poniedziałek, 13 września 2021

Sos z grzybów leśnych - podgrzybków


Pożywienie z lasu🌲🌳🌲🌲❗ Agnieszka poszła z nami do parku linowego, a że park linowy jest w lesie🌲🌳🌲🌲, to okazało się, że pod spodem rosną grzybki🍄🍄. Gdyby nie Agnieszka, to bym stratował wszystkie... Dlaczego❓ Bo patrzyłem co robią dzieci w górze i nagrywałem😃😄😁❗ Aga nie musiała specjalnie iść na grzyby do lasu - Taka to ma farta😁❗ Bez względu, co mówią inni ja uwielbiam grzyby🍄. Szczególnie jak zrobi się z nich sos grzybowy i podaje z kartofelkami.😁

Link do filmu z przepisem:
 

 



Składniki:
  • ok. 850g podgrzybków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 60g masła
  • ok. 160ml słodkiej śmietanki np. 30%
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Podgrzybki obieramy i dokładnie płuczemy w wodzie aby pozbyć się ściółki i innych nieczystości.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i szklimy ok. 5 minut. Następnie dodajemy pokrojony czosnek i podsmażamy z jedną minutę. Dokładamy podgrzybki i smażymy na wolnym ogniu ok. 30 minut, co jakiś czas mieszamy aby nie przypalić. Po tym czasie wlewamy słodką śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i trzymamy na ogniu jeszcze z pięć minut. Gotowy sos posypujemy obficie natką pietruszki. 
Taki sos wyśmienicie smakuje z plackami ziemniaczanymi lub nawet z samymi ugotowanymi ziemniakami. Pasuje również do pieczonego mięsa, klusek śląskich itp.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz