wtorek, 11 lipca 2017

Duszona cebula

Chyba jedna z najprostszych potraw jakie można przyrządzić. Niestety przez lata nie moglem pozwolić sobie na moją ulubioną duszoną cebulkę. Po latach stosowania diety rozdzielnej spróbowałem... Efekt smakowy był miły, odezwały się wspomnienia z dzieciństwa... To co cenne to nie bylo żadnych skutków ubocznych 😆 Znowu mogę jeść!

     Jest pewien ciekawy haczyk w tym przepisie, który poznałem lata, a może dekady temu. Tą cebulkę można dusić bez jakiegokolwiek tłuszczu...
Składniki:
  • Cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • Opcionalnie czerwona papryka
Przygotowanie:
Kroimy cebulke na pół, a potem w paseczki. Wrzucamy do rondla i lekko solimy. Koniecznie przykrywamy pokrywką by para nie uciekała, tylko wracała do rondla. Ustawiamy na minimalny ogień lub program i co jakiś czas mieszamy. Przy okazji mieszania skroploną wodę na pokrywce wlewamy z powrotem do rondla. Cały niuans duszenia bez tłuszczu polega na minimalnym ogniu w pierwszej części duszenia. Nie można przypalić cebulki -wiadomo, by tak się nie stało, czekamy aż sól i delikatna temperatura spowodują puszczenie soków. Kiedy już widzimy konsystencję płynną możemy powoli zwiększać ogień. Dopiero w tym momencie możemy doprawić pieprzem i ewentualnie dosolić. Duszenie cebuli tą beztłuszczową metodą to proces trwający nawet 1 godzinę.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. uwielbiam taką cebulkę! przymierzam się do diety, póki co zgłębiam swoją jeszcze marną wiedzę w tym temacie ;) fajny pomysł! do tego chlebek z tostera ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cebula zawiera m.in. witaminy rozpuszczalne w tłuszczu, więc ja bym jakis okruszek masła do tego duszenia dodała.
    Alba

    OdpowiedzUsuń