wtorek, 27 czerwca 2017

Kotleciki mięsno-warzywne

Kotleciki mięsno-warzywne to jeden ze sposobów by zminimalizować ilość spożywanego mięsa, które z roku na rok robi się coraz bardziej niezdrowe. Ponadto to również metoda jak przemycić trochę więcej warzyw tym, którzy uważają, że nie warto jeść tego co ma witaminy oraz często dzieciom, które uciekają najczęściej do słodyczy.
Można powiedzieć, ze jest to też pewna droga do diety wegetariańskiej lub wegańskiej. W przyszłości może być już tylko kolejny krok, czyli kotleciki warzywne.

Składniki:
  • 500g mięsa mielonego z indyka lub innego
  • 300g cukinii (już po odciśnięciu)
  • 150g marchewki
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do posmarowania brytfanki  
Przygotowanie:
Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cukinię lekko solimy, mieszamy i zostawiamy na jakieś 15 minut aby puściła sok, a następnie dobrze odciskamy z soku. Startą marchewkę, odciśniętą cukinię, pokrojoną cebulę w kostkę, jajka, dokładamy do mięsa, doprawiamy solą, pieprzem i wszystko razem dokładnie mieszamy. Wyrobioną masę wkładamy do lodówki aby nam się dobrze schłodziła (łatwiej nam będzie robić kotleciki). Po schłodzeniu rękami formujemy kotleciki i układamy je na brytfance (posmarowanej tłuszczem). Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 210 stopniach przez 15-20 minut (długość pieczenia zależy od piekarnika), następnie obracamy na drugą stronę i pieczemy już tylko połowę poprzedniego czasu.

Smacznego :)

P.S. Kotleciki można również smażyć na patelni. Do obtoczenia świetnie nadają się ziarna sezamu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz