Agnieszka zaprasza Was do projektu "Jak upiec karkówkę w plastrach?" Dziś karkówka pieczona w plastrach. Był już przepis na duszoną karkówkę, a dziś karkówka pieczona w piekarniku! Będzie, to karkówka pieczona w plastrach z cebulą, co mnie bardzo cieszy bo uwielbiam cebulkę. Oczywiście może też być karkówka pieczona, tak wiecie w całości lub z grilla, jednak jak chcecie zaskoczyć gości, to polecam przepis na pieczoną karkówkę w plastrach z cebulką w piekarniku!
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 1kg karkówki
- 2 duże cebule
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej lub ostrej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Z majonezu, musztardy, przecieru pomidorowego, czosnku i papryki przygotowujemy marynatę do posmarowania mięsa.
Cebulę kroimy w półplasterki. Jedną cebulę rozkruszamy na spód naczynia żaroodpornego, a druga będzie do posypania po wierzchu.
Każdy plaster karkówki posypujemy solą, pieprzem i smarujemy marynatą (z obu stron). Tak przygotowaną karkówkę układamy w naczyniu aby jeden plaster zachodził na drugi. Jeśli zostanie Wam marynaty, to rozsmarujcie ją po całości. Po wierzchu posypujemy cebulą.
Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni (termoobieg). Pieczemy 80 minut. Na około 20-15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę aby wierzch się zarumienił.
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz