Ostatnio mama wprowadziła do menu ciasto czekoladowe, bo bardzo zasmakowało dzieciom.
Takie ciasto, to również tradycyjne ciasto kuchni Amerykańskiej i tam nazywa się brownie i robi się z gorzkiej czekolady.
U nas Agnieszka robi ciasto czekoladowe z kakao.
Link do filmu z przepisem:
Składniki:
- 2 szkl. mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej pszennej
- 2 czubate łyżki gęstej śmietany
- 1/2 szkl. oleju
- 1/2 szkl. ksylitolu (cukru, erytrytolu)
- 2 łyżki kakao
- 200g dżemu (dowolny smak)
- 170 ml mleka roślinnego (ja użyłam ryżowego własnej roboty)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżka octu
W jednej misce mieszamy mąkę, proszek i sodę. W drugiej misce mieszamy olej, dżem, śmietanę, mleko roślinne, ocet i ksylitol. Do mokrych składników wsypujemy suche i szybko mieszamy tylko do połączenia się składników.
Ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub bułką tartą. Ja upiekłam w tortownicy w formie babki (w środku z dziurką) o średnicy 22cm.
Piekarnik nagrzewany na 180 stopni i pieczemy 45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz