niedziela, 4 lutego 2018

Śniadanie: kanapki z papryką źródłem witaminy C

     Bardzo lubię kanapki! Szczególnie te z chleba żytniego, który piecze Agnieszka. Jeśli chodzi o pieczywo to zdrowsze i bardziej wartościowe jest żytnie, a jeśli masz problem z ciemnym pieczywem to znak, że trzeba zadbać o procesy trawienne i dieta rozdzielna to najlepsza droga do celu, którym jest zdrowie....
     O wiele lepszym rozwiązaniem od popularnych kanapek z pomidorami, są kanapki z papryką.  Pomidory z punktu widzenia diety rozdzielnej są neutralne. Bardziej jednak sprawdzają się jako dodatek do jajek, serów niż do kanapek ze względu na charakterystykę pH. W przypadku kanapek, opóźniają stworzenie pH zasadowego do strawienia węglowodanów, czyli chleba...
     Dodatkowo pamiętaj, że papryka to źródło witaminy C, prawdziwej nie syntetycznej! A prawdziwa witamina C wspomaga procesy odchudzania, a dokładniej wspomaga procesy spalania tkanki tłuszczowej...

Składniki:
  • pieczywo żytnie
  • papryka czerwona
  • masło
  • cebula
  • musztarda
  • ketchup
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie: 
     Chyba nikogo nie trzeba uczyć robić kanapek. Pokroić chleb w kromki, posmarować masłem, pokroić paprykę i cebulę w paski... poukładać paprykę i posolić... posmarować musztardą, lub ketchupem, posypać cebulką i pieprzem...
     W tym całym procesie bardziej chciałbym nakłonić do czytania etykietek podczas zakupu ketchupu i musztardy. Warto czytać i wybierać te, które mają jak najmniejsze zawartości wypełniacza zwanego cukrem (rekordowy ketchup miał 35g cukru w 100g produktu). Czym mniej cukru tym lepiej. W przypadku kanapek to, że trochę cukru będzie to nie problem, bo to w końcu węglowodan i będzie strawiony.

UWAGA
Natomiast kiedy taki ketchup damy do mięsa z grilla, lub kiełbasy na gorąco, to będzie on fantastyczną pożywką dla różnych patogenów w naszym układzie pokarmowym. Będzie wspomagał  rozmnażanie szkodliwych bakterii, czy też pasożytów...

Przepis na domowy ketchup: Ketchup domowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz