skrobiowym i długość jego trawienia jest taka jak większość węglowodanów, czyli 1,5 do 2 godzin.
OdpowiedzUsuńDziekuje:-)
UsuńCzy banany mozna polaczyc z pestkami dyni?
OdpowiedzUsuńNie można, banany są węglowodanowe, a pestki dyni białkowe.
UsuńWitam,czy nasiona ostropestu mozna łączyc razem z nasionami czarnuszki? I czy nasiona te mozna razem z produktami bialkowymi i weglowodanowymi?
OdpowiedzUsuńWitam 🙂
UsuńNasiona ostropestu i czarnuszki są produktami neutralnymi. Nasiona te można dodawać do produktów białkowych i produktów węglowodanowych.
witam, prosze o odpowiedz czy nasiona ostropestu mozna laczyc razem z nasionami z czarnuszki? np zmielone dodawac do posilkow
OdpowiedzUsuńWitam 🙂
UsuńOba te nasiona należą do produktów neutralnych. Można je dodawać do posiłków.
Bardzo dziekuje:-)
OdpowiedzUsuńWitam, do jakiej grupy zaliczymy wini wytrawne /półwytrawne.. czy jeśli już się na takie zdecydujemy ważne jest czy wybierzemy czerwone czy białe?
OdpowiedzUsuńNie widzę w tej grupie makaronu ryżowego, czy jest on wyjątkiem i nie należy do węglowodanów czy po prostu nie ma go na tej liście?
OdpowiedzUsuńBrak na liście bo jeszcze nikt nie pytała :) Zdecydowanie węglowodanowy 71-89g W na 100g. Po ugotowaniu 25-26 g W
UsuńWitam, czy kefir mozna blendowsc z owocami i ktorymi? Kiedys u Prof Tombaka czytalam o kefirze i owocach ale nie pamietam dokladnie ktore owoce?
OdpowiedzUsuńKefiru nie można blendować z żadnymi owocami.
UsuńWitam serdecznie.
OdpowiedzUsuńFajna stronka. Wiele cennych informacji. 😊
Takie pytanko... Czy można łączyć kaszkę kukurydzianą lub makaron kukurydziany z gotowanymi jabłkami lub rodzynkami ?
Witam 🙂 Tak można łączyć.
UsuńCzy do zupy grochowej ( groch suszony błyskawiczny) na bulionie warzywnym mogę dodać ziemniaki ?
OdpowiedzUsuńTak można dodać 🙂
UsuńA co z miodem
OdpowiedzUsuńMiód to też węglowodan.
UsuńHej a masło migdalowe gdzie zaliczymy :) ?
OdpowiedzUsuńHej a do jakiej grupy zaliczymy maslo migdalowe ? Jest jakas mąka białkowa?
OdpowiedzUsuńMąki białkowe to: z konopi, sojowa, migdałowa.
UsuńI czy można laczyc karob z maslem orzechowym hy byly ciasteczka? :) í jeszcze chciałam sie zapytać o make migdałowa, laczyc z weglami czy bialkiem?
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie za odpowiedź a masło migdałowe bo to mnie gryzie najbardziej? :)
OdpowiedzUsuńDzień dobry Do jakiej grupy zaliczamy masło migdałowe i maslo z nerkowcow ?:)
OdpowiedzUsuńWitam. Czy makaron z bulwy konjacu jest weglowodanowy czy neutralny. 9kcal w 100 g, 0białka,0weglowodanów,0tłuszczy.
OdpowiedzUsuń