Agnieszka proponuje nowy przepis na brukselkę, w którym, to będzie
brukselka pieczona w piekarniku!
Taka pieczona brukselka z czosnkiem,
który nada jej właściwego smaku.
Brukselka z piekarnika? - Zdziwiłem się! - Nigdy nie jadłem... Myślałem,
że będzie wysuszona jednak muszę stwierdzić, że pieczona brukselka z
orzechami i czosnkiem bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła!
Pieczona brukselka z orzechami i czosnkiem stała się również przysmakiem
Oliwki i Amelki - Prawie się o nią pobiły, a dokładniej to o dokładkę!
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 500g brukselki
- 2 łyżki oliwy
- 2-3 ząbki czosnku
- garść orzechów włoskich
- sól
- pieprz
Brukselkę myjemy i usuwamy zwiędnięte liście. Jeśli brukselka jest malutka, to zostawiamy w całości, a jeśli większa to kroimy na pół. Wkładamy do naczynia żaroodpornego (lub na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia), dodajemy orzechy, przeciskamy czosnek, skrapiamy oliwą i doprawiamy solą i pieprzem.
Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni (góra-dół). Pieczemy 25 minut, w połowie pieczenia należy przemieszać.
Upieczoną brukselkę możemy podać jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie.
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Czy mrożone brukselki (nie mam dostępu do świeżych) również będą dobre? Czym można zastąpić oliwę, czy np. olej kokosowy nie popsuje smaku?
OdpowiedzUsuńZ góry dziękuję za odpowiedź. :)