Frytki to atrakcja i bywają kilka razy do roku albo i mniej. Dziś mama
wyskoczyła z pomysłem zrobienia frytek z selera. Jak mam być szczery, to
byłem sceptyczny, bo to jakiś zamiennik, podróbka frytek i na dodatek z
piekarnika... Nie do pomyślenia frytki z piekarnika, a nie smażone na
niezdrowym oleju!
Link do filmu z przepisem:
140 - Przepis na FRYTKI z SELERA i TOTALNE zaskoczenie! Neutralny dodatek do dań MIĘSNYCH
Składniki:
- seler
- zioła, użyłam czubrycy czerwonej
- sól
- oliwa
Seler obieramy i dokładnie myjemy. Kroimy w plastry ok. pół centymetrowe, a następnie w paski jak frytki. Tak pociętego selera wkładamy do wysokiej miski, skrapiamy dobrze oliwą i potrząsamy miską aby seler dobrze się natłuścił, a później posypujemy ziołami i solą. Kilkakrotnie potrząsamy miską aby frytki dobrze się wymieszały i oblepiły ziołami, a później przekładamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy od 30 do 40 minut. Długość pieczenia zależy od grubości frytek. Im grubsze tym dłużej będziemy piec. W połowie pieczenia należy frytki obrócić. Jeśli jest taka potrzeba, to należy obrócić frytki że dwa razy.
Gotowe frytki wyśmienicie smakują z domowej roboty sosem czosnkowym. Są też idealne jako dodatek do dań mięsnych (białkowych).
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Uwielbiam frytki z piekarnika, ale z selera jeszcze nie próbowałam. Czuć że to seler?
OdpowiedzUsuńMinimalnie się wyczuwa smak selera, zioła robią tutaj dobrą robotę. Są pyszne 😋, byłam pozytywnie zaskoczona smakiem 👍
Usuń