Czas na tradycyjny babciny barszczyk zgodnie z przepisem przekazywanym od pokoleń, zanim to jeszcze wyrosły pierwsze buraki...
Jak już wiemy i potrafimy jak zrobić zakwas z czerwonych buraków, to możemy teraz zrobić barszczyk czerwony.
A przepis na zakwas już jest w filmie na YouTube: https://youtu.be/FN8F-KZCysk
Robimy zakwas, a potem barszcz czerwony na zakwasie z wykorzystaniem buraków z zakwasu.
Link do filmu z przepisem:
136 - Przepis na BARSZCZYK czerwony z czerwonych BURAKÓW na odkwaszanie i poprawę morfologii
Składniki:
- buraki z zakwasu
- bulion warzywny lub mięsny
- liść laurowy
- ziele angielskie
- majeranek
- sól
- pieprz
- sok z cytryny lub ocet jabłkowy
- zakwas z buraków czerwonych
Buraki wkładamy do garnka, zalewamy bulionem (tyle aby całe buraki były przykryte), dodajemy parę kulek ziela angielskiego i 2-3 liście laurowe. Wstawiamy na kuchnię i gotujemy pół godziny. Następnie zlewamy płyn do drugiego garnka, gdzie dodajemy majeranek, sok z cytryny lub ocet (ilość według własnego uznania), doprawiamy solą i pieprzem. Całość doprowadzamy do zagotowania i od razu zdejmujemy z kuchni. Po zdjęciu garnka dodajemy zakwas z buraków (tyle aby uzyskać pożądany smak), dokładnie mieszamy i gotowe. Ja na litr barszczyku dodałam 100ml zakwasu z buraków.
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz