Znany z opisów kronikarzy i podawanych przez
historyków, chociaż każdy zdecydowanie woli żurek podany na talerzu i
gotowy do zjedzenia bo od samego czytania o żurku człowiek się nie naje.
Tradycyjnie żurek był daniem postnym podawanym z ziemniakami lub
jajkiem. Jednak obecnie ta tradycja miesza się z tradycją podawania
barszczu białego, czyli żurek podaje się z boczkiem lub kiełbasą
wędzoną, a najczęściej białą kiełbaską.
Link do filmu z przepisem:
Składniki:
- 0,5l przegotowanej letniej wody
- pół szklanki mąki żytniej typ 720 lub 2000
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2-3 ząbki czosnku
Mąkę wsypujemy do słoika, zalewamy wodą i dokładnie mieszamy (drewnianą lub plastikową łyżką). Do wymieszanej mąki i wody dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i czosnek.
Słoik przykrywamy gazą lub lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 5 dni.
Zakwas codziennie mieszamy, a jeśli pamiętamy to możemy mieszać rano i wieczorem.
Gdy zakwas jest gotowy, zakręcamy słoik i przechowujemy w lodówce (zimne miejsce zatrzyma dalszy proces kiszenia).
W zależności, czy bardziej lub mniej kwaśny preferujemy żurek, to wtedy możemy wydłużyć o dzień lub dwa długość kiszenia zakwasu.
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz