wtorek, 9 listopada 2021

Przepis na Pieczeń rzymską z mięsa mielonego - Czyli pieczony klops

Pieczeń z mięsa mielonego!

 
    Jak się okazuje jej korzenie sięgają I wieku n.e. Pieczeń z mięsa mielonego została wymieniona w rzymskiej kolekcji kulinarnej "Apicius" - inaczej "De re Culinaria" lub "De re coquinaria" (na temat gotowania - zbiorze rzymskich przepisów i receptur kulinarnych. Ma swoje odpowiedniki w dziesiątkach państw na wszystkich kontynentach. 
   Pieczeń rzymska z mięsa mielonego można piec w postaci tradycyjnego bochenka lub w blaszce (keksówce), jak to zazwyczaj robi się w przypadku pieczenia chleba żytniego. Jak zrobić pieczeń rzymską na wzór tej z I wieku, nie wiadomo. 
   Wersje "De re Culinaria", które dotrwały do naszych czasów pochodzą z V wieku, a o wcześniejszej wersji tej książki kulinarnej wiemy tylko z zapisków historycznych. 


Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 700g mięsa mielonego najlepiej z odrobiną tłuszczu (użyłam łopatki)
  • 2 małe jajka
  • 2 łyżki mąki sojowej
  • 1 duża cebula
  • 5-6 łyżek wody
  • łyżka majeranku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki dowolnego tłuszczu
Przygotowanie:
    Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu do zeszklenia, a następnie dodajemy pokrojony czosnek i podsmażamy jeszcze przez minutę.
   Cebulę z czosnkiem dodajemy do mięsa mielonego, plus mąkę, majeranek, sól, pieprz i mieszamy. Na końcu dodajemy wodę i całość dokładnie wyrabiamy aż powstanie gładka jednolita masa.
   Małą keksówkę smarujemy tłuszczem i przynajmniej dno i węższe boki wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy wyrobioną mięsną masę do brytfanki. Zwilżoną dłonią w wodzie wygładzamy powierzchnię i mocno upychamy aby pozbyć się pustych przestrzeni. Możemy kilka razy uderzyć brytfanką o blat w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza.
   Piekarnik nagrzewany (góra-dół) do 180 stopni i pieczemy ok. 70 minut. Pieczeń przez pierwsze 2/3 czasu pieczemy przykrytą papierem do pieczenia, a na ostatnie 20 minut zdejmujemy papier aby góra się zarumieniła.
   Po upieczeniu piekarnik uchylamy i zostawiamy tak na 10 minut, po tym czasie pieczeń wyjmujemy z brytfanki i gotowe.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz